Jovana Risović (©AFP)
Jovana Risović (©AFP)

Herojski otpor Srpkinja, olimpijski šampion strepeo do poslednjeg minuta, ništa od četvrtfinala

Vreme čitanja: 4min | sub. 11.12.21. | 19:27

Svetsko prvenstvo za rukometašice u Španiji: Francuska pobedila našu reprezentaciju sa 22:19 u drugom kolu druge faze

Bravo, Srbijo! Jeste naša selekcija poražena od Francuske – 19:22 u drugom kolu druge faze Svetskog prvenstva u Španiji, ali izabranice Uroša Bregara su odigrala fantastičan meč i pružile žestok otpor olimpijskom šampionu iz Tokija ove godine. Ponestalo je svežine i ideje rukometašicama Srbije u napadu u poslednjih 10 minuta, pa su se Trikolorke kroz iglene uši provukle i stigle do maksimalanog učinka u dosadašnjem toku prvenstva i sigurnog četvrtinala kolo pre kraja grupne faze.

Ovim porazom, Srpkinje su izgubile šanse da se plasiraju u četvrtfinale Svetskog prvenstva, pa će u ponedeljak u poslednjem meču Grupe 1 sa Slovenkama da odluči o trećoj poziciji.

Izabrane vesti

Kada se lomilo u finišu, Francuskinje su stegle odbranu, nije bilo prolaza pored granitne odbrane olimpijskog prvaka iz Tokija. Pokušavao je Bregar čestom izmenama, ali nije išlo. Ipak, podmlađena Srbija je oduševila na ovom prvenstvu, pogotovo u poslednje dve utakmice i pokazala da vreme radi za novu selekciju koju predvodi Slovenac Uroš Brergar. Ključne golove kada su lomio rezultat u finišu postigla je Nokandi koja je sa dva gola u poslednja četiri minuta rešila pitanje pobednika.

Čudesno je Srbija odigrala prvo poluvreme, posebno poslednjih 10 minuta. Na golu je nesavladiva bila fenomenalna Jovana Risović. Unela je golman ljubljanskog Krima samopouzdanje saigračicama. Naša selekcije je napravila seriju 6:0 i otišla na odmor sa tri pogotka razlike. Posle tajm-auta slovenačkog stručnjaka u 20. minutu, kada je ukazao da rukometašice moraju brže da se vraćaju nazad, da osujete kontre rivala, uspela je Srbija da uštopuje napad olimpijskog šampiona.

Od devet golova Francuske u prvom poluvremenu, čak sedam je došlo posle kontri. Kada smo parirali Trikolorkama u trčanju, topila se prednost. Umesto najiskusnijih Kristine Liščević i Jovane Stoiljković zaigrale su Tamara Radojević i Aleksandra Vukajlović i to se pokazalo kao pravi potez. Pogocima Vukajlovićeve, Stamenićeve s krila i levoruke Agbabe, Srbije je povela sa 12:9.

U nastavku se očekivao odgovor olimpijskog šampiona i evropskog vicešampiona. Razigrala se na startu drugog poluvremena Grejs Zadi i Nze Minko i već posle dva i po minuta Francuskinje su izjednačile rezultat - 12:12. Napad je stao, a iskusne i fizički mnogo jače rivlale svaku izgubljenu loptu su kažnjavale golom iz kontri. U narednom napadu, Francuska je preokrenula rezultat već posle nešto više od tri minuta. Posle tajm-auta Bregara, Srbije je opet stegla odbranu i do kraja bila ravnopravan rival favorizovanoj četi iskusnog stručnjaka Olivije Krumbholca (21 godinu na kormilu selekcije). U prvih 10 minuta bilo je i nekoliko spornih sudijskih lopti koje su išle na vodenicu Francuskinja.

Golom Tamare Radojević u 40. minutu, Srbija je opet prešla u vođstvo – 15:14. Igralo se gol za gol do poslednjih 10 minuta igre. Imale su Srpkinje u dva navrata šansu za +2, ali se istakla golman Darlo koja je u nastavku menjala Lauru Gloser. Francuskinje su se nekoliko puta izvukle i iz kontre uspevale da ostanu u igri. Dve kontre je odbranila čudesna Jovana Risović, ali nismo imali rešenje u napadu. Nokandi je postigla prvi gol na meču u 56. minutu, za novi preokret – 19:18. Uzeo je Bregar tajm-aut, ali nije bilo rešenja u napadu. Na tri i po minuta pre kraja, Radojevićeva nije uspela da postigne gol iz sedmerca kod rezultata 19:18 za Francusku. Na minut do kraja na -2 - 19:21 nismo iskoristili još jedan napad, pa su Trikolorke upisale peti trijumf na Svetskom prvenstvu.

Herojski otpor Srbije!

Naša reprezentacije je i na ovom meču odigrala bez povređene Jovane Kovačević.

SRBIJA - FRANCUSKA 19:22 (12:9)

SRBIJA: Risović (15 odbrana), J. Agbaba, M. Agbaba 1, Graovac, Janjušević 1, Jovanović, Jovović, Kocić, Kojić, Liščević 2, Lovrić 1, Petrović 2, Radojević 5, Stamenić 2, Stoiljković 4, Vukajlović 1.

FRANCUSKA: Darlo (šest odbana), Ahanda, Derlo, Edviž 1, Fopa 3, Gloser (sedam odbrana), Granije 1, Horaček, Lasors 2, Niakite, Nokandi 2, Nze Minko 1, Pino 1, Ugolan 3, Tublan 1, Valentini 1, Zadi 6.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE (ŠPANIJA), DRUGA FAZA – 2. KOLO

Subota

GRUPA 1

Crna Gora - Rusija 25:31 (10:18)

Srbija - Francuska 19:22 (12:9)

20.30: (1,40) Slovenija (8,50) Poljska (3,60)

GRUPA 2

Rumunija - Portoriko 43:20 (20:9)

Kazahstan - Holandija 15:61 (9:27)

20.30: (4,40) Švedska (9,00) Norveška (1,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Svetsko prvenstvo za rukometašiceženska rukometna reprezentacija Francuskeženska rukometna reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara