Kristijan O'Saliven, kapiten Magdeburga, sa peharom Lige šampiona (©Reuters)
Kristijan O'Saliven, kapiten Magdeburga, sa peharom Lige šampiona (©Reuters)

Čudesni Magdeburg sprečio bajku poljskog Feniksa: Storuki Portner i "ranjeni" Gisli za evropski tron

Vreme čitanja: 5min | ned. 18.06.23. | 20:11

EHF Liga šampiona: Nemački tim posle drame i produžetaka, paklenih 70 minuta u Kelnu, slavio u finalu protiv Kjelcea sa 30:29 (26:26, 13:15). Islanđanin Kristjanson MVP završnog turnira

Magdeburg je na krovu Evrope, četvrti put u istoriji, a drugi u ovom veku, prvi posle 21 godine, kada mu je Nenad Peruničić doneo trofej za najbolji tim Starog kontinenta. U spektakularnom finalu Lige šampiona u Lankses areni u Kelnu pred 20.000 gledalaca, tim Beneta Vigerta je posle produžetaka i 70 minuta atomskog rukometa pobedio favorizovanog Kjelcea sa 30:29 (26:26, 13:15).

Početkom godine Kjelce je bio pred gašenjem posle odlaska glavnog sponzora Lomže industrije. Nekako su se „skrpili“, dobili novog finansijera, prodali jednog od najboljih igrača Nedima Remilija Vespremu za 900.000 evra, konsolidovali se, došli u Keln, bili bolji rival veći deo meča, ličilo je na najlepšu bajku godine, na dizanje Feniksa iz pepela, ali čudesni Magdeburg je „ubica“ velikana. Tim Talanta Dujšebajeva je drugi put uzastopno stao u finalu, a oba je na neverovatan način poražen.

Izabrane vesti

Najavili su u Magdeburgu da će u finalu da igraju bez Gislija Kristjansona, trener Benet Vigert je žalio na sudbinu prve zvezde tima, ali se on na volšeban način posle povreda ramene, vratio u tim, zaigrao od sredine prvog poluvremena i krenula je magija Islanđanina. Tim iz nekadašnje Istočne Nemačke je ove sezone izgubio tron u Bundesligi, poražen je u domaćem kupu u finalu od Rajn Nekar Levena na istom mestu, u Lankses areni u Kelnu, dok je prošle godine pao u finalu Lige Evrope od Benfike u Lisabonu. Sada je sve nadoknadio, uzeo najveći trofej u klupskom rukometu, srušivši dva velikana, prvo Barsu u subotu, a sada i Kjelce i to oba puta posle hičkokovskih završnica.

Vodio je veći deo meča Kjelce, najviše sa četiri gola razlike početkom drugog poluvremena (19:15), ali je onda maestralan na golu bio Nikola Portner koji je spustio roletnu Aleksu Dujšebajevu i drugovima. Stigao je švajcarski reprezentativac do drugog trofeja za najbolji tim Evrope, a prvi je osvojio sa Monpeljeom 2018. godine. Njegov otac Zlatko, nažalost pokojni, im tri krune (dve sa Metaloplastikom i jednu sa Barselonom), a sada je naslednik smanjo na 3:2.

Kada se lomilo fantastični su bili Gisli Kristjanson i Kaj Smits, dok je briljirao i Danac Mikael Damgard. Kada je stao Aleks Dujšebajev, stao je i napad poljskog velikana. Arcem Karalek nije uspeo u poslednjim trenucima meča da savlada Portnera. Šimon Šićko je posle isteka vremena, odnosno 70. minuta, pokušao da prebaci „živi zid“, da pogodi iz deveterca, iz nemoguće situacije, da uvede meč u sedmerce, ali nije uspeo, pa je počelo veliko slavlje nemačkog tima u Kelnu.

Danijel Dujšebajev (©Reuters)Danijel Dujšebajev (©Reuters)

Magdeburg je vodio na startu sa 4:1, ali se brzo poljski šampion vratio u igru, diktirao tempo, imao prednost od dva do četiri gola. Nemački tim se nije predavao, disao je za vratom favoritu.

Utakmica je prekinuta u 48. minutu jer je jednom novinaru pozlilo, pa je bio muk u Lankses areni. Više od 15 minuta je trajao prekid, kod rezultata 22:20 za Kjelce. Magdeburgu je više prijao prekid, izjednačili su u 53. minutu golom Mušea – 22:22. Nemački vicešampion je poveo sa 25:24 golom Kristijana O’Salivena u 56. minutu. Bilo je to prvo vođstvo za tim Beneta Vigerta posle 19. minuta igre.

Ipak, Arkadijuš Morito i Dani Dujšebajev su preokrenuli rezultat – 26:25, minut i po pre kraja. Napravio je Magdeburg veliku grešku, nepravilnu izmenu, igrao je u finišu sa igračem manje. Danac Mikael Damgard je uspeo da izjednači, ali je Kjelce imalo poslednji napad i šansu za trofej, ali je golman Nikola Portner u dva navrata zaustavio udarce rukometaša Kjelcea i odveo svoj tim u nove produžetke.

U dodanih 10 minuta bolji je bio Magdeburg, sjajni su u produžecima bili Smits, Kristjanson i Damgard, uz sjajnog Portnera na golu. Kruna je opet u Nemačkoj posle dve godine u Blaugrani u vitrinama Barselone. Pre toga je Kil bio na rukometnom pijedestalu.

Kaj Smits se oprostio od Magdeburga titulom šampiona Evrope (ide u Flensburg). Postigao je Lala osam golova. Mikeal Damgard i Gisli Kristjanson su pogodili po šest puta, a Matijas Muše četiri puta. Nikola Portner je imao osam odbrana, ali sve su bile zlata vredne u finišu utakmice. Mike Jensen je imao jednu intervenciju. Andreas Volf je ima čak 15 odbrana, ali to nije bilo dovoljno za slavlje poljskog šampiona. Aleks Dujšebajev je dao osam golova za Kjelce, od toga sedam u prvom poluvremenu, dok su krila Dilan Nai i Arkadijuš Morito po pet puta zatresli mrežu novog vladara Evrope.

Barselona je u subotu predala krunu posle poraza od Magdeburga u polufinalu (39:40), ali su Katalonci osvojili utešno treće mesto. Pobeđen je Pari Sen Žermen sa 37:31 u opuštenom meču sa slabim odbranama. Slovenac Blaž Janc je bio najefikasniji u pobedničkom timu sa sedam golova. Po pet pogodaka su postigli Hampus Vane, Timoti N’Gasan i Melvin Ričardson, dok su po četiri puta mrežu Svetaca zatresli Aleis Gomez Abeljo i Domen Makuc. Fantastičan na golu bio je kapiten Gonzalo Peres de Vargas sa čak 21 odbranom.

Nije išlo Petra Nenadića u poslednjem meču u dresu Parižana. Postigao je samo jedan gol iz šest pokušaja. Po sedam golova dali su Sadu N’Tanzi i Kamil Sipžak. Četiri puta mrežu Katalonaca pogodili su Eloim Prandi i Dominik Mate. Golmani PSŽ-a imali su 11 odbrana, Janik Grin šest, a Andreas Palička pet.

Za MVP završnog turnira Lige šampiona u Kelnu izabran je maestralni Islanđanin Gisli Kristjanson koji je bio i najbolji igrač Bundeslige.

EHF LIGA ŠAMPIONA (KELN)

Nedelja

FINALE

Magdeburg – Kjelce 30:29 p.p. (26:26, 13:15)

ZA 3. MESTO

Barselona – PSŽ 37:31 (22:13)



tagovi

RK MagdeburgRK PSŽRK KjelceRK BarselonaEHF Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara