Veronika Kristijansen (©Reuters)
Veronika Kristijansen (©Reuters)

Danska preti olimpijskom šampionu, Norvežanke demonstriraju silu i na domaćinu

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.12.21. | 10:53

Svetsko prvenstvo za rukometašice: Danas oba meča polufinala

Nije bilo iznenađenje u četvrtfinalnim mečevima Svetskog prvenstva za rukometašice. Francuska i Norveška koračaju ka novom finalu, reprizi prošlogodišnje borbe za krunu na Evropskom prvenstvu u Danskoj.

Derbi polufinala je duel olimpijskog šampiona Francuske i Danske u Granoljersu (17.30). Ove dve selekcije su do završnice stigle sa maksimalnih sedam pobeda. Trikolorke su blagi favoriti. Rukometašice Srbije su najviše namučile izabranice Olivijea Krumbholca u dosadašnjem toku šampionata. Francuska je uspela da slomi otpor Švedske u četvrtinalu (31:26) boljom igrom u drugom poluvremenu. Dankinje nisu u svetskom vrhu poslednjih godina, ali na ovom prvenstvu igraju odlično. Posle šest pobeda u grupnoj fazi, Skandinavke su slavile protiv Brazila sa 30:25 u četvrtfinalu.

Izabrane vesti

Dankinje na ovom prvenstvu daju u proseku 32 gola, a primaju samo 18,7, dok Francuska postiže nešto manje od 28 pogodaka, a 21 prima. Ipak, u grupnoj fazi, ali i u četvrtfinalu, olimpijski šampion je imao teže rivale. Skandinavke se uzdaju u najbolji tandem golmana na ovom prvenstvu, Rebeku Rajnhard i Sandru Toft. Rajnhard ima procenat uspešnosti na ovom prvenstvu od čak 56 odsto. Odbranila je 59 udarca od 106 šuteva, dok je Toft na 45 odsto uspešnih intervencija. Laura Gloser, čuvar mreže Francuske, sakupila je 47 odbrana na ovom prvenstvu.

17.30: (1,60) Francuska (8,00) Danska (2,85)

Selektor Francuske Olivije Krumbholc na kormilu je selekcije već 21 godinu. Iskusni stručnjak pred ovaj meč rekao je da njegovi bekovi moraju bolje. Najbolja igračica Francuske Estel Nze Minko, levi bek najbogatijeg kluba na svetu Đera, ne igra tako dobro kao na prethodnim prvenstvima. Nijedna igračica olimpijskog šampiona se ne ističe realizatorskim sposobnostima na ovom turniru.

Poslednje četiri utakmice ovih sleekcija dobila je Francuska. Prošle sezone u grupnoj fazi Evropskog prvenstva Trikolorke su dobile Dankinje na njihovom terenu u Herningu sa 23:20.

Norveška je na ovo prvenstvo došla u najjačem sastavu. Izabranice islandskog stručnjaka Torira Hergeirsona su prvi favorit za zlato. Prošle godine su povratile primat u Evropi, ali su na Olimpijskim igrama u Tokiju bile tek treće. Na ovom šampionatu blista najbolji desni bek planete Nora Merk. Rukometašica šampiona Evrope Vajpers Kristijansanda, od juna član danskog Esbjerga, postigla je devet golova protiv Rusije u četvrtinalu. Sa 30 pogodaka je prvi strelac evropskog šampiona.

20.30: (1,10) Norveška (14,0) Španija (9,00)

Španija je do polufinala stigla bez poraza, ali će imati težak posao danas (20.30) u Granoljersu protiv prvog favorita za zlato. Protiv Nemačke u četvrtfinalu, Crvena furija nije imala problema. Slavila je sa 26:21, a najbolji akter meča bila je Karmen Kampos, levi bek Dižona.

Norvežanke žele da se osvete za poraz pre dve godine u polufinalu Svetskog prvenstva u japanskom Kumamotu. Tada je Furija bila ubedljiva, slavila je sa 28:22.

--------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

---------------------------------------------------

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE (ŠPANIJA) – POLUFINALE

Petak

17.30: (1,60) Francuska (8,00) Danska (2,85)

20.30: (1,10) Norveška (14,0) Španija (9,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Svetsko prvenstvo za rukometašiceženska rukometna reprezentacija Francuskeženska rukometna reprezentacija Norveške

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara