Lukas Jorgensen (©Reuters)
Lukas Jorgensen (©Reuters)

Danci odmarali najbolje, Slovenci slavili, i Šveđani čuvali adute za Francuze

Vreme čitanja: 3min | uto. 23.01.24. | 19:39

Evropsko prvenstvo za rukometaše: Trostruki uzastopni šampion sveta poražen od tima Uroša Zormana – 25:28. Pirova pobeda Norveške protiv evropskog šampiona - 33:23

Danska je rukometna sila koja kod kuće ima još 20 igrača vrhunskog kvaliteta koji nemaju mesta u najboljoj selekciji. Selektor Nikolaj Jakobsen odmorio je za meč sa Slovenijom udarna dva beka, Matijasa Gidsela i Simona Pitlika (nisu bili u protokolu), legendarni Mikel Hansen nije mnogo igrao, kao ni Rasmus Lauge, a to je iskoristila Slovenija i slavila u Hamburgu protiv trostrukog uzastopnog svetskog šampiona sa 28:25 u poslednjem meču grupne faze i obezbedila treće mesto u Grupi 2 i meč za petu poziciju u petak u Kelnu.

Odlično je tim Uroša Zormana igrao u prvih 30 minuta, vodio je sa 17:14, ali u nastavku razigrali su se Damgard, Kirkeloke i Jorgensen, pa je serijom 3:0 za samo tri minuta prednost Slovenije anulirana.

Izabrane vesti

Povela je Danska i sa dva gola razlike sredinom drugog poluvremena, ali u poslednjih 15 minuta odlična igra Slovenaca, pre svega Aleksa Vlaha i Kristjna Horžena i velika pobeda. Na 25:24 za Sloveniju bitan gol dao je desni bek Nejc Cehte, dok je Urban Lesjak odbranio zicer iskusnom desnom krilu Hansu Lindbergu.

Sreda, 20.30: (1,20) Nemačka (11,0) Hrvatska (5,60)

Danci su u pre ovog meča obezbedili prvo mesto, pa će u petak u polufinalu da igraju verovatno sa domaćinom Nemačkom, koja ima meč loptu protiv Hrvatske u sredu pred 20.000 gledalaca u Lankses areni. Drugi polufinalni par je poznat, igraće po ko zna koj put u meču za finale Francuska i Švedska.

Kristjan Horžen sa šest golova je bio najefikasniji kod Slovenije, dok je bek Olborga Aleks Vlah dao pet, a Borut Mačkovšek četiri. Sjajni su bili golmani, koji su sakupili čak 15 odbrana. Klemen Ferlin je zaustavio 10, a Urban Lesjak pet udaraca Dancima.

Kod svetskog šampiona i prvog favorita za zlato u Nemačkoj Niklas Kirkeloke i Lukas Jorgensen su dali po šest golova, dok je Mikael Damgard dao samo tri pogotka iz čak 12 pokušaja. Ni golmani ovog puta nisu imali svoj dan. Emil Nilsen je odbranio pet udaraca, a Niklas Landin Jakobsen četiri.

Slovenija je obezbedila kvalifikacije za Olimpijske igre, a i Portugalija kao četvrtoplasirana u Grupi 2 je sigurnan učesnik mečeva u martu za plasman na Olimpijske igre u Parizu narednog leta.

Nije bilo pobednika u prvom meču poslednjeg dana glavne faze u Hamburgu. Portugalija i Holandija remizirali su 33:33 (15:17). Lale su do prvog boda u drugoj rundi stigli pogotkom Jorna Smitsa 11 sekundi pre kraja. Taj gol na kraju je skupo koštao selekciju sa Iberijskog poluostrva koja je zavšlila takmičenje kao četvrta u Grupi 2. Da je slavila igrala bi u Kelnu za tri dana meč za peto mesto.

Norveška je popravila utisak ubedljivom pobedom nad Švedskom sa 33:23 u skandinavskom obračunu, ali ovaj meč ništa nije značio obema selekcijama. Najefikansiji kod Vikinga bilo je levo krilo Aleksandr Blonc sa 11 pogodaka, dok su Kristijan Bjernsen i Tobijas Grendal dali po pet. Torbjern Bergerud je zaustavio osam udaraca. Najbolji igrač Norveške Sander Sagosen nije bio u timu, ali i bez njega su pregazili komšije, ali je to je bila samo Pirova pobeda.

Evopski šampion je igrao pod ručnom, čuvajući adute za Francuze u petak u polufinalu. Nije bilo na golu Andreasa Paličke, a solidan je bio Tobijas Tulin sa 10 odbrana. Lukas Sandel je bio najefikasniji sa čeriri pogotka, dok su se Maks Darž i Andreas Nilson po tri puta upisali u listu strelaca.

POLUFINALE (KELN)

Petak

18.00: Francuska - Švedska

20.30: Danska - Nemačka/Mađarska/Austrija

Za 5. mesto

15.30: Slovenija - Nemačka/Mađarska/Austrija/Island

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE, DRUGA RUNDA – 5. (POSLEDNJE) KOLO

Utorak

GRUPA 2 (HAMBURG)

Holandija – Portugalija 33:33 (17:15)

Slovenija – Danska 28:25 (17:14)

Norveška - Švedska 33:23 (15:12)

Sreda

GRUPA 1 (KELN)

15.30: (2,30) Austrija (8,00) Island (1,85)

18.00: (1,45) Francuska (8,50) Mađarska (3,40)

20.30: (1,20) Nemačka (11,0) Hrvatska (5,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ep u rukometuEHF EURO 2024Rukometni EURO 2024Rukometna reprezentacija Danske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara