Uroš Simić, Uroš Pavlović, Vukašin Vorkapić i Andrej Trnavac (©Starsport)
Uroš Simić, Uroš Pavlović, Vukašin Vorkapić i Andrej Trnavac (©Starsport)

Rukometna pijaca: Voša za dve klase ispred svih, Šapčani "skockali" tim, Partizan čeka Đeronu, Dinamo i Zvezda spavaju

Vreme čitanja: 9min | pon. 26.06.23. | 06:40

Reprezentativac Srbije Vukašin Vorkapić prva zvezda dosadašnjeg prelaznog roka. Selektor Srbije uskoro sleće u Humsku. Metaloplastika aktivna ovog leta. Iz tabora večitih, kao i Pančevaca, odlasci kao na traci

Proteklog leta zatalasala se rukometna pijaca u Srbiji. Gledali smo mnogo kvalitetnije domaće prvenstvo, a trend rasta mogao bi da bude i naredne sezone. U ovo vreme prošle godine Vojvodina je bila u problemima, Dinamo i Metaloplastika, pa i Crvena zvezda, najavili su veliki ambicije. Na kraju – četa Borisa Rojevića dominantno je osvojila novu titulu, 10. u nizu sa samo dva poraza, odnosno jedan pravi od Dinama na startu prvenstva u Pančevu. Drugi je bio u poslednjem kolu u Leskovcu protiv Dubočice, kada su Novosađani poslali drugi tim. U vitrine na Slanoj bari vratio se i pehar Kupa Srbije.

Kako je krenula letnja pijaca čini se da se pitanje šampiona neće postavljati. Vojvodina deluje za dve klase bolja od ostalih, mada tim sa Stare bare više gleda ka međunarodnom takmičenju i napadu na Ligu Evrope. Ovih dana bi trebalo da se zna put Lala do grupne faze drugorangiranog takmičenja, da li preko kvalifikacija ili, kako se nadaju u taboru Novosađana, direktno među 32 tima (prošle sezone bilo 24 ekipa).

Izabrane vesti

VOŠA SA ČETVORICOM NOVAJLIJA, ČEKA SE "KAPITALAC"

Vojvodina je dovela četvoricu novajlija. Najveće pojačanje dolazi iz Francuske, iz redova Ivrija. Srpski repezentativac Vukašin Vorkapić došao je u redove desetostrukog uzastopnog šampiona naše zemlje. Radi se o nekadašnjem igraču Metaloplastike, poniklom u Voždovcu. Eksplozivnost i brzina su njegovo najjače oružje, pa Voša dobija kvalitet plus njegovim dolaskom. On će da zameni iskusnog Marka Vasića kome je istekao ugovor i koji odlazi sa Slane bare. Podrška Vorkapiću biće iskusni Darko Milenković koji je u finišu sezone popunio odlično upražnjeno mesto na desnom beku posle povrede Milana Milića.

Zajedno sa Vorkapićem ugovor sa Novosađanima u petak je stavio i nekadašnji član selekcije Mađarske Stefan Sunajko koji menja povremenog reprezentativca Srbije Miloša Grozdanića na poziciji levog krila. On dolazi iz pančevačkog Dinama. Pre toga je branio boje mađarskih klubova PIK Segeda i Tatabanje, kao i švedskog Savehofa. Momak iz Bezdana se afirmisao u Crvenki. Bio je odličan u drugom delu sezone, jedan od najboljih igrača i strelaca Pančevaca, što mu je bila ulaznica za prelazak u šampiona Srbije.

Tokom sezone, Voša je kaparisala dva pojačanja, golmana Andreja Trnavca iz Partizana i desnog beka Milana Golubovića iz Dinama. Jedan od najboljih rukometaša crno-belih proteklih godina činiće tandem sa Hrvatom Franom Lučinom koji je bio odličan prošle istorijske sezone za Lale. Golubović dolazi da popuni bolnu poziciju desnog beka, posebno posle preloma ruke Milana Milića u polufnalu plej-ofa. Nekadašnji bek francuskog Nanta i Zagreba, pre i Metaloplstike, trebalo bi da se oporavi od preloma ruke do početka naredne sezone. Doskorašnji rukometaš Dinama je bio mediteranski reprezentativac Srbije prošlog leta u Alžiru (bronzana medalja), zablistao je u prvom delu sezone, bio jedan od boljih igrač Pančevaca, ali posle teške povrede metatarzalne kosti i nekoliko meseci pauze, nikako nije mogao da uhvati ritam. U Vojvodini veruje da će biti onaj iz prvog dela šampionata.

Bekovska linija Voše zasad je ostala neokrnjena. Veliki posao su Novosađani obavili tokom sezone, kada je produžena saradnja sa najbolim igračem, Belorusom Borisom Puhovskim. Novosađani nisu zatvorili prelazni rok, moguće je dolazak nekog „kapitalca“, ali sa ovom rosterom, čini se da ne moraju da brinu što se tiče domaćih takmičenja.

15.45: (2,30) Portugalija (8,00) Farska Ostrva (1,85)

CRNO-BELI DOBILI NOVU UPRAVU, DOLAZI ĐERONA, ZASAD SAMO ODLASCI

Partizan je dobio novu upravu na čelu sa predsednikom Miljanom Žugićem, koji je zamenio Željka Perkunića. Pravi bum je najavljeni dolazak Tonija Đerona, selektora Srbije. U UO crno-belih su nekadašnji igrači kluba iz Humske Ljubomir Jovanović, Dane Šijan, Božidar Markićević i Branko Kokir. Na čelu Skupštine je poznati, dugogodišnji rukometni radnik Radosav Šljivančanin. Očekuje se uskoro da španski stručnjak zvanično postane naslednik Darija Krželja, a onda bi trebalo da krenu i priče oko pojačanja. Zasad su samo odlasci iz Humske. Partizan je ostao bez dva važna šrafa, golmana Andreja Trnavca (Vojvodina) i Stefana Petrića (Vardar). Sidro je digao i pivotmen Martin Varga (Slovan Ljubljana). Ugovor je istekao iskusnom crnogorskom reprezentativcu Vuku Lazoviću.

Treba očekivati jači Partizan naredne sezone. Ono što je izvesno da će i dalje crno-beli da nose dvojica najboljih igrača, reprezentativci Uroš Kojadinović i Nikola Zečević.

"Došao sam da pomognem pre svega finansijski i organizaciono, kako bismo vratili Partizan na vrh srpskog rukometa i konačno skinuli s trona Vojvodinu. To je kratkoročni cilj, da osvajamo titule u zemlji, a želimo da Partizan pravi odlične rezultate i u Evropi, da bude i tu u vrhu“, rekao je novi predsednik Partizana Miljan Žugić po preuzimanje funkcije čelnog čoveka crno-belih.

ŠAPČANI AKTIVNI OVOG LETA - MATIĆ OSTAO NA KORMILU, STIGLI ALILOVIĆ, SIMIĆ, PAVLOVIĆ...

Metaloplastika je pošle sezone bila treća. Šapčani su bili aktivni u prelaznom roku. Otišla su petorica igrača iz prošle sezone - Marko Srdanović (Vardar), Marko Jevtić (Bidasoa Irun), Luka Ivanić (Butel Skoplje), Branko Kankaraš je završio karijeru u 35. godini, dok nije nastavljena saradnja sa crnogorskim reprezentativcem, srednjim bekom Božidarom Simićem. Bilo je nagoveštaja da će najbolji igrač Vojislav Brajović put Pančeva, ali levoruki bombarder najverovatnije ostaje i naredne sezone u dresu dvostrukog šampiona Evrope. Veliki posao uprava Metaloplastike je napravila produženjem saradnje sa nekadašnjim selektorom Srbije Vladanom Matićem.

Najzvučnije pojačanja je Hrvat, srednji bek iz šampiona Bosne i Hercegovine Izviđača Domagoj Alilović, a u grad na Savi su stigli i levo krilo Crvene zvezde Uroš Simić, dok je iz Dinama iz Pančeva došao jedan od najboljih pivotmena protekle sezone u Superligi Srbije Uroš Pavlović. Šapčane su pojačali i juniorski reprezentativac, pivotmen Igor Milovanović i Gruzin Miriani Gavešelišvili koji dolazi iz Makedonije. Poslednja akvizicija je mladi Luka Jevtić koji igra na poziciji desnog beka, rođen je 2005. godine u Bijeljini.

U Metaloplastici ostaje i Milan Jovanović, koji je zimus pojačao Šapčane posle četiri godine pauze zbog teške povrede kolena, a tu je i jedan od najboljih desnih krila u ligi, juniorski reprezentativac Mateja Dodić. Metaloplastika bi trebalo da bude jača nego prošle sezone, ali čini se da nema šanse da pripreti Vojvodini.

U PANČEVU SAMO ODLASCI, ZVEZDA JE ENIGMA

Dinamo iz Pančeva je proteklog leta bio veoma aktivan na tržištu, imao je šampionske ambicije, ali na kraju tek četvrto mesto, slabije od očekivanog. Dragan Marković, koji je u finišu sezone zamenio Nenada Kraljevskog, predvodiće žuto-crne i naredne sezone. Pančevci su stabilan klub poslednjih godina, pa se očekuju pojačanja u grad na Tamišu. Zasad, odlasci kao na traci. Levo krilo Stefan Sunajko i desni bek Milan Golubović su pojačali Vojvodinu, pivotmen Uroš Pavlović Metaloplastiku, mladi levi bek Aleksa Jaćimoviski (2004. godište) je otišao u Jugović iz Kaća, dok je klub napustio i iskusni golman Obrad Ivezić, nekadašnji reprezentativac Srbije.

Najverovatnije, Dinamo ostaje i bez najboljeg igrača Danila Radovića koji je na meti nekoliko inostranih klubiva. On ima ugovor s Pančevcima do 2024. godine, ali uz propisno obeštećenje mogao bi da napusti grad na Tamišu.

U klubu sigurno ostaje Duško Čelica, stub odbrane u protekloj sezoni. Od teške povrede kolena se oporavlja i bronzani juniorski reprezentativac Nikola Stamenković. Izvesno je da će Pančevci naredne sezone da budu u znatno promenjenom sastavu.

Najveća enigma je Crvena zvezda. Finansijska kriza je uzela danak. Godinama traje agonija nekadašnjeg šampiona koji na krunu čeka deceniju i po. Predsednik kluba Dragan Škrbić je rekao pre nekoliko dana za Mozzart Sport da je prioritet finansijska konsolidacija. Vreme teče, Zvezda još nije izabrala trenera posle odlaska Ratka Đurkovića. Kuloari pominju Nenada Kraljevskog kao moguće rešenje, stručnjaka koji je klubu iz Ljutice Bogdana doneo poslednju titulu, davne 2008. godine, kada su na terenu igrala dva velika imena srpskog rukometa Nenad Peruničić i Nenad Maksić.

Zvezda se iz dana u dan osipa, rešenja i dalje nema, a nepoznanica je kakav će tim da ima naredne sezone. Tokom proteklog šampionata pet-šest igrača je otišlo, a po završetku mučne sezone i tek sedmog mesta u Arkus Superligi, crveno-beli tabor su napustili Mirko Đurović (Benidorm), Uroš Simić (Metaloplastika), Izraelac Rotem Segal (Bijer, Francuska), dvojica golmana Nikola Perić (Radnički Kragujevac) i Janko Gemaljević (Tikveš Kavadarci). Interesovanje domaćih klubova postoje i za trećeg čuvara mreže Dimitrija Jelića. Srednji bek Ivan Horvat je doživo drugi put tešku povredu prednjeg ukrštenog ligamenta kolena i njega neće biti na terenu sigurno do aprila, maja naredne godine.

Zvezdin fond igrača je veoma tanak. Iskusni Draško Nenadić i Miloš Bujišić zasad nisu nigde otišli, videćemo da li ostaju... Sve je u magli kada je u pitanju crveno-beli tabor. Najavio je Škrbić da će morati da naprave korak nazad, da bi u budućnosti mogli tri napred.

JUGOVIĆ DOVODI MLADE SNAGE, DUBOČICA ČUVA NAJBOLJE

Radnički iz Kragujevca je završio saradnju sa Žikicom Milosavljevićem. Na njegovo mesto stigao je Zlatko Petronijević. Zasad je od pojačanja stigao naslednik Dejana Perića, Nikola, iz Crvene zvezde koji na golu menja veteran Dejana Zlatanovića. Prošle sezone šesto mesto je bilo solidno, slabije nego godinu pre kada je sa Đorđem Teodorovićem, selektorom juniorske reprezentacije Srbije, ostvareno istorijska treća pozicija u Superligi i izlazak u Evropu.

Dubočica je zablistala u drugom delu šampionata, završila je ARKUS ligu kao peta. Đorđe Teodorović nastavlja misiju u Leskovcu. Pojačanje su Vranjanac Petar Petrović iz Jugovića, dok su iz zrenjaninskog Proletera došli braća Miloš i Lazar Pavlović.

Leskovčani mogu da se pohvale da imaju najkorisnijeg igrača Arkus Superlige Srbije, a to je veteran na golu Miroslav Kocić. Ugovori su produžili i desno krilo Lazar Anđelković i pivotmen Goran Ristović.

Vladica Stojanović (©ARKUS liga)Vladica Stojanović (©ARKUS liga)

Aktivan ovog meseca bio je i Jugović. Tim iz Kaća je jedva stigao do opstanka. Sada se želi bezbrižniju sezonu i sredinu tabele, a akcenat je na mlađim snagama. Vladica Stojanović ostaje trener Jugovića. Nekadašnji ludicni srednji bek Partizana i Crvene zvezde je stigao proteklog leta u mesto u blizini Novog Sada kao igrač-trener. Uspeo je da ostavi osvajača Čelendž kupa iz 2002. godine u srpskoj eliti. Pojačanja su levi bek Aleksa Jaćimovski (Dinamo iz Pančeva), levo krilo Aleksa Skuban (Proleter Zrenjanin), pivotmen Vesko Barjaktarević (Proleter Zrenjanin), desni bek Luka Đerić (Radnički Kragujevac), desno krilo Lazar Barbatesković (Šamot Aranđelovac) i golman Kosta Dizdar (Rudar Kostolac).

Velike promene dogodile su se i u Proleteru. Klub su napustili pomenuti Vesko Barjaktarević i Aleksa Skuban (obojica prešli u Jugović), blizanci Lazar i Miloš Pavlović su pojačali Dubočicu, Predrag Krivošija je otišao u italijanski Konversano, dok je put Poljske otišao Ognjen Karlaš.

Na kormilu nekadašnjeg vicešempiona Evrope sedeće i dalje Gorjan Spahić. Stigli su Filip Milošević iz Crvene zvezde, Stefan Ćorović iz Starog grada, Pavle Cvjetić dolazi iz Grčke, a najveće pojačanje je crnogorski srednji bek Božidar Nikočević, sin Steve Nikočeviča, nekadašnjeg asa Partizana i Lovćena.

Na kormilu Obilića ostaje mladi stručnjak Marko Pavlović. Jedan od najboljih transfera ovog leta u Srbiji napravilo je doskorašnje mlado desno krilo Vitezova Aleksandar Antić (2004. godište), koje je prešlo u petoplasirani tim francuskog prvenstva Nim. Potpisao je četvorogodišnji ugovor sa timom koji će igrati u Ligi Evrope naredne sezone.

Novi članovi elite su Ub i Vranje. Podsetimo, naredne sezone Arkus Superliga brojaće 12 umesto dosadašnjih 14 klubova. Iz elite su ispali Kikinda, Šamot, Rudar iz Kostolca i Topliičanin.



tagovi

RK VojvodinaARKUS ligaMetaloplastikaRK Dinamo PančevoRK Crvena zvezdaRK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara