Stine Skogrand (©AFP)
Stine Skogrand (©AFP)

Francuska "uljez" u skandinavskom sportu: Norveška ostaje prvi favorit za zlato

Vreme čitanja: 3min | pet. 15.12.23. | 11:02

Svetsko prvenstvo za rukometašice: Danska u Herningu izaziva danas (17.30) evropskog i svetskog šampiona. Olimpijski prvak iz Tokija blagi favorit protiv Švedske (21.00)

Tri domaćina Svetskog prvenstva za rukometašice, Danska, Norveška i Švedska, plasirali su se u polufinale. “Uljez” u borbi za medalju je olimpijski prvak iz Tokija, Francuska. Očekivani rasplet planetarnog šampionata i još jedan potvrda da se najbolji rukomet igra na severu Evrope, u Skandinaviji.

Završnica se igra u danskom Herningu, u Jiske Benk Boksen areni koja može da primi 12.500 gledalaca i biće puna danas kada su na programu polufinala.

Izabrane vesti

Norveška, evropski i svetski prvak, dominantna selekcija prethodnih godina, ulazi kao favorit za zlato. Rival danas (17.30) biće joj domaćin Danska koja je u četvrtfinalu imala najteži posao sa Crnom Gorom. Slavile su Dankinje sa 26:24, a iz tabora Crnogorki je usledilo drvlje i kamenje na suđenje i favorizovanje domaćina.

17.30: (3,40) Danska (8,50) Norveška (1,45)

I Srbija je na početku šampionata pružila žestok otpor vicešempionu Evrope, koji je od tada podigao formu, ali ipak Norvežanke ulaze kao favoriti. Biće to repriza fantastičnog finala prošlog Evropskog prvenstva u Ljubljani, kada je Danska vodila veći deo meča, ali su u finišu Nora Merk i kompanija dodale gas i slavile veliku pobedu. Svetske prvakinje predvodi neuništiva Katrin Lunde na golu. Ona je i sa 43 godine vođa selekcije koju savršeno vodi Islanđanin Torir Hergeirson.

KVOTA U MOZZARTU ZA ŠAMPIONA SVETA - NORVEŠKA I FRANCUSKA PO 2,50, DANSKA 4,50, ŠVEDSKA 9,50.

Otkrovanje ovog šampionata u selekciji Norveške je iskusno desno krilo Stine Skogrand. Ona je dala devet golova Holandiji u četvrtfinalu (30:23). Igra za danski Ikast.

Levi bek Norveške Kristin Brejstol zna da će cela nacija da bude danas uz njih.

Za mnoge ljude u Norveškoj, skoro je tradicija da se gleda rukomet tokom decembra. To ih podseća da Božić dolazi”, rekla je Brejstol za zvaničnu stranicu IHF-a i dodala:

To je i zbog dobrih rezultata i truda koji norveška reprezentacija ulaže dugi niz godina. Radimo zaista dobre stvari poslednjih godina".

Norvežanke igraju za rekordnu petu titulu. Četiri ima i Rusija koje nekoliko godina nema na velikim takmičenjima zbog rata u Ukrajini.

Ovo je zaista božićni osećaj kako za nas, tako i za celu naciju. Cela zemlja sedi pored televizora i gleda prvenstvo", rekla je Silje Solberg, golman Norveške.

Dankinje najveće nade polaže u beka Ane Mete Hansen i golmana Sandru Toft.

21.00: (3,15) Švedska (8,50) Francuska (1,50)

U drugom polufinalu, Francuska ima ulogu blagog favorita protiv Švedske (21.00). Enze Minko, Kanor, Nokandi, Zadi, Fopa igraju u odličnoj formi. Četa Olivijea Krumbholca želi da se iskupi za loše Evropsko prvenstvo kada je ostala bez medalje. Šveđanke su pregazile Nemice u četvrtfinalu sa 27:20. Bilo je 16:6 posle prvih 30 minuta. Blom, Karlson, Hagman, Melegard i Roberts su uzdanice selekcije koje dugo nema među osvajačima medalja, pa je ovo prilika za odličje za žuto-plave.

Francuska je pobedila Švedsku na poslednja četiri meča. Ove godine je dva puta bila bolja u prijateljskim mečevima u martu – 24:22 i 24:18.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE – POLUFINALE (HERNING)

Petak

17.30: (3,40) Danska (8,50) Norveška (1,45)

21.00: (3,15) Švedska (8,50) Francuska (1,50)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Svetsko prvenstvo za rukometašiceženska rukometna reprezentacija NorveškeŽenska rukometna reprezentacija Danskeženska rukometna reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara