Jovana Preković (Reuters)
Jovana Preković (Reuters)

Jovana definitivno bez šanse da brani olimpijsko zlato u Parizu

Vreme čitanja: 2min | sub. 14.08.21. | 11:11

Direktor MOK-a potvrdio na su vrta sledećih Igara zalupljena za karate

Jovana Preković je prva, a ostaće i poslednja olimpijska šampionka u karateu bar do 2028. godine, jer je direktor Međunarodnog olimpijskog komiteta Tim Mekonel potvrdio da izmena programa za Igre u Parizu neće biti.

Izabrane vesti

"Vrata su suštinski zatvorena za karate", potvrdio je Mekonel.

Osvajač zlatne medalje u Tokiju Stiven Da Kosta i ministarka za sport Francuske Roksana Marasano zalagali su se da se karate vrati u program na Igrama u Parizu 2024, pošto je bio premijerno u Tokiju.

MOK razume frustraciju ljubitelja karatea, ali...

"Cilj je da svima damo što je moguće brže izvesnost, tako da nije moguća promena odluke donete prošle godine", dodao je Mekonel.

Organizatori Igara u Parizu takođe su izdali saopštenje:

"Na kraju procesa selekcije, Pariz 2024 je u februaru 2019. predožio MOK-u četiri sporta koji su mladi, pristupačni, povezani sa svojim vremenom (brejkdens, penjanje, skejtebording i surfovanje)..."

Da Kosta ne razume takvu odluku.

"Moram da pomognem svom sportu i borim se za nešto što mislim da je ispravno. Ovo su izgovori koji me pomalo nerviraju. Potpuno se udaljavamo od vrednosti Olimpijskih igara, govorimo o novcu, publici, a ne o sportu, pa odluku još manje razumem."

Sa druge strane Mekonel odbacuje argument o finansijskom prihodu.

"Da su razlozi čisto finansijski, izabrali bismo sportove sposobne da popune stadione od 80.000 mesta. Četiri sporta izabrana za Igre 2024. donose pravu ravnotežu u olimpijskom programu. U Tokiju su posebno bili zastupljeni timski i borilački sportovi, ali su urbaniji doneli veoma drugačiju dinamiku u odnosu na tradicionalne", rekao je Mekonel.


tagovi

karatejovana prekovićtokio 2020Pariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara