Maro Joković (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)
Maro Joković (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Maestro Joković i grčki trio nerešiva enigma za žilavi Partizan, dubrovački Jug slavio u klasiku

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.11.21. | 19:58

Crno-beli pružili snažan otpor četvorostrukom šampionu Jadranske lige i potvrdili da će biti u najužem krugu kandidata za plamsan na Fajnal-for - 15:13

Mnogo godina je proteklo od kada su u balkanskom klasiku vaterpolisti Partizana i dubrovačkog Juga bili ravnopravni rivali. Digao se Partizan “preko noći” iz ambisa, ponovo preti najboljim evropskim klubovima, kadar je da pokaže zube i zaigra”na krv i nož”. Osetio je to dubrovački Jug na svojoj koži, morao je da izvuče poslednji atom snage kako bi slomio otpor Partizana - 15:13 (4:4, 5:2, 3:4, 3:3).

Partizan sa olimpijskim šampionima Milanom Aleksićem, ali bez Stefana Mitrovića. Dubrovački Jug kratak za Lorena Fatovića - osustvo zbog virusa korona i karantina -  ali sa virtuozom Marom Jokovićem. Još jednom je Maro Joković, povratnik u klub koji ga je lansirao u orbitu, pokazao da i u poznim igračkim godinama ima vatre u njemu, da oni mlađi mogu samo da gledaju i uče dok maestro diriguje igrom Juga. 

Izabrane vesti

Imao je dubrovački Jug prošlu sezonu za zaborav - ostao je bez ijednog domaćeg trofeja, kao i regionalne lige, a razočarao je i na Fajnal-ejtu u Beogradu - pa su čelnici evropskog giganta odlučili da naprave rezove. Ali, i kreiraju hrvatsko-grčki miks. “Eksperiment” sa Aleksandrosom Papanastasijuom bio je uspešan, Grk se prilagodio na Dubrovnik i bazen “Gruž”, a Dubrovčani su tokom leta posegnuli za još dvojicom grčkih internacionalaca. I nisu se pokajali.

Stilijanos Argiropulos (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)Stilijanos Argiropulos (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Jug na hrvatski ili grčki pogon? Protiv Partizana - na grčki. I Mara Jokovića... U regionalnom klasiku i sudaru dva od tri najveća kluba na Balkanu, glavnu reč vodio je grčki trio Stlijanos Argiropulos - Konstantinos Kakaris - Aleksandros Papanastasiju. Jugovi “stranci” dominirali su u uvodnim minutima utakmice, bili su neuhvatljivi za momke Miloša Korolije i na talasu dobre igre trojice grčkih igrača Dubrovčani zaplivali ka prvoj pobedi u 14. izdanju regionalne vaterpolo lige. 

Za prva četiri gola Juga zaslužni su grčki vaterpolisti, a taj broj mogao je biti i veći da Dimitrije Rističević prvenstveno nije zaustavio udarac Aleksandrosa Papanastasijua iz peterca - prethodnonije uspeo da ukroti šut Stilijanosa Argiropulosa - ali i kasnijih odbranjenih šuteva iz igre. Držao je Dimitrije Rističević ekipi Partizana glavu iznad vode, ali ispostaviće se odlagao je ono neminovno - poraz.

Maestralno su vaterpolisti Partizana koristili igrača više, praktično su iz tih situacija pucali bez greške, čak i uspeli da steknu prednost sredinom drugog kvartala iz jedne takve situacije, kada je Lazar Vićković probio bedem dubrovačkog utvrđenja i poslao loptu iza leđa Tonija Popadića

Ali, kada su se hrvatski igrači priključili sa konkretnim napadačkim doprinosom, sedmostruki evropski šampion nije pronalazio put i način kako da otupi oštricu Jugovog napada. Velika serija Dubrovčana krenula je pogotkom Marina Tomasovića, a onda je Maro Joković pokazao kakvim repertoarom raspolaže. Ređao je golove jedan od najboljih vaterpolista sveta i zaštitni znak dubrovačkog Juga, a ogromna ispomoć bio mu je Stilijanos Argiropulos.

Milan Aleksić (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)Milan Aleksić (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Partizan je i na prethodnim derbi mečevima - izuzetak težak poraz od Novog Beograda, najbolniji u klupskoj istoriji za 75 godina postojanja - pokazao da ga krasi jedna crta - nikada se ne predaje. Prerano su ga mnogi otpisali protiv Crvene zvezde - vratio se. Isto je učinio i u okršaju sa velikim suparnikom na bazenu “11. april”. Prvo su oni mlađi, od kojih se očekuje da u nadolazećim godinama postanu motor Partizana, povukli i držali crno-bele, da bi se potom razmahao i Milan Aleksić. Nosio je Partizan na svojim plećima, ali učesnik Lige šampiona i četvorostuki šampion Jadrana sačuvao je nešto municije i za kraj utakmice. 

Aktivirali su se Maro Joković i Stilijanos Argiropulos u deonici odluke, nosili su Jug do kapitala od tri gola prednosti i omogućili hrvatskom vicešampionu da relativno mirno privede meč kraju. Nije Vjekoslav Kobešćak strepeo do poslednje sekunde, mogao je nešto ranije da odahne.

Najefikasniji u redovima dubrovačkog Juga bio je Stilijanos Argiropulos sa pet golova, sledio ga je Maro Joković sa četiri, a tri puta se u listu strelaca upisao Konstantinos Kakaris. U Partizanu se istakao Lazar Vićković, koji je poput grčkog sidraša upisao tri gola, dok su Milan Aleksić, Andrej Barać i Aleksa Nešić postigli po dva gola.

PRVI TURNIR REGIONALNE LIGE 2021/2022

GRAD - BEOGRAD (bazen 11. april) 

Sreda 

Novi Beograd - Šabac 14:8

Jug Dubrovnik - Partizan 15:13

20.40: Budva - Mladost Zagreb


tagovi

vaterpolo SrbijaRegionalna vaterpolo ligaVK JugVK PartizanMaro JokovićMilan Aleksić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara