Bogdan Radivojević (©Starsport)
Bogdan Radivojević (©Starsport)

Pred žreb u Katovicama: Orlovi strepe od Hrvatske u drugom i Slovenije u četvrtom šeširu

Vreme čitanja: 3min | sub. 02.07.22. | 08:37

Rukometna reprezentacije Srbije danas (17.00) dobija rivale na Svetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj

Kuglice nas nisu pogledale na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj ove godine. Orlovi nisu uspeli da prođu “grupu smrti” sa rukometnim supersilama Francuskom i Hrvatskom. U Katovicama je danas (17.00) žreb za Svetsko prvenstvo u Poljskoj i Švedskoj u januaru naredne godine.

Pre nekoliko dana određeni su šeširi, a četa Tonija Đerone je tek u trećem. Mnogo toga zavisi od žreba. Naime, Srbija bi mogla da dobije grupu gde je dvostruki uzastopni šampion sveta Danska i Hrvatska.

Izabrane vesti

Iako je naše selekcije izbacila Slovence iz baraža, izabranici selektora Uroša Zormana su dobili specijalnu pozivnici IHF-a, kao i Holandija, hit Evropskog prvenstva. Obe selekcije su najveća opasnost iz poslednjeg šešira.

Na SP 32 selekcije biće podeljena u osam grupa sa po četiri reprezentacije. Tri najbolje idu u narednu fazu. Bodovi se prenose sa selekcijama koje su se već plasirale, plus se igra još tri nove utakmice. Prave se četiri grupe sa po šest ekipa, a po dve najbolje izboriće četvrtfinale Svetskog prvenstva.

Iz prvog šešira, Srbiji bi najviše odgovarao šampion Afrike, a to će biti verovatno Egipat ili Tunis. Poslednjih godina Faraoni su mnogo bolji. Ne bi bili loše da izvučemo Nemačku, Island i Norvešku, s kojom ćemo na jesen igrati evropske kvalifikacije, dok su Danska, Švedska, Španija i Francuska najbolje reprezentacije na svetu poslednjih nekoliko godina i redovni učesnici završnica velikih takmičenja.

Najteži rival u drugom šeširu je Hrvatska, dok sve ostale reprezentacije ne ulivaju strahopoštovanje. Belgija, koja se prvi put našla na SP posle izbacivanja Rusije, bila bi idealan rival, a ne bi bilo loše da izvučemo ni Crnu Goru i Makedoniju. Poljske nema godinama u vrhu evropskog i svetskog rukometa, ali kao domaćin imaće “vetar u leđa”. Katar sa legendarnim stručnjakom Valerom Riverom, poželjan je rival, dok ni Brazil i Portugalija nisu kvalitetnije od naše selekcije.

Iz četvrtog šešira najteži rival je Slovenija, pre dve godine četvrta na Evropskom prvenstvu. Jeste Srbija dva puta dobila u aprilu četu Uroša Zormana, ali nikako Dean Bombač, Blaž Janc, Gašper Marguč nisu rivali koje bismo opet poželeli. Holandija je u naletu sa Luk Stejnsom i Kajom Smitsom, rukometašima Pari Sen Žermna i Magdeburga, ali Lale nisu kvalitetnije od naše selekcije. Ostale reprezentacije iz najslabijeg šešira su autsajderi. Bilo bi zanimljivo kada bismo za rivala imali Iran koji je preuzela legenda svetskog rukometa Veselin Vujović.

19.00: (1,20) Češka M20 (11,0) Finska M20 (5,60)

Svetsko prvenstvo je i kvalifikaciono za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Sedam najboljih selekcija ostaće u igri za plasman na najznačajnije sportsko takmičenje.

PRVI ŠEŠIR: Danska, Švedska, Španija, Francuska, Norveška, Island, Nemačka, Afrika 1.

DRUGI ŠEŠIR: Katar, Hrvatska, Belgija, Brazil, Portugalija, Poljska, Crna Gora, Makedonija.

TREĆI ŠEŠIR: Srbija, Mađarska, Argentina, Bahrein, Saudijska Arabija, Afrika 2, Čile, Afrika 3.

ČETVRTI ŠEŠIR: Urugvaj, Afrika 4, Afrika 5, Islamska Republika Iran, Republika Koreja, SAD, Holandija, Slovenija.



tagovi

Rukometna reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo u rukometuToni ĐeronaIHF

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara