Matijas Gidsel, Juri Knor, Nikola Karabatić i Jim Gotfridson (©Reuters)
Matijas Gidsel, Juri Knor, Nikola Karabatić i Jim Gotfridson (©Reuters)

Spektakl u Kelnu: Danci demonstriraju silu, Šveđani bi da spreče reprizu finala SP

Vreme čitanja: 4min | pet. 26.01.24. | 09:54

Evropsko prvenstvo za rukometaše: Danas u Lankses areni polufinalni dueli. Svetski šampion prvi favorit, Nemačka autsajder. Veća drama se očekuje u obračunu prvaka Starog kontinenta i olimpijskog pobednika iz Tokija

Keln i Lankses arena godinama su stecište završnog turnira Lige šampiona sredinom juna, a sada će isti grad i velelepna dvorana sa 20.000 gledalaca da bude domaćin završnice Evropskog prvenstva. Poredak se nije značajno menjao u odnosu na prethodne godine. Računajući dva poslednja Svetska prvenstva i jedno evropsko, samo je jedna promena. Nemačka je ušla u borbu za medalju umesto Španije koja je završila senzacionalno takmičenje već u prvoj fazi posle debakla od Hrvatske i remija sa Austrijom.

Danska, Francuska i Švedska su zakucani u borbi za odličja. Jedina selekcija bez poraza je Francuska (remi sa Švajcarskom u prvoj fazi), ali čini se da je najviše pokazala Danska, trostruki uzastopni šampion planete koja čeka na najsjajnije odličje na kontinentu od Beograda 2012. godine, kada je pala Srbija u grotlu Arene.

Izabrane vesti

Panceri su se provukli do polufinalu. Ne blista četa Alfreda Gislasona, manjak je kvaliteta, pre svega na bekovskim pozicijama, ali domaći teren dao je krila Juriju Knoru i drugovima, pa će posle nekoliko sušnih godina i smene generacije konačno i rukometnu supersilu da gledamo u polufinalu.

20.30: (4,90) Nemačka (10,0) Danska (1,25)

Iako će većina od 20.000 gledalaca u Kelnu da budu Nemci, Danci su apsolutni favoriti u drugom polufinalnom paru (20.30). Poraz od Slovenije ne mora da zabrine četu Nikolaja Jakobsena. Selektor svetskog prvaka je iskoristio taj meč da šansu pruži igračima koji su manje igrali. Prvak sveta je kolo pre kraja obezbedio prvo mesto u Grupi 2.

Tako su na tribinama sedeli dva udarna beka, desni Matijas Gidsel, najveći kandidat za MVP turnira i levi, bombarder Flensburga Simon Pitlik. Tu je naravno i veteran Mikel Hansen koji je već drugo veliko takmičenje više srednji bek. Koliko su jaki Skandinavci govori podatak da sporednu ulogu imau jedan Rasmus Lauge i zvezda šampiona Evrope Magdeburga Mikeal Damgard.

Na golu Danska je “beton”. Legedarnom Niklasu Landinu Jakobsenu u Nemačkoj se ove godine pridružio fenomenalni golman Barselone Emil Nilsen koji je pravio čuda, posebno u prvom delu šampionata u Minhenu. Protiv Češke je imao nestvarnih 72 odsto odbrane, kada je primio samo pet pogodaka u drugom poluvremenu.

Nemci mnogo zavise od raspoloženja golmana Andreasa Volfa, dok u napadu sve zavisi od srednjeg beka Rajn Nekar Levena Jurija Knora. Njegova igra i saradnja sa pivotmenima, pre svega kapitenom Johanesom Golom, osnova je u napadu. Odbrana je jači deo tima Islanđanina Alfreda Gislasona.

17.45: (1,60) Francuska (8,00) Švedska (2,85)

Danska deluje nezaustavljivo, pa će teško da joj iko stane na put do zlata. Ambicije tima Nikolaja Jakobsena je da objedine sve tri najveće titule. Na leto u Parizu je prvi favorit za zlato i na Olimpijskim igrama.

Veću borbu očekujemo u prvom polufinalnom paru, Francuska – Švedska (17.45). Stari znanci skoro na svakom takmičenju odmeravaju snage. Prošle godine su Galski petlovi bili bolji u borbi za finale - 31:26 u Stokholmu, kada se povredio najbolji švedski igrač, srednji bek Jim Gotfridson i to je bio nenadoknadiv gubitak za šampiona Evrope iz Budimpešte 2022.

Pre dve godine, Šveđani su u prestonici Mađarske dobili Francuze sa 34:33, a u Egioptu 2021. u Skandinavci su bili ubedljivi u Kairu u polufinalu – 32:26. Sve to garantuje neizvestan duel. Ulogu blagog favorita ima tima Gijoma Žila.

Nikola Karabatić proživljava drugu mladost, igra sjajno, starter je, istisnuo je iz tima saigrača iz Pari Sen Žermena Eloima Prandija. Dika Mem je glavna napadačka snaga, uz Nedima Remilija i odlična krila Janisa Lena, Iga Deska i Dilana Naija. Na golu se kao prvo rešenje iskristalisao robusni čuvar mreže Kila Samir Belasen, dok je snaga na crti Ludovik Fabregas, verovatno najbolji pivotmen današnjice.

Šveđani su popunjeni na svim pozicijama. Osim Jima Gotfridsona, tu su i odlilčni Lukas Sandel, Feliks Klar i Albin Lagergren. Odlilčna su i krila, pre svega levo Barselone Hampus Vane. Na golu je iskusni Andreas Palička, dok je od naredne sezone čuvar mreže PIK Segeda Tobijas Tulin dobio veliku minutažu.

Nijasne će da odluče. Radi se o dve najbolje odbrambene selekcije. Prošle godina u Stokholmu u finalu Svetskog prvenstva gledali smo duel Danske i Francuske, a i sada to izgleda najrealnije.

15.00: (2,05) Mađarska (8,00) Slovenija (2,05)

U prvom meču današnjeg programa Mađarska i Slovenija (15.00) igraće za peto mesto. Obe selekcije su imale odličan turnir. Nema rezulatskog značaja, i jedni i drugi su osigurali kvalifikacije za Olimpijske igre sredinom marta. Portugalija je sigurna u borbi za Pariz, dok je blizu i Austrija kao osmoplasirana u Nemačkoj. Tim Aleša Pajoviča čeka povoljan ishod iz Kaira i trijumf Egipta nad Alžirom u finalu šampionata Afrike.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE (KELN)

Petak

POLUFINALE

17.45: (1,60) Francuska (8,00) Švedska (2,85)

20.30: (4,90) Nemačka (10,0) Danska (1,25)

ZA 5. MESTO

15.00: (2,05) Mađarska (8,00) Slovenija (2,05)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EHF EURO 2024ep u rukometuRukometni EURO 2024Rukometna reprezentacija FrancuskeRukometna reprezentacija Danskerukometna reprezentacija nemačkeRukometna reprezentacija Švedske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara