Nikola Karabatić (©Reuters)
Nikola Karabatić (©Reuters)

Rukometni G.O.A.T. privodi karijeru kraju: Prvo ugovor sa PSŽ-om, pa Olimpijske igre u Parizu; Srbija napreduje

Vreme čitanja: 4min | pon. 16.01.23. | 15:31

“Uvek je isti osećaj kada igram za svoju zemlju. Možda je to sada i pojačano jer znam da svaki meč može da mi bude poslednji, rekao je francuski as Nikola Karabatić

(Od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Katovica)

Tri olimpijska zlata i jedno srebro, četiri puta šampion sveta, tri puta prvak Evrope, osvajač tri Lige šampiona sa tri različita kluba (Monpelje, Kil i Barselona), tri puta izabran za rukometaša godine, najbolji sportista Francuske 2011... Niko, nikada kao Nikola Karabatić, po mnogima najbolji rukometaš svih vremena.

Izabrane vesti

Napada rukometni G.O.A.T. u Poljskoj i Švedskoj peti naslov šampiona sveta sa Galskim petlovima. Iako u poznim igračkim godinama (38) i dalje mu je rukomet u krvi. Nije više nosilac igre čete Gijoma Žila, ali sama pojava na terenu rođenog Nišlije uliva dodatno samopouzdanje saigračima, ledi krv u venama rivalima.

Posle duela sa Saudijskom Arabijom u Katovicama, u miks zoni je strpljivo skoro 10 minuta odgovarao na pitanja dvojice srpskih izveštača sa Svetskog prvenstva u Katovicama. Galski petlovi su startovali sa dve pobede i zasad ide sve po planu.

Igranje za Francusku znači uvek napadati svetski tron, medalja se podrazumeva. Iako su Trikolori stigli bez sedmorice važnih igrača (Ugo Deska, Timoti N’Gasan, Karl Konan, Vesli Pardin, Ajmerik Min, Benoa Konku i Kilijan Viljemino) i dalju su uz Skandinavce, Dance i Šveđane, prvi favoriti za titulu.

Francuska je toliko medalja osvojila, da bez obzira ko igra za reprezentaciju, uvek se očekuje najviše. Pritisak je uvek tu i zbog toga uvek moramo da pružimo maksimum na svakom meču, takmičenju”, rekao je Karabatić.

Utorak, 20.30: (4,90) Katar (10,0) Srbija (1,25)

Nekadašnji igrač Monpeljea, Kila i Barselone, poslednjih godina uzdanica je bogatog Pari Sen Žermena. Već 20 godina je deo reprezentacije.

Uvek je isti osećaj kada igram za svoju zemlju. Kako mi se bliži kraj karijere, možda je to i pojačano jer znam da svaki meč može da mi bude poslednji, da ne daj bože, dođe neka povreda i to bi mi sigurno bio kraj karijere. Sad mi je lepše, više uživam sa timom, na treninzima, sa ekipom u hotelu”.

Francuski as je poželeo da mu kraj karijere bude sledeće godine u dresu Francuske na Olimpijskim igrama kod kuće, u Parizu.

Prvo želim da produžim ugovor sa Pari Sen Žermenom. U fazi smo dogovora i nadam se da ćemo se brzo da to rešimo. Posle ću da vidim kako se osećam, kako moje telo reaguje. Do Olimpijskih igara ima još 100 utakmica, još je to daleko. Svašta može da se desi. Ako produžim na još godinu sa klubom, onda imam šansu, ali treba da zaslužim mesto u timu”.

Nikola ima planove posle završetka bogate karijere. Nećemo ga verovatno videti u ulozi trenera, sportskog funkcionera.

Mislim da neću ostati u profesionalnom rukometu. Tu sam ne 20, već i više godina. Prve godine ću hteti da se malo odmorim, da uživam, da radim neke stvari van rukometa. Sa bratom Lukom imam kamp, radimo sa decom. To ću nastaviti da radim, to me ispunjava. Volim da prenesem znanje mladima, da ih učim kako su Luki i meni roditelji usadili ljubav prema sportu, rukometu".

Igrao je Nikola protiv Srbije prošle godine u Segedinu na Evropskom prvenstvu, kada je Francuska lako srušila Orlove. Zbog povrede nije bio u timu Trikolora u kvalifikacijama, kada je Srbija slavila u Zrenjaninu i odigrala nerešeno u Kreteju pre dve godine.

Voleo bih da Srbija uspe, da napravi neki rezultat. Talenta ima. Video sam da je napredovala, dobila nas je u kvalifikacijama, kao i Švedsku u prijateljskom meču. Ima potencijala, dobre igrače. Danas ima mnogo selekcija koje su kandidati za medalje. Srbija je u krugu reprezentacija koje mogu da iznenade, da pobede sve”.

(©Reuters)(©Reuters)

Karabatića je iznenadio težak poraz Hrvatske od Egipta na startu prvenstva.

Gledao sam taj meč. Znao sam da je Egipat odličan, bio je četvrti na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali sam mislio da bez Omara Jahije ne mogu da budu tako dobri. Verovao sam da bi Hrvatska mogla da pobedi, bio sam iznenađen visokim porazom”.

Francuska je u krugu favorita za titulu ove godine, ali Karabatić prepušta ulogu favorita skandinavskim selekcijama.

"Švedska je domaćin, dobila nas je u polufinalu Evropskog prvenstva prošle godine, kasnije je postala i šampion. Danska je uvek jaka. Mislim da su te dve reprezentacije favoriti, ali i mi blizu, sviđaju mi se naše šanse”.

O nasledncima izdvojio je nekoliko imena.

Imam mnogo odličnih igrača. Tu je Sander Sagosen, Danska ima potencijal u Pitliku i Gidselu, kod nas je to Dika Mem, dolazi Tibo Brit. Još sam igrač, fokusiran sam na svoju igru, šta ja radim, pa ne gledam toliko druge. Kada prestanem da igram, onda ću verovatno drugačijim očima da vidim kolege”, zaključio je po mnogima najbolji rukometaš svih vremena.



tagovi

Rukometna reprezentacija SrbijeNikola KarabatićSvetsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara