Slavlje rukometaša Francuske (©Reuters)
Slavlje rukometaša Francuske (©Reuters)

Rukomet, ipak, nije samo skandinavski sport: Francuzi preoteli olimpijsku krunu Dancima

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.08.21. | 15:39

Galski petlovi u reprizi finala iz Rija pre pet godina pobedili Skandinavce sa 25:23. Mikel Hansen i Niklas Landin Jakobsen nisu mogli sve sami. Nedim Remili i golman Vensan Žerar najbolji u pobedničkom timu

Olimpijsko zlato je opet u Francuskoj. Galski petlovi su bili najjbolji u Pekingu 2008. i četiri godine kasnje u Londonu, ali na prethodnih Igrama u Rio de Žaneiru do krune su stigli Danci. U reprizi finala iz Brazila ovoga puta bolji su bili Francuzi koji su od starta gospodarili na terenu i u triler završnici slomili otpor dvostrukih uzastopnih šampiona sveta i prvog favorita u Tokiju – 25:23 (14:10).

Duža kluba, veći broj raspoloženih igača, bili su tas na vagi da četa Gijoma Žila povrati zlato posle nekoliko velikih takmičenja na kojima su ostajali bez odličja (početkom godine bili četvrti na Svetskom prvenstvu u Egiptu).

Izabrane vesti

Mikel Hansen i odlični golman Niklas Landin Jakobsen nosu mogli sve sami. Posle izjednačenog starta, Trikolori su se odllepili sredinom prvog poluvremena. Serijom 5:2 su stigli na 3+ (9:6). U tim trenucima odličan je bio levoruki bek Barselone Dika Mem. Francuzi su u nastavku dodali gas, poveli sa 18:12 početkom drugog poluvremena. Pokušavali su Danci preko Hansena i Gidsela da se vrati u igru. Na 10 i po minuta pre kraj su stigli samo na gol zaostatka (22:21), serijom 6:2. Uzeo je Gijom Žil tajm-aut. Pretili su Danci, ali nisu uspevali da stignu do izjednačenja. Nije htelo Mikela Hansena u finišu. Vensan Žerar mu je odbranio nekoliko šuteva sa devet metera, kada se lomio rezultat, a danski bombarder nije uspeo da realizuje sedmerac. Rezervni golman Trikolora Jan Ženti mu je odbranio udarac kod rezultata 23:21.

Mikel Hansen (©Reuters)Mikel Hansen (©Reuters)

Na tri minuta pre kraja, levo krilo Ugo Deska je postigao pogodak za 24:22. U narednom napadu je opet Žerar odbranio zicer Hansenu. Morten Olsen je prvim golom na meču smanjio rezultat na 24:23, na 80 sekudni pre kraja. Francuzi su imali napad, Karabatić je izgubio loptu. Svetski šampion je imao 45 sekundi za produžetak. Danci su igrali sa igračem više u polju. Desni bek Matijas Gidsel je bio tragičar, "prodao" je loptu, a pivotmen Barselone Ludovik Fabregas je pogotkom s centra doneo zlato Galskim petlovima – 25:23.

Francuska je posle pet godina opet olimpijski šampion!

Kod Trikolora najefikasniji je bio Nedim Remili sa pet golova. Po tri su dali Dika Mem i Ugo Deska. Nikola Karabatić je postigao samo dva pogotka. Kod Danaca Mikel Hansen je devet puta zatresao mrežu svetskog šampiona. Tragičar meča Gidsel je postigao šest golova. Golman Francuske Vensan Žerar je imao 10 uspešnih intervencija, a Landin Jakobsen je sakupio 14 odbrana.

Trio velikih asova Francuske, Nikola Karabatić, Luk Abalo i Mišel Gigu zlatom su se oprostili od dresa Francuske. Rođeni Nišlija, jedan od najboljh rukometaša svih vremena, odigrao je svoje pete Olimpijske igre, a samo u Atini pre 17 godina nije osvojio medalju, odnosno igrao u finalu. Ima tri zlata i jedno srebro iz Rija. Karabatić je sa 40 mečeva rekorder po broju mečeva na Olimpijskim igrama. Već u grupnoj fazi protiv Španije je stigao do brojke od 36 i pretekao legendarnog Rusa Andreja Lavrova.

Španija je osvojila bronzu pošto je u neizvesnoj utakmici pobedila najveće iznenađenje Olimpijskih igara u Tokiju Egipat sa 33:31. Briljiralo je brzonogo desno krilo Aleks Gomez, strelac osam pogodaka. Šest je delo Garsije, pet Aleksa Dujšebajeva, dok je iskusni Raul Entrerios postigao četiri gola i tako se na najlepši način oprostio od rukometa. Kod Faraona po sedam golova postigli su veteran Ahmed Elahmar i Mohamed Šebib, dok je prva zvezda afričkog šampiona Omar Jahija je šest puta zatresla mrežu Furije.

Golman evropskog šampiona Gonazalo Perez de Vargas imao je devet uspešnih intervencija. S druge strane, dvojica čuvara mreže Egipta imali su 11 odbrana - Karim Hendavi sedam, a Mohamed Eltajar četiri.

OLIMPIJSKE IGRE, RUKOMETAŠI

FINALE

Francuska – Danska 25:23 (14:10)

ZA TREĆE MESTO

Egipat – Španija 31:33 (16:19)


tagovi

tokio 2020Olimpijske igre 2020Rukometna reprezentacija FrancuskeRukometna reprezentacija DanskeMikel HansenNikola Karabatić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara