Slavlje rukometaša Vojvodine (©Starsport)
Slavlje rukometaša Vojvodine (©Starsport)

Dominacija kojoj se ne vidi kraj: Vojvodina osvojila 11. vezanu titulu

Vreme čitanja: 4min | ned. 26.05.24. | 20:44

Super rukometna liga Srbije: Novosađani slavili u Šapcu protiv Metoplastike sa 29:27 (14:14) i sa 2:0 u finalnoj seriji odbranili krunu. Petar Đorđić junak pobede crveno-belih u rodnom gradu

Najdugovečniji šampion u Srbiji u pet najvećih kolektivnih sportova ne da krunu. Rukometaši Vojvodine odbranili su ubedljivo tron, kao i prošle godine, bez poraza u plej-ofu. Poneki Kup i Superkup može da se izgubi, da zaobiće Slanu baru, ali titula već 11 godine ne manje vlasnika – suvereno je drže Novosađani.

Četa Borisa Rojevića osvojila je 12. šampionsku titulu, 11. uzastopnu i potvrdila da joj nema premca više od decenije. Zadali su crveno-beli domaći zadatak konkurentima. Razlika u kvalitetu ove sezone je bila manje nego ranije. Partizan je slavio u finalu Kupa Srbije, zaljuljao je novosadsku tvrđavu, ali brzo su se rukometaši Voše konsolidovali i u finalnoj seriji plej-ofa bili mnogo bolji od Metaloplastike. Posle 38:23 u prvom meču u drugom u Šapcu je tim Vladana Matića pružio jači otpor, imao i +5 početkom drugog poluvremena, ali u nastavku kvalitet Lala i sjajni Petar Đorđić su došli do izražaja za pobedu – 29:27 (14:14) pred 2.000 gledalaca za 2:0 u seriji.

Izabrane vesti

Petar Đorđić je stigao krajem prošle godine u Vošu iz Benfike kao najveće pojačanje u istoriji kluba. Odigrao je Šapčanin meč sezone u crveno-belom dresu, u nastavku slao bombe ka golu Darka Arsića i potvrdio klasu zbog koje je doveden na Slanu baru.

Posle izjednačenog prvog poluvremena – 14:14, gde je glavni akter bio Vukašin Vorkapić, desno krilo Novosađana, u nastavku raspodija domaćina. Serijom 5:0 je na početku drugog poluvremeni odlepili su se Šapčani, poveli sa 19:14. Smušeno su gosti igrali u napadu, nije bilo rešenja, osam minuta bez gola za tim Borisa Rojevića.

Činilo se da je na pragu majstorica u Novom Sadu. Precizan je bio Mateja Dodić sa sedam metara, dok je odličan bio i Vojislav Brajović koji je u prvom meču razočarao (bez gola iz šest pokušaja), ali je u drugoj utakmici potvrdio kvalitet i bio najbolji igrač Metaloplastike.

U tim trenucima, Šapčani su pet od šest golova postigli sa linije sedam metara. Nisu imali dan golmani Voše, Fran Lučin i Andrej Trnavac. Opet se povredio Jovica Nikolić (ovog puta rame), pa je od 12. minuta na terenu bio Milan Golubović na poziciji desnog beka. Od spoljne linije gostiju samo je pogađao Petar Đorđić. Sa dva gola levog beka Novosađana smanjila je Voša na samo minus zaostatka – 19:20 u 43. minutu.

Nastavio je Đorđić da puni mrežu tima iz rodnog grada, pa je u 45. minutu bilo 21:21, za najavu drame u finišu. Probudio se i Boris Puhovski, pa je Vojvodina serijom 8:2 preokrenula rezultat u 48. minutu – 21:22. Nekoliko odlilčnih intervencija imao je i Andrej Trnavac.

Serijom 3:0, golovima Đorđića, Vorkapića i Ratkovića, Vojvodina je povela sa 27:24 i srušila prvu put “Zorku”, do ovog meča neosvojivu tvrđavu ove sezone. Dva brza gola Brajovića doveli su do drame u finišu. Rojevićev džoker Darko Milenković golom sa desnog beka je vratio +2 - 28:26, Kosta Petrović je pogodio sa crte. Imali su Novosađani poslednji napad posle tajm-auta trenera Vojvodine. Junak meč Petar Đorđić je pogodio za pobedu i titulu, za veliko slavlje Novosađana i potvrda dominacije u Srbiji.

Junak pobede bio je Petar Đorđić sa 10 golova iz 14 pokušaja, od toga sedam pogodaka u drugom poluvremenu. Sedam puta je pogodio reprezentativac Srbije Vukašin Vorkapić, od toga jednom iz sedmerca, uz dva promašaja. Nemanja Ratković je u poslednjem meču u crveno-belom (naredne sezone igraće za Partizan) opet bio sjajan, 4/4. Boris Puhovski je postigao tri gola, dva u nastavku kada su Lale stigle i prestigle prednost Šapčana. Dva pogotka je delo Stefana Sunajka, a po jednom su se upisali u listu strelaca Darko Milenković, Miljan Pušica i Živan Pešić.

Andrej Trnavac je imao šest odbrana, a Fran Lučin jednu. Zbog povreda nije bilo u timu Luke Rogana i Bojana Rađenovića. Trofejni stručnjak Boris Rojević je stigao do šeste titule šampiona Srbije u isto toliko sezona na klupi Novosađana, a ukupno ima 18 trofeja. Lale su ove sezone osvojile i Superkup Srbije i Svesrpski kup, a stigli su do Top 16 faze Lige Evrope. Jedan gol je falio za nokaut rundu. Jedini kiks je bio poraz na penale u finalu Kupa Srbije u Novom Sadu.

Kod tima Vladana Matića najbolji je bio Vojislav Brajović. U poslednjem meču u dresu Šapčana (ide u mađarski Čurgo) je postigao osam golova, koliko je i delo Mateje Dodića, svih sa linije sedam metara (bez promašaja). Milan Jovanović je dao četiri pogotka, a po dva Milan Dakić, Uroš Simić i Uroš Pavlović. Jednom je mrežu Novosađana zatresao Kosta Petrović. Iskusni golman Darko Arsić je sakupio osam odbrana.


SUPER RUKOMETNA LIGA SRBIJE – FINALE PLEJ-OFA (DRUGA UTAKMICA)

Nedelja

Metaloplastika - Vojvodina 27:29 (14:14), u seriji: 0:2

***igra se na dve dobijene


tagovi

RK VojvodinaMetaloplastikaRukometna superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara