Miloš Ćuk, Dušan Mandić i Gavril Subotić (©Starsport&MN Press)
Miloš Ćuk, Dušan Mandić i Gavril Subotić (©Starsport&MN Press)

Počinje Jadranska liga: Radnički brani krunu, Zvezdin povratak u Split, Novi Beograd na regionalnoj mapi

Vreme čitanja: 5min | sre. 24.11.21. | 08:15

Srbiju i Hrvatsku će predstavljati po pet klubova, dok će tri kluba iz Crne Gore pokušati da se popnu na tron

Nacionalni šampionati, kao i Liga šampiona i Kup Evrope u punom su jeku, a ove srede startuje Jadranska liga, koja je po kvalitetu i snazi učesnika drugo po jačini takmičenje na Starom kontinentu. Regionalni vaterpolo šampionat ponovo je promenio format - igraće se tri turnira po principu svako sa svakim, a zatim Fajnal for - a titulu brani Radnički iz Kragujevca, koji je podizanjem pehara u Zagrebu na bazenu kraj Save postao prvi srpski klub sa jadranskom krunom.

Zagospodario je Radnički regionalnim vodama, nešto kasnije osvojio i prvu nacionalnu titulu, i ne samo da je postao prvi klub iz Srbije koji se popeo na regionalni tron, nego je i samim plasmanom u finale Jadranske lige napravio istorijski uspeh. Nijedan srpski klub to nije učinio pre Kragujevčana. Bio je to samo uvod u godinu “eksplozije” i velikog povratak srpskih klubova u Ligu šampiona, ali i stvaranje najjačeg "nacionalnog" šampionata. 

Izabrane vesti

Nemerljiv značaj imala je jugoslovenska škola, a po raspadu te države i srpska, hrvatska i naposletku crnogorska, na vaterpolo u globalu. Kako na reprezentativnom, tako i na klupskom. Srbija i Hrvatska iznedrile su - što u Jugoslaviji, što samostalno - sedam evropskih prvaka. U novoj sezoni Jadranske lige koja od ove godine nosi naziv Premijer liga takmičiće se pet osvajača Lige šampiona. Učešće neće uzeti splitski POŠK i Bečej (ugašen 2002. godine). 

SRPSKI I HRVATSKI KLUBOVI SA EVROPSKIM TITULAMA:

Partizan, Mladost Zagreb - po sedam

Jug Dubrovnik - četiri

Jadran Split - dve

Crvena zvezda, POŠK, Bečej - po jedna 

Pet evropskih šampiona boriće se za regionalni trofej, a čak tri tima - Jug, Crvena zvezda i Jadran Split - će se nadmetati i za novo krunu u najprestižnijem takmičenju na Starom kontinentu. Od 16 klubova koliko se takmiči u Ligi šampiona, Srbija i Hrvatska dale su pet učesnika. Srbija je zemlja sa najviše predstavnika u ovosezonskoj Ligi šampiona, predstavljaju je Novi Beograd, Radnički i Crvena zvezda, dok su dubrovački Jug i splitski Jadran predstavnici Hrvatske. 

U elitnom rangu regionalnog takmičenja Srbija i Hrvatska daju po pet timova, a Crna Gora dva manje, i utisak je da bi tekuća sezona mogla biti jedna od najujednačenijih. Jedno je sigurno - Radničkom nimalo neće biti lako da odbrani trofej, jer je konkurencija znatno jača i brojnija nego što je to bio slučaj minule sezone. A, najveća pretnja biće mu Novi Beograd, Jug, Partizan, Jadran Split, Crvena zvezda... 

Strahinja Rašović (©Starsport)Strahinja Rašović (©Starsport)

Od osnivanja i 2008. godine, Jadranska liga eksperimentiše sa formatom takmičenja. Pre tri sezone se igrao ligaški sistem, u protekloj su igrana dva turnira - jedna grupa u Beogradu, a druga u Dubrovniku - da bi čelni ljudi takmičenja odlučili da za ovu isprobaju novi sistem, koji će u određenoj meri favorizovati timove domaćine. 

Novi Beograd je već za prvi od tri turnira dobio domaćinstvo iako se tek ove godine pojavio na regionalnoj mapi, dok će utakmice druge grupe igrati u Splitu, u koji se prvi put vraćaju vaterpolisti Crvene zvezde posle incidenata na Rivi kada su lokalni huligani naterali na beg sportiste iz Srbije. Bio je to jedan od kriznih trenutaka koji su pretili da razbucaju Jadransku ligu i utiču na izlazak srpskih klubova iz regionalnog takmičenja kome su se priključili tek u sezoni 2014/2015, što daje odgovor zašto je Radnički u proteklom izdanju postao prvi krunisani klub iz Srbije. 

Zlatne generacije Partizana i Crvene zvezde - crno-beli 2011. osvojili Ligu šampiona, a crveno-beli 2013. godine - nisu imale priliku da se izvagaju sa Jugom, Primorjem, Mladosti iz Zagreba i Jadranom iz Herceg Novog. Srpski klubovi priključili su se Jadranskoj ligi kada su bili u padu i nisu bili konkurenti hrvatskim i crnogorskim timovima za titulu. U 13 godina postojanja lige, klubovi iz Hrvatske bili su najbolji devet puta, dva pehara uzeli su crnogorski, a po jednom su pehar podizali Radnički i Pro Reko, koji je dobio specijalnu pozivnicu (nešto slično imali smo priliku da gledamo u ABA ligi kada je Makabi gostovao). 

Maro Joković (©Starsport)Maro Joković (©Starsport)

OSVAJAČI JADRANSKE LIGE: 

Jug Dubrovnik - četiri titule (2009, 2016, 2017, 2018)

Primorje - tri titule (2013, 2014, 2015)

Mladost - dve titule (2019, 2020)

Jadran Herceg Novi - dve titule (2010, 2011)

Pro Reko - jedna titula (2012)

Radnički - jedna titula (2021) 

Ljubitelji vaterpola će na bazenima, ali i putem televizijskih penosa na Areni sport biti u prilici da uživaju u potezima, golovima i odbranama olimpijskih šampiona Dušana Mandića, Duška i Gojka Pijetlovića, Nikole Jakšića i Strahinje Rašovića koji nastupaju za Novi Beograd ili Stefana Mitrovića i Milana Aleksića u Partizanu. Neke od uzdanica Crvene zvezde biće Gavril Subotić, Miloš Vukićević i Nikola Rađen, šampionski tim Radničkog predvodiće Miloš Ćuk, Josip Vrlić, Marko Radulović... u Šapcu su Ognjen Stojanović i Simon Vogel, a samo neke od zvezda hrvatskog vaterpola koje ćete biti u prilici da gledate su Maro Joković, Loren Fatović, Luka Bukić, Nikša Dobud, Anđelo Šetka, Lovre Miloš, Hrvoje Benić, Matijas Biljaka... 

Gavril Subotić (©Starsport)Gavril Subotić (©Starsport)

SPISAK UČESNIKA PREMIJER LIGE: 

Radnički Kragujevac (Srbija)

Crvena zvezda (Srbija)

Partizan (Srbija)

Novi Beograd (Srbija)

Šabac (Srbija)

Jug (Hrvatska)

Mladost Zagreb (Hrvatska)

Jadran Split (Hrvatska)

Solaris (Hrvatska)

Mornar (Hrvatska)

Jadran HN (Crna Gora)

Primorac (Crna Gora)

Budva (Crna Gora) 

Jadranska liga će se igrati turnirski po ligaškom sistemu, svako sa svakim dva puta, a turniri će biti održati u novembru, januaru i februaru. Prvi turnir biće odigran od 24. do 28. novembra (gradovi domaćini Beograd i Split), drugi od 20. do 22. januara, a treći od 17. do 19. februara. 

Ulaznice za turnir u Beogradu se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Tickets-a, zatim na blagajni bazena „11. april“ kao i onlajn putem sajta www.tickets.rs. Cene ulaznica za pojedinačne mečeve Novog Beograda su 300, 500 i 700 dinara, dok za duele ostalih ekipa potrebno je izdvojiti 200, 300 i 400 dinara. Dnevne karte koštaju 800, 1.000 i 1.200 dinara. 

PRVI TURNIR REGIONALNE LIGE 2021/2022

GRAD - BEOGRAD (bazen 11. april) 

Sreda 

17.00: Novi Beograd - Šabac

18.50: Jug Dubrovnik - Partizan

20.40: Budva - Mladost Zagreb 

Četvrtak 

10.00: Šabac - Jug Dubrovnik

11.50: Mladost Zagreb - Novi Beograd

13.40: Jadran Herceg Novi - Budva

17.00: Partizan - Šabac

18.50: Novi Beograd - Jadran Herceg Novi

20.40: Jug Dubrovnik - Mladost Zagreb 

Petak 

17.00: Mladost Zagreb - Partizan

18.50: Jadran Herceg Novi - Jug Dubrovnik

20.40: Budva - Novi Beograd 

Subota 

10.00: Jug Dubrovnik - Budva

11.50: Partizan - Jadran Herceg Novi

13.40: Šabac - Mladost Zagreb

17.00: Jadran Herceg Novi - Šabac

18.50: Budva - Partizan

20.40: Novi Beograd - Jug Dubrovnik 

Nedelja 

10.00: Partizan - Novi Beograd

11.50: Šabac - Budva

13.40: Mladost Zagreb - Jadran Herceg Novi

GRAD - SPLIT (bazen Poljud) 

Četvrtak 

17.00: Radnički Kragujevac - Primorac Kotor

18.50: Crvena zvezda - Solaris

20.40: Jadran Split - Mornar Split 

Petak 

10.00: Primorac Kotor - Mornar Split

11.50: Solaris - Jadran Split

13.40: Radnički Kragujevac - Crvena zvezda

17.00: Mornar Split - Solaris

18.50: Crvena zvezda - Primorac

20.40: Jadran Split - Radnički Kragujevac 

Subota 

17.00: Primorac - Solaris

18.50: Radnički Kragujevac - Mornar Split

20.40: Crvena zvezda - Jadran Split 

Nedelja 

10.00: Mornar Split - Crvena zvezda

11.50: Jadran Split - Primorac

13.40: Solaris - Radnički Kragujevac



tagovi

VK Novi BeogradVK Crvena zvezdaVK PartizanVK ŠabacVK RadničkiRegionalna vaterpolo ligavaterpolo SrbijaVK JugVK Mladost ZagrebVK Jadran SplitVK Jadran Herceg NoviVK PrimoracVK BudvaVK Mornar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara