Toni Đerona (©Starsport)
Toni Đerona (©Starsport)

INTERVJU – Toni Đerona: Vreme je za nešto veliko, igrači su svesni da je ovo taj trenutak

Vreme čitanja: 8min | ned. 31.12.23. | 09:10

“Vidim od početka ovih priprema, od prvog treninga, nešto specijalno unutar tima. Više nego ikad verujem u našu odbranu i golmane. Da bismo ispunili ciljeve moramo da pobedimo za početak sve tri reprezentacije, Island, Mađarsku i Crnu Goru, u prvoj fazi u Minhenu”, rekao je selektor Orlova za Mozzart Sport

Očekivanja reprezentativaca su velika pred Evropsko prvenstvo u Nemačkoj od 10. do 28. januara. Svi pucaju od samopouzdanja. Medalja se stidljivo pominje, ali jasno je da je to cilj kome se teži, ambicija, san Orlova...

Da li je to realno? Rukometni poredak zakucan je poslednjih godina. Danska, Francuska, Švedska i Španija dele odličja na prethodnim takmičenjima. I jedna Norveška, Nemačka i Hrvatska kao rukometne supersile ne mogu da dođu do polufinala pune tri godine. Za početak, kvalifikacije za Olimpijske igre su prioritet, borba za najveće takmičenje gde nas nema od Londona 2012.

Izabrane vesti

Jedno je sigurno - Orlovi sa Tonijem Đeronom rastu, sve su bolji, ali i dalje nedovoljno za sam evropski i svetski vrh. Španski stručnjak je započeo i četvrtu godinu (poslednju po slovu ugovora koji mu ističe u junu 2024.) na kormilu Srbije, najdugovečniji je selektor naše zemlje od samostalnosti. Kontinuitet je tu, ne propuštamo više velika takmičenja. Igrači su dugo na okupu, sistem je postavljen, a Đerona svake godine ubacuje svežu krv i pojačava konkurenciju nosiocima igre.

Čini se da je i dalje nepoznanica koliko Srbije može na predstojećem Evropskom prvenstvu? Prethodna dva velika takmičenja sa Đeronom na čelu bilo je mnogo kadrovskih problema. U Segedinu 2022. je korona uništila snove, početkom 2023. na Svetskom prvenstvu su povređeni bili Dejan Milosavljev (propustio prve dve utakmice protiv Alžira i Nemačke), dok su dvojica desnih bekova ranije morala da završe planetarni šampionat u poljskim Katovicama, Predrag Vejin i Jovica Nikolić.

Preduslov za nešto veliko je da svi budu zdravi. Nažalost, od prvog dana priprema u Staroj Pazovi, Đerona ne može da računa na kompletan tim. Van tima rade dvojica bekova, levi Marko Milosavljević i desni Predrag Vejin. Zato je sa šireg spiska uskočio Matija Nikolić, levi/srednji bek Vardara kao 21. kandidat za EP (u Minhen na prvu fazu putuju 18, dok u protokolu za utakmice mogu da budu 16).

I Marko i Predrag se oporavljaju, dobro su, sve je bolja situacija”, rekao je selektor Đerona za Mozzart Sport u Staroj Pazovi, bazi Orlova, i dodaje:

Naš medicinski tim čini sve da ih osposobi. Rade fizičke vežbe sa ekipom. Optimisti smo, verujemo da će uskoro moći da se pridruže saigračima. Propustili su prethodnu nedelju, ali s početkom nove godine moraće da počnu, možda ne na 100 odsto, ali će početi da rade sa timom”.

Njihovo učešće na Evropskom prvenstvu se ne dovodi u pitanje, ali… Ostaje sumnja koliko roviti mogu da pruže.

Mislim da će biti u redu. Samo, moramo da pripremimo tim, ne možemo samo da čekamo, čekamo, čekamo... Ne može se posle povrede odmah igrati 60 minuta. Postoji proces treninga, proces oporavka, oni treba da budu na treninzima, bar da osete teren, da počnu da igraju pre Evropskog prvenstva”.

Do Minhena očekuju nas tri kontrolne utakmice u Granoljersu. Prvo Slovačka, Poljska, pa domaćin Španija. Od najlakše do najtežeg ispita. Dobre provera, da vidite na koje igrače možete da računate, da raspodelite uloge na šampionatu Starog kontinenta.

Slovačku znamo jer smo igrali s njom dva meča u kvalikacijama. Poljska je fizički jaka reprezentacija, sa snažnim igračima koja igraju jaku odbranu. Dobri su i golmani. Na kraju dolazi Španija, potpuno drugačiji stil rukometa. Španci su neverovatni, igrali su polufinala velikih turnira poslednjih nekoliko godina. Mislim da će to biti zaista dobar test za nas da probamo stvari koje pripremamo i da vidimo kooliko smo blizu željene forme. Ova tri meča će nam pokazati da li smo spremni na nivo koji nam je potreban da igramo protiv Islanda na otvaranju EP”.

Na prethodna dva velika takmičenja prvi rival je bio najlakši, Ukrajina na EP u Segedinu i Alžir na SP u Katovicama. Sada je najteži – Islanđani sa zvezdama svetskog rukometa.

Uvek je prvi meč težak, ali to važi kako za nas, tako i za njih”.

"DA BISMO ISPUNILI CILJEVE MORAMO DA POBEDIMO ISLAND, MAĐARSKU I CRNU GORU U PRVOJ FAZI"

(©Starsport)(©Starsport)

U odnosu na Svetsko prvenstvo nema povređenih Jovice Nikolića i Stefana Dodića. Tu su nove mlade snage – Luka Rogan, Miloš Kos i Uroš Kojadinović.

Da, tu je i Matija Nikolić koji nam se priključio naknadno. Još neki mladi igrači koji su bili u konkurenciji za tim, na nesreću, su povređeni. Osim Stefana i Jovice, nema ni Nikole Zečevića i Milana Milića. Neki mladi igrači dolaze. Poenta je da sada imamo više igrača na listi nego pre tri godine. To znači da imamo više igrača unutar grupe, više igrača u sistemu. Mediteranske igre na kojima smo igrali prošle godine, leta 2022, su bile veoma značajne za neke, kao za Kojadinovića da lakše uđe u sistem. Takođe, bio je tamo i Marko Milosavljević. Imamo igrače koji dolaze iz juniorske selekcije, što je veoma dobro i za sadašnji trenutak, ali i za budućnost srpskog rukometa”.

Plasman u drugu rundu i obezbeđivanje kvalifikacija za Olimpijske igre su prioriteti u Nemačkoj.

To bi trebalo da bude naš glavni cilj. Nije sada vreme da se kaže: ‘Da, daćemo sve od sebe’. Treba da se borimo za nešto veliko i da izborimo kvalifikacije i šansu da se nađemo na Olimpijskim igrama. A za to, jasno je, moramo da pobedimo Island, Mađarsku i Crnu Goru u prvoj fazi. Mi smo svesni te situacije, to nam je cilj, ovo je kraj procesa svih ovih godina. Preuzećemo odgovornost, ne samo ja kao trener, već i svi saradnici u mom timu i igrači. Znamo kako će to biti teško, ali ja mislim da smo spremni za to”.

Grupa je ujednačena, nema autsajdera, ali ni ekipa iz svetskog vrha.

Utakmica protiv Španije biće sjajan test. Ne možemo da zaboravimo prošlu godinu, kada smo se pripremali za Svetsko prvenstvo. Igrali smo u Švedskoj neverovatan meč, pobedili smo u drugom duelu. To je bilo dobro za samopouzdanje tima, da vidimo i verujemo u svoje mogućnostu. Ovaj tim je prošao zajedno tri godine, pobedili smo Norvešku, Švedsku, Francusku, Sloveniju dvaput. Momci su spremni da se bori za nešto veliko i vreme je da se to desi ove godine”.

Teško je proceniti šta je “plafon” ove generacije, šta je zenit. U Katovicama falilo je uvek nešto malo za nešto više, za pobedu nad favoritima, za proboj u vrh.

Šta može da bude loš rezultat za mene? To može biti da igrači ili tim ne pokaže ono najbolje za šta su sposobni. Želim da damo 100 odsto, a posle toga, ako su drugi timovi bolji od nas, onda to nije neuspeh jer smo dali maksimum. Ono što vidim sada na početku ovih priprema, od prvog treninga, je nešto specijalno unutar tima, oni znaju da je ovo trenutak kada imamo mogućnost da uradimo nešto veliko”.

"ISLANĐANI TRČE, TRČE, TRČE, VERUJEM VIŠE NEGO IKADA U NAŠU ODBRANU I GOLMANE"

Kako protiv Islanđana? Tu su sjajni Gisli Kristjanson koji se vratio nedavno na teren posle teške operacije ramena, još jedan as Magdeburga Omar Ingi Magnuson, odlična krila Bjarki Mal Elison i Sigvaldi Gudđonson

Da, imaju neverovatan tim. Igraju tako brzo, svaki od igrača je sposoban da postigne 14 golova u jednom meču. Jaki su individualno, ali i kao kolektiv. Tu je i Palmarson, Smarason. I oni mogu biti veoma opasni. Ali više nego ikada verujem u našu odbranu i golmane. Verujem da ako možemo da provedemo mnogo vremena u odbrani, da će to biti jako dobro za nas. Poenta je da ne izgorimo, jer oni trče, trče, trče... Treba nam kontrola, naročito u napadu, zbog lakih golova, jer iako su oni tako dobri u napadu, ali mislim da je naša odbrana takođe odlična, imamo puno sjajnih defanzivaca. Mi možemo da igramo dobro protiv Islanda šest na šest u pozicionom napadu. To će biti dobro za nas ako budemo mogli što više da igramo tako, da im ne dozvolimo tranziciju gde su najjači”.

Miljan Pušica je povratnik u najbolju selekciju. Tu je još jedan defanzivni specijalista, starosedelac Ilija Abutović. Stub odbrana Vojvodine mogao bi da bude moćno oružje u centralnom delu odbrane.

Obojica su veoma, veoma korisna. To je zaista dobro za nas da imamo više mogućnosti i da igraju zajedno, ali i za rotaciju. Miljan je na dobrom nivou posle godinu i po dana u Vojvodini, dobro se oporavlja, daje puno pozitivne energije, puno snage timu. Ilija je u prošlosti, na Svetskom prvenstvu u Katovicama, imao utakmice gde je igrao non-stop u odbrani, što je zaista veoma teško”.

(©Starsport)(©Starsport)

Kao i većina, I Đerona vidi Dansku kao prvog favorita za titulu evropskog prvaka.

Za Španiju ljudi govore, ovo nije tako dobro, ono nije tako dobro, ali igrači koji imaju mnogo iskustva u ovakvim turnirima, u ovakvim takmičenjima, uvek su opasni. Za mene, ipak je Danska najbolja, prvi kandidat za zlato. Naravno, tu je Francuska kao svetska sila, Nemačka igra kod kuće, to je uvek kvalitet više, a u vrhu vidim i Švedsku, Norvešku, Španiju naravno. Postoje te četiri-pet reprezentacija koje su ispred svih ostalih, a onda postoji velika grupa iza njih, ali na ovako velikom turniru svašta može da se desi. Jasno je da su ove repezentacije glavni favoriti za medalje”.

"VOJVODINA RADI SJAJAN POSAO, NADAM SE DA ĆE I OSTALI KLUBOVI DA JE PRATE"

Vojvodina je napravila bum u 2023. godini. Sve je jača, sada vraća i reprezentativce u Srbiju – Vukašina Vorkapića, Stefana Dodića i Petra Đorđića. Luka Rogan je dete kluba, takođe je deo reprezentacije, Miljan Pušica se izborio za povratak u nacionalni tim posle četiri godine.

Vojvodina radi sjajan posao. Nadam se da će svi klubovi da je prate, Partizan, Dinamo, Metaloplastika, Crvena zvezda, da pobeđuju u evropskim kupovima, povećaju koeficijent na EHF listi, da pomognu Vojvodini da ode korak više, da igra jednog dana u Ligi šampiona. To neće biti lako. Potrebno je nekoliko godina da pravite dobre rezultate. Mnogi timovi u Ligi Evrope nemaju mogućnost da dođu do evroelite. Veliki rezultati nekog kluba uvek znači veliki rezultat i za nacionalni tim. Ako pogledate koliko srpskih igrača igra u Ligi šampiona i kada je poslednji put neki klub bio u Ligi šampiona, a to je Partizan pre osam godina, onda shvatite da je ovo zaista sjajno što Vojvodina radi. Čestitam joj na tome. Veliku ulogu ima i Marko Vujin. Mnogo je bitno da jedan Petar Đorđić ima mogućnost da se vrati u zemlju, da zasija ovde, jer tako srpski rukomet može da ide na najviši mogući nivo”, zaključio je selektor Orlova.



tagovi

Toni ĐeronaRukometna reprezentacija Srbijeep u rukometu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara