Foto: CEV
Foto: CEV

Poljaci spasili devet meč lopti i nisu sprečili muk u Katovicama: Slovenija u trećem finalu od 2015. godine

Vreme čitanja: 3min | sub. 18.09.21. | 20:23

Veliko iznenađenje Slovenaca koji u finalu čekaju boljeg iz duela Srbija - Italija

Čekaju Poljaci trofej Evropskog prvaka od 2009. godine. Delovalo je da su konačno spremni da pred punom dvoranom frenetičnih navijača u Katovicama, posle više od decenije dođu u poziciju da se bore za naslov vladara Starog kontinenta, ali na put im je stala sjajna Slovenija. Po mnogima izraziti autsajder prisetio se kako je 2019. u polufinalu slomio moćnu Poljsku u Ljubljani, pa odatle pokupio energiju i uverenje da još jednom može protiv verovatnoće koja nije bila na njenoj strani. Umesto eksplozije radosti u Katovicama, zavladao je muk - Slovenci su u epskoj završnici četvrtog seta utišali 11.000 domaćih navijača prigrlili finale -1:3 (25:17, 30:32, 16:25, 35:37).

Da Izabranici Alberta Đulijanija nisu slučajno izborili plasman u finale, jasno je nakon podatka da će se treći put od 2015. godine boriti za trofej koji nikada nisu osvajali. Ipak, veliko je pitanje u kojem bi pravcu meč otišao da Slovencima nije pripao maraton u drugom setu (32:20), odnosno da je ekipa Vitala Hejnena povela 2:0.

Izabrane vesti

Možemo da pričamo i o mentalnoj snazi Slovenaca. U sekundi su mislili da su dobili meč kada je dvojni blok zaustavio Vilfreda Leona, ali je posle gledanja snimka Poljska reanimirana jer je utvrđeno da je postojalo pecanje. Produžetak borbe nije poremetio evropskog vicešampiona, nizale su se meč lopte. Ponovo je video provera presudila u korist Poljaka kada se rezmatralo da li je lopta nakon napada Čebulja kačila prste Drizge u bloku. Novi anti-klimaks goste, ali i demonstracija neverovatne fizičke i mentalne izdržljivosti. Iskrišćena je, pazite sad, deseta meč lopta, iako su Poljaci tražili još jedan čelendž zbog potencijalnog prestupa. Ovoga puta, nije bilo veštačkog disanja.

Poljaci su se prošetali kroz prvi set, a negde na njegovoj sredini počeli da se odlepljuju i ostavili rivala da šlajfuje u mestu. Bartoš Kurek maltene nije grešio u napadu, slično je bilo i sa Vilfredom Leonom. Dvojac poljskog državnog tima je kombinovao 11 poena, od čega je korektor osvojio šest uz procenat realizacije od 83 posto. Maraton koji je doneo drugi set bio je tek blago zagrevanje za ono što je usledilo u četvrtom, odlučujućem. Između ta, dva, Slovenci su počistili rivala sa 25:16, a kao jedna od ključnih prevaga ispostavilo se to što je ekipa selektora Đulijanija imala više raspoloženih napadača.

Prednjačio je Tonček Štern sa 20 poena, a pratili su ga Klemen Čebulj sa 17, odnosno Tine Urnaut koji je meč završio sa 15. Poljsku je u ključnim momentima iz provalije vadio Vilfredo Leon (20 peona), ali izostala je veća podrška Bartoša Kureka koji je posle šest poena u prvom setu, osvojio tek još toliko u naredna tri.

Bilo je i čarki, dobacivanja, prepucavanja na mreži, svega onoga što ide kada na parketu počne da kuva, a energija sa tribina počne da doliva ulje na vatru. Slovenci su na kraju drugi put uzastopno sprečili Poljake da se plasiraju u finale Evropskog prvenstva i čekaće boljeg iz duela Srbija - Italija. Priželjkujemo reprizu finala iz 2019. godine.



tagovi

Evropsko prvenstvo u odbojciMuška odbojkaška reprezentacija Poljskeodbojkaška reprezentacija SlovenijeSlovenijaPoljska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara