Bejker Mejfild, Ben Rotlisberger, Rasel Vilson i Džered Gof (©Reuters, ©Shutterstock)
Bejker Mejfild, Ben Rotlisberger, Rasel Vilson i Džered Gof (©Reuters, ©Shutterstock)

Klivlend ostao bez hvatača posle brčkanja u bazenu, Sijetl pobedom rešava prvo mesto u diviziji, Džeksonvilu se ne isplati da dobije Berse

Vreme čitanja: 5min | ned. 27.12.20. | 12:20

Pretposlednji vikend NFL šampionata mogao bi da otkloni neke nedoumice pred plej-of. Braunsi desetkovani u Njujorku. Čikago se uključio u borbu za doigravanje posle poraza Arizone u subotu od San Franciska

Dva kola pre kraja ligaškog dela sezone u NFL šampionatu, ostalo je još sedam praznih mesta u plej-ofu. Sigurni su: Kanzasa Siti Čifsi, Pitsburg Stilersi, Bafalo Bilsi iz AFC-a i Grin Bej Pekersi, Nju Orleans Sejntsi, Sijetl Sihoksi i Tampa Bej Bakanirsi iz NFC-a. Danas bi moglo da se otklone neke nedoumice, ali ne sve. Sledećeg vikenda se spušta zavesa na ligaški deo prvenstva, a onda kreće januarski plej-of i borba za najvredniji trofej u SAD-u, pehar Vinsa Lombardija koji je trenutno u rukama Kanzas Siti Čifsa. Početkom februara Superboul se igra u Tampi na stadionu Rejmond Džejms.

Klivlend ima sezonu iz bajke, ali ni sa skorom 10-4 nije siguran za plej-of u superjakoj Američkoj fudbalskoj konferenciji (AFC). Braunsi gostuju u Njujorku protiv užasnih Džetsa (19.00) koji su tek prošle nedelje ostvarili prvi trijumf u sezoni. U idealnim uslovima za oba tima, gosti iz Ohaja bi bili veliki favoriti, ali sada to nisu. Naime, užasna situacija u redovima Braunsa. Klivlend je ostao bez četvorice risivera. Šta se dogodilo?

Izabrane vesti

Nekoliko igrača Braunsa je bilo u bazenu za oporavak sa lajnbekerom Bi Džej Godsonom koji je u subotu oboleo od virusa korona. Na snimku se vidi da bar jedan igrač koji je bio zajedno sa zaraženim defanzivcem nije pravilno nosio masku. Rukovodstvo NFL-a s komesarom Rodžerom Godelom je odlučilo da zbog predostrožnosti isključi sve igrače koji su bili u bazenu. Problem je bio što su tu bila sva četvorica risivera – Džarvis Lendri, Rašard Higins, Donovan Pipl-Džons i Kadarel Hodž. Svi su stavljeni na COVID-19 listi i ne mogu da igraju u Velikoj jabuci.

Jedini hvatač koji je ostao na rosteru je Marvin Hol. Podsetimo, prva zvezda tima Odel Bekam je operisana zbog kidanja prednjeg ukrštenog ligamenta kolena. Tim iz Ohaja je morao da reaguje i da potpiše igrače sa trening kampa, a to su risiveri Džamarkus Bredli i Derik Vilis, kao i lajnbeker Montrel Mender. U takvoj situaciji jasno je da će kvoterbeku Bejkeru Mejfildu, koji je u fantastičnoj formi, posao da bude otežan, pa će pre svega da se igra na trčanje i sjajni tandem raning bekova, najboljih u ligi, Nika Čaba i Karima Hanta.

Sijetl i Los Anđeles Remsi igraju meč na Senčuri Link fildu (22.25) za prvo mesto u diviziji Zapad NFC-a. Sihoksi imaju pobedu više posle senzacionalnog poraza čete Šona Mekveja prošle nedelje od Džetsa na svom stadionu. Rasel Vilson, kvoterbek domaćeg tima, ne igra tako dobro kao na početku šampionata. Napad nije tako produktivan kao u prvih pet, šest kola sezone. Remsi moraju da se vade, sa obe pobede do kraja ligaškog dela sezone mogli bi do prvog mesta i prednosti domaćeg terena u prvoj rundi plej-ofa.

Napad Sijetla je kvalitetniji, ali je odbrana tima iz Los Anđelesa sa dvojicom superstarova, defanzivnim teklom Eronom Donaldom i snažnim kornerbekom Džejlenom Remzijem mnogo bolji deo tima. Verovatno će često da "blicuju" Vilsona. Problem za Remse je neigranje odličnog maladog raning beka Kema Ejkersa koji je bio odličan u poslednjim utakmicama. Blagu prednost dajemo Sijetlu. U prvom meču sezone u Los Anđelesu Remsi su pobedili sa 23:16.

Posle poraza Arizone od San Franciska, Čikago je na pobedu od Kardinalsa i može do plej-ofa ako slavi oba meča do kraja. Bersi su se probudili u poslednje dve utakmice, a danas (19.00) gostuju na Floridi protiv Džeksonvila kome se ne isplati da pobedi! Zašto? Pobedom prošle nedelje Džetsi su prepustili poslednje mesto u ligi Džeguarsima koji sada imaju na tacni prvog pika na draftu naredne godine i koledž senzaciju Trevora Lourensa. Nastavlja se vrteška na poziciji kvoterbeka u Džeksonvilu. Sada će napad da predvodi veteran Majk Glenon. Očekuje se lagani trijumf tima iz Ilionoisa.

Baltimor je favorit protiv Njujork Džajantsa na svom terenu (19.00). Oba tima se bore za plej-of. Za goste iz Velike jabuke igraće startni kvoterbek Danijel Džons. On je propustio zbog povrede prošli meč protiv Klivlenda kada ga je menjao veteran Kolt Mekoj. Sada se oporavio. Lamar Džekson i kompanija su ušli u formu i čini se da gostima nema spasa protiv razigranih Rejvensa koji su se vratili trčanju, trčanju i samo trčanju, igri koja im je prošle sezone donela skor 14-2, a kvoterbeku Džeksonu laskavu nagradu MVP lige.

Biće vatre i na Hajnc fildu. Pitsburg, posle tri vezana poraza, dočekuje Indijanapolis (19.00). Stilersi su sigurni u plej-ofu, ali nisu obezbedili prvo mesto na Severu AFC-a koje mogu da im ugroze Klivlend (sledeće nedelje pada odluka kada Čelični putuju u Ohajo). Koltsi se sa Tenesijem bore za prvo mesto na Jugu AFC-a, ali i sa skorom 10-4 nisu obezbedili plasman u plej-of. Gosti su u boljoj formi. Napad Pitsburga sa Benom Rotlisbegerom je očajan u poslednje vreme. Neigranje startnog raning beka Džejmsa Konera se pokazalo kao veliki hendikep, dok su risiveri Stilersa ispustili najviše lopti u ligi, a prednjači Diontej Džonson sa čak 14 „dropova“.

Očekuje se meč sa malim brojem poena. Odbrane su jači deo tima, a čini se da kvoterbek Indijanapolisa Filip Rivers ima bolja rešenja u napadu od kolega iz draft klase 2005. godine, Bena Rotlisbergera.

Za Vašington bi trebalo da startuje Aleks Smit koji je propustio meč prošle nedelje protiv Sijetla zbog povreda. Četa Rona Rivere dočekuju nezainteresovanu Karolinu (22.05). Panterse je skoro deceniju, do ove godine, predvodio kao glavni trener upravo sadašnji učitelj tima iz prestonice. Dalas i Filadelfija igraju na AT&T (22.25) meč koji bi i jedni i druge mogao da ostavi u igri za plej-of, ali oba tima se nadaju porazu Vašingtona od ekipe iz Šarlota. Mali prednost dajemo Iglsima koje predvod ruki kvoterbek Džejlen Harts koji menja tragično lošeg u ovom šampionatu Karsona Venca.

Šampion Kanzas igra protiv Atlante (19.00) za overu prvog mesta u AFC-u i preskakanje prve runde plej-ofa. Falkonsi dolaze na Erouhed bez prve zvede, risivera Hulija Džonsa. Patrik Mahoms i drugovi pobeđuju sa malom razlikom u ovom šampionatu, ali i dalje ostaju najveći favorit za odbranu krune u NFL šampionatu. Čifsi imaju samo jedan poraz i to onaj na svom terenu od divizijskog rivala Las Vegas Rejdersa.

NFL – 16. (PRETPOSLEDNJI) VIKEND

Petak

Nju Orleans Sejnts - Minesota Vajkings 52:33 (14:7, 10:7, 7:13, 21:6)

Subota

Detroit Lajons - Tampa Bej Bakanirs 7:47 (0:13, 0:21, 7:13, 0:0)

Arizona Kardinals - San Francisko Fortinajners 12:20 (3:7, 3:0, 0:7, 6:6)

Nedelja

Las Vegas Rejders - Majami Dolfins 25:26 (7:3, 6:3, 3:7, 9:13)

19.00: (1,20) Baltimor Rejvens (15,0) Njujork Džajants (5,40)

19.00: (1,30) Hjuston Teksans (15,0) Sinsinati Bengals (4,00)

19.00: (5,40) Džeksonvil Džeguars (15,00) Čikago Bers (1,20)

19.00: (1,10) Kanzas Siti Čifs (17,0) Atlanta Falkons (8,25)

19.00: (3,70) Njujork Džets (14,0) Klivlend Brauns (1,35)

19.00: (1,70) Pitsburg Stilers (13,0) Indijanapolis Kolts (2,40)

22.05: (1,60) Los Anđeles Čardžers (14,0) Denver Bronkos (2,55)

22.05: (1,80) Vašington Fudbol tim (13,0) Karolina Panters (2,20)

22.25: (1,80) Sijetl Sihoks (13,0) Los Anđeles Rems (2,20)

22.25: (2,55) Dalas Kaubojs (14,0) Filadelfija Igls (1,60)

Ponedeljak

02.20: (1,60) Grin Bej Pekers (14,0) Tenesi Tajtens (2,55)

Utorak

02.15: (3,70) Nju Ingland Petriots (14,0) Bafalo Bils (1,35)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Los Anđeles RemsSijetl Sihoksamerički fudbalNFL ligaNFL

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara