Niklas Landin Jakobsen (©Reuters)
Niklas Landin Jakobsen (©Reuters)

Dosadni, uporni Španci pretili, Landin spustio rampu, Danska igra za treću vezanu krunu

Vreme čitanja: 3min | pet. 27.01.23. | 19:30

Branilac titule u tvrdom meča sa sjajnim golmanima dobio Španiju u Gdanjsku sa 26:23 (15:10) u prvom polufinalu Svetskog prvenstva i čeka Francusku koja je pobedila Švedsku sa 31:26. Blistao golman Kila koji je u poslednjem minutu odbranio sedmerac Soleu i sprečio neizvesnu završnicu

Još korak do het-trika. Rukometaši Danske prvi su finalisti Svetskog prvenstva. Četa Nikolaja Jakobsena je dobila Španiju u Gdanjsku sa 26:23 (15:10), pa će u nedelju da se bori za treću vezanu krunu, što nijednoj selekciji dosad nije uspelo. U borbi za pehar u Tele 2 areni u Stokholmu rival braniocu titule u nedelju (20.30) biće Francuska koja je pobedila domaćina Švedsku sa 31:26 (16:12).

Furija se provukla u četvrtfinalu, na volšeban način savladala je Norvešku, ali Danska je neka druga dimenzija, opravdala je ulogu prvog favorita za titulu. Uporni, dosadni Španci su ceo meč zaostajali. Imali su Skandinavci do 43. minuta sigurnih +5, ali se onda razbranio Migel Perez de Vargas, a četa Đordija Ribere za pet minuta pravi seriju 4:0 i preko Đoana Kaneljasa stiže na samo gol zaostatka – 19:20.

Izabrane vesti

U tim trenucima je stao napad Danske. Mikel Hansen i drugovi nisu imali rešenja za čvrstu odbranu rivala, ali ubrzo je branilac krune prebrodio krizu i preko raspoloženog levog beka Simona Pitlika vratio prednost na +3 – 23:20. Grešili su rukometaši Španije u ključnim trenucima, izgubili nekoliko lopti, a pivotmen Magnus Saugstrup je golom u 56. minutu rešio pitanje pobednika – 24:20. Pokušali su Španci presingom i brzim centrom u finišu da naprave čudo. Serijom 3:0 su stigli na -2 - 23:25, ali Danci nisu Norvežani, sačuvali su prednost i osigurali finale, treće vezano. Selektor Nikolaj Jakobsen je na minut i po pre kraja zatražio tajm-aut, smirio svoje igrače. Perez de Vargas je drugi put na meču skinuo sedmerac Hansenu, ostalo je minut do kraja. Na pomolu je bila drama.

U narednom napadu, junak meča, golman Niklas Landin Jakobsen je odbranio penal desnom krilu Feranu Soleu, a u poslednjem napadu Jakobsen postiže gol za konačnih - 26:23.

Granitna odbrana Skandinavaca osujetila je bekove Španaca u prvom poluvremenu. Zaustavljen je Aleks Dujšebajev, prva zvezda evropskog šampiona iz 2020. godine. Niklas Landin Jakobsen je imao čak 11 odbrana u prvih 30 minuta. Dobra je bio i Gonzalo Perez de Vargas s druge strane, ali je čuvar mreže Kila dobio rat elitnih golmana.

Već u 15. minutu, Danska je imala +4 – 9:5, a dominirao je mladi levi bek Simon Pitlik. Legendarni Mikel Hansen je bio sjajan kao organizator igre. Nije mnogo šutirao, asistirao je saigračima, ima je lucidne poteze koji su ostavljali bez daha.

Pokušali su Španci igrom s dva pivotmena, kao i protiv Vikinga. To im je u jednom periodu igre i uspelo, stigli su na minus jedan – 9:10 zahvaljujući odličnom krilu Anhelu Fernandezu, ali u poslednjih pet minuta prvog poluvremena branilac svetske krune je dodao gas, stvorio +5. U napadu je efikasan bio pivotmen Magnus Saugstrup, koji je uz Melgarda držao odbranu Danaca.

Pokušali su u nastavku Španci, razigrao se Aleks Dujšebajev, ali je i s druge strane Danska imala raspoloženog Landina Jakobsena na golu, pa Furija nije mogla više. Dala je 100 odsto, ali kvalitetniji rival ide u borbu za odbranu trona.

Slavlje Danaca (©Reuters)Slavlje Danaca (©Reuters)

Junak meča Niklas Landin Jakobsen je imao 15 odbrana. Najefikasniji je bio levi bek Gudmea Simon Pitlik sa šest golova. Pivotmen Magnus Saugstrup je pet puta pogodio metu, a Mikel Hansen četiri. Kod Španije, Gonzalo Perez de Vargas je skinuo 14 lopti Dancima. Levoruki bombarder Aleks Dujšebajev je postigao pet pogodaka, a tragičar Feran Sole je četiri puta zatresao mrežu svetskog šampiona.

Danci su se osvetili Špancima za poraz prošle godine u polufinalu Evropskog prvenstva u Budimpešti.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE

POLUFINALE (STOKHOLM I GDANJSK)

Petak

Španija - Danska 23:26 (10:15)

Francuska - Švedska 31:26 (16:12)

ZA PLASMAN OD 5. DO 8. MESTA (STOKHOLM)

Nemačka - Egipat 35:34 p. p. (30:30, 17:14)

Norveška - Mađarska 33:25 (16:13)


tagovi

Svetsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija DanskeRukometna reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara