Rukometašice Norveške (©AFP)
Rukometašice Norveške (©AFP)

Očekivano finale: Norvežanke počistile domaćina, Francuskinje se provukle

Vreme čitanja: 2min | pet. 17.12.21. | 22:33

Svetsko prvenstvo za rukometašice: Skandinavski Drim tim pobedio Španiju sa 27:21, dok su olimpijske šampionke posle drame dobile Dansku sa 23:22

Sudar titana u finala. U borbi za svetski tron i naslednika Holandije igraće rukometašice Norveške i Francuske, očekivani je epilog polufinalnih duela na Svetskom prvenstvu u Španiji.

Domaća selekcije pružila je žestok otpor favorizovanim Skandinavkama, ali samo u prvih 30 mintuta u Granoljersu, kada je na semaforu pisalo 11:11. U nastavku, Nora Merk i ostali zvezde čete islandskog stručnjaka Torira Hergeirsona dodale su gas i na kraju nije bilo problema. Norveška je dobila sa 27:21 i igraće u nedelju za povratak svetskog zlata u zemlju rukometa.

Izabrane vesti

Opet je levoruka Nora Merk bila lider Norveške. Desni bek šampiona Evrope Vajpers Kristijanstada postigla je osam golova, dok je odlična bila i Kari Bratset Dale sa sedam. U domaćoj selekciji, srebrnoj sa prošlog SP u japanskom Kumamotu 2019. godine, bolja od ostalih bila je Barbosa sa pet pogodaka.

U prvom polufinalnom paru viđena je drama koja je na kraju pripala Francuskoj. Danska je namučila četu Olivijea Krumbholca, vodila 57 minuta, ali u finišu olimpijske šampionke su pokazala zašto su jedine dostojne rivalke Norvežankama za zlato.

Imale su Dankinje napad za produžetak, ali Ane Mate Hansen nije uspela da savlada Lauru Gloser. Ovo će Trikolorkama da bude šesto svetsko finale. Dosad, Francuskinje imaju dva zlata, poslednje pre četiri godine.

Pivot Pulaeta Fopa sa četiri gola je bila najefikasnija u pobedničkom timu. Po tri gola su postigle Melin Nokandi, Grasi Zadi, Alisija Tublan, Estel Nze Minko i iskusna Alison Pino. Dankinje su predvodile Line Haugstad sa pet i Ane Mete Hansen sa četii pogotka.

Podsetimo, pre godinu dana u Danskoj, u finalu Evropskog prvenstva, Norveška je neizvesnoj završnici dobila Francusku sa 22:20. Meč finala SP igra se u nedelju od 17.30, dok je tri sata ranije meč za bronzu između Španije i Danske. Oba meča igraju se u Granoljersu.

SVETSKO PRRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE (ŠPANIJA) - POLUFINALE

Petak

Francuska - Danska 23:22 (10:12)

Norveška - Španija 27:21 (11:11)



tagovi

Svetsko prvenstvo za rukometašiceženska rukometna reprezentacija Francuskeženska rukometna reprezentacija Norveške

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara