Zoran Ilić (©Reuters)
Zoran Ilić (©Reuters)

Mađarski adut – momak iz Sente: Biće emotivno za mene, nikada nisam dobio poziv iz Srbije

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.01.24. | 08:06

„Rođen sam u Srbiji, završio školu tu, ali to je sport, profesionalizam“, rekao je levoruki Zoran Ilić, desni bek nemačkog Hamburga, za Mozzart Sport

(od izveštača Mozzart Sporta iz Minhena)

Rukomet je sport broj 2 u Mađarskoj, mnogo se ulaže u mlađe kategorije, u infrastrukturu, klubove Vesprem i PIK Seged koji su među najbogatijim u Evropi. Čuvene su akademije naših severnih komšija, a često dovode i talentovane srpske klince, pre svega sa severa naše zemlje, iz Vojvodine.

Izabrane vesti

Do pre dve godine dres komšija nosio je Stefan Sunajko, momak iz Bezdana, koji je sada u Vojvodini, a igrao je i za Dinamo iz Pančeva, PIK Seged i švedski Savehof. I Uroš Borzaš je stasao u komšiluku, ali je pre tri godine odlučio da igra za Srbiju u najboljoj selekciji.

Jedan od aduta selektora Mađarske Ćeme Rodrigeza biće Zoran Ilić, Srbin iz Sente, desni bek nemačkog Hambuga koji je prošao sve mlađe kategorije naših severnih komšija.

Počeo je u Neki, a stasao je u Vespremu. Igrao je i za Vislu iz Plocka na pozajmici. Prošle sezone u finalu plej-ofa protiv PIK Segda bio je jedna od najzaslužnijih što se titula iz Segedina preselila u gradić u blizini jezera Balaton. Ipak, ranije je dogovorio saradnju sa Hamburgom u koji je stigao proteklog leta.

Momak iz Sente, koji je pre desetak dana napunio 22 godine za Mozzart Sport je ispričao kako se oseća pred meč koji će za njega biti emotivno veoma težak.

Nikada nisam dobio poziv da igram za Srbiju, niko me nikada nije zvao iz RSS-a. U Mađarskoj sam prošao sve mlađe kategorije, ni tada nisam dobijao poziv iz Srbije. Zato sam odlučio da igram za Mađarsku i u A selekciji. Neće mi biti lako, biće to veoma emotivno za mene. Rođen sam u Srbij, živeo sam tu, završio školu, ali to je sport, profesionalizam“, rekao je Ilić.

Kako protiv Srbije, ko je favorit?

Srbija ima vrhunske igrače na svim pozicijama, po dva na svakom mestu. Voleo bih da pobedi Mađarska, ali... Neka pobedi bolji“.

Šta bi mogao da bude ključ meča?

Mislim da bi golmani mogli da budu prevaga. Znam dobro Cuparu, s njim sam igrao u Vespremu dugo. Ako mene pitate, braniće Cupara protiv nas, mada znam da je Dejan Milosavljev bio odličan protiv Islanda. Tu je i Dragan Pešmalbek, takođe nekadašnji saigrač iz Vesprema. Ima Srbiju mnogo dobrih igrača, videćemo ko će da ima svoj dan“.

Kako ste videli meč sa Crnom Gorom na premijeri?

Teško do samog kraja, lomilo se, ali je najvažnije da smo uzeli dva boda. Dobro smo počeli, posle smo mnogo promašivali, dali šansu rivalu da nam pripreti. Na kraju je naš golman odbranio bitnu loptu. Dva boda su osvojena, sada imamo šansu protiv Srbije da osiguramo narednu rundu“.

Zašto ste napustili Vesprem?

Nisam imao veliku minutažu. Ispred mene je bio Omar Jahija, pa sam pre Svetskog prvenstva prošle godine potpisao za Hamburg. Posle se povredio Jahija, dobio sam veću šansu u finišu šampionata, ali sam već bio potpisao za novi klub“.

Kakvi su prvi utisci o Bundesligi?

Druga dimenzija, definitivno. Mnogo se trči, igra šest na šest, nema toliko taktike kao u Vespemu i reprezentaciji. Imao sam povredu kolena na početku sezone. Stradao je bočni ligament, ali srećom nije bila potrebna operacija. Sada pokušavam da se vratim u formu“, zaključio je Ilić pred duel u Minhenu protiv Srbije.


EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE (NEMAČKA) – 2. KOLO

Subota

GRUPA D (BERLIN)

Poljska - Slovenija 25:32 (14:20)

Farska Ostrva - Norveška 26:26 (12:13)

GRUPA E (MANHAJM)

BiH - Holandija 20:36 (7:17)

Gruzija - Švedska 26:42 (9:23)

GRUPA F (MINHEN)

Češka - Portugalija 27:30 (7:13)

Grčka - Danska 28:40 (13:20)

Nedelja

GRUPA A (BERLIN)

18.00: (13,0) Švajcarska (18,0) Francuska (1,05)

20.30: (19,0) Makednija (23,0) Nemačka (1,02)

GRUPA B (MAHHAJM)

18.00: (16,00) Rumunija (20,0) Španija (1,03)

20.30: (1,10) Hrvatska (14,0) Austrija (9,00)

GRUPA C (MINHEN)

18.00: (7,75) Crna Gora (13,0) Island (1,12)

20.30: (1,70) Srbija (8,00) Mađarska (2,55)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EHF EURO 2024ep u rukometuRukometni EURO 2024Rukometna reprezentacija MađarskeRukometna reprezentacija SrbijeZoran Ilić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara