Rukometašica Norveške (©AFP)
Rukometašica Norveške (©AFP)

Rukomet je, ipak, skandinavski sport: Norveški cunami oduvao Francuskinje u nastavku

Vreme čitanja: 3min | ned. 19.12.21. | 18:57

Posle evropskog zlata prošle godine u Danskoj, izabranice islandskog stručnjaka Torira Hergeirsona osvojile i titulu na planetarnom šampionatu pobedom protiv Francuske sa 29:22 u španskom Granoljersu. Posle 30 minuta igra, rukometašice olimpijskog prvaka su imale prednost od 16:12

Najbolji reprezentativni rukomet na svetu igra se na severu Evrope, u Skandinaviji. Ne može se protiv rukometašica Norveške igrati dobro samo 30 minuta. Francuska je u prvom poluvremenu nadigrala favorita, imala prednost od šest golova (14:8), ali na kraju raduju se Norvežanke. I to ubedljivo – 29:22 u finalu u španskom Granoljersu. Skandinavska selekcija je posle evropske krune prošle godine u danskom Herningu osvojila i svetsku titulu. Posle prvog poluvremena +4 za Francusku, na kraju ubedljivih +7 za Norvešku, za novo zlato skandinavskog Drim tima.

Izabranice iskusnog selektora Olivijea Krumbholca (u dva mandata na kormilu reprezentacije je 21 godinu) od prvog minuta su diktirale ritam. Granitna odbrana nije dozvolila paklenom triju bekova evropskog prvaka - Nori Merk, Stine Oftedal i Veroniki Kristijansen da se razmahnu. Nisu bili raspoložene glavne zvezde Norveške.

Izabrane vesti

S druge strane, Krumholc je čestim izmenama držao jak tempo u napadu, zaustavljene su ubitačne kontre Norveške. Srednji bek Gradi Zadi je odlično asistirala, dok je iskusna Alison Pino bila nepogrešiva sa linije sedam metara. Probudila se i Estel Nze Minko, levi bek najbogatijeg svetskog kluba Đera. Na crti je bila nezaustavljiva mlada Pauleta Fopa, jedan od najboljih pivota sveta. Nekoliko zicera je odbranila Laura Gloser. S druge strane nije išlo srpsku snajku Katrin Lunde koja je za nešto više od 20 minuta imala samo dve uspešne intervencije.

Francuskinje su tukle rivala u prvih 30 minuta norveškim oružjem, kontrama i polukontrama. U 22. minutu je bilo maksimalnih +6 – 14:8. Imala je Francuska +6 (16:10) i napad sa dve igračice više, ali gube loptu, a u finišu prvog poluvremena, Silje Solberg je odbranila nekoliko lopti, pa je četa Islanđanina Torira Hergeirsona prišla na samo -4 (12:16) pred pauzu.

U nastavku cunami Norvežanki. Snažni srednji bek Heni Reistad je povukla ekipu u prvih 10 minuta nastavka susreta. Fenomenalno je branila Silje Solberg. Norveška je za samo tri i po minuta nadoknadila prednost Francuskinja iz prvih 30 minuta – 16:16. Već u 36. minutu, posle kontre Heni Reistad je dovela Norvešku u vođstvo – 18:17. U nastavku, Francuskinje su bile nemoćne, ništa nisu mogle u napadu. I kada su stizale do prilika za gol, nije bilo rešenja za hobotnicu među stativama, čuvara mreže Đera Silje Solberg.

Pribudile su se Nora Merk i Stine Oftedal. Za 20 minuta drugog poluvremena, Francucuka je postigla samo četiri gola, a Norvežanke čak 14. Skandinavke su pred poslednjih 10 minuta imale +6 – 26:20, pa nije bilo neizvesne završnice. Nora Merk i kompanija su dodale gas u finišu, dok se olimpijski šampion predao.

Sana Solberg Isaksen (©AFP)Sana Solberg Isaksen (©AFP)

Junak meča bila je srednji bek Heni Reistad koja je postigla šest golova, Nora Merk i odlični pivot Kari Bratset Dale su po pet puta zatresle mrežu, dok je Stine Oftedal pogodila četiri puta mežu. Silje Solberg je za 40 minuta na golu odbranila čak 13 udaraca Francuskinja.

U redovima olimpijskog šampiona, svetskog i evropskog vicešampiona najefikasnija je bila Alison Pino sa četiri pogotka, dok je Pauleta Fopa zatresla tri puta mrežu Skandinavski. Golman Laura Gloser je bila odlična u prvih 30 minuta, ali u nastavku ništa nije mogla da odbrani razigranim Norvežankama.

Norveška je na krovu sveta!

U borbi za bronzu, Danska je lako slomila otpor domaćina Španije sa 35:28.

Podsetimo, Srbija je zauzela 12. poziciju od 32 selekcije na Svetskom prvenstvu u Španiji. Odličan novi početak podmlađene selekcije pod komandom Slovenca Uroša Bregara.

---------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

---------------------------------------------------

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE (ŠPANIJA)

Nedelja

FINALE

Francuska - Norveška 22:29 (16:12)

ZA TREĆE MESTO

Danska - Španija 35:28 (16:13)



tagovi

Svetsko prvenstvo za rukometašiceženska rukometna reprezentacija Francuskeženska rukometna reprezentacija Norveške

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara