Gavril Subotić (©Starsport)
Gavril Subotić (©Starsport)

Srpska Liga šampiona - nije san, nego realnost: Faktor pune tribine gura Zvezdu u elitu

Vreme čitanja: 3min | sre. 20.10.21. | 12:48

Ukoliko crveno-beli na bazenu "Milan Gale Muškatirović" sačuvaju gol prednosti stečen u Italiji i eliminišu Savonu, pridružiće se Novom Beogradu i Radničkom u grupnoj fazi

Trijumfovati u Italiji, nebitno da li je rival slavni Pro Reko, Breša ili Savona, rudarski je posao. Mali broj klubova može da se pohvali takvim podvigom, Crvena zvezda je u tom društvu. A, od večeras bi mogla biti i u društvu najboljih – Ligi šampiona.

samo kada je srpski vaterpolo doživeo veliku ekspanziju prethodni put, Srbija je imala tri učesnika u grupnoj fazi Lige šampiona. Ove sezone ima priliku da probije to ponovi. Novi Beograd i Radnički iz Kragujevca čekaju Crvenu zvezdu da im se pridruži u elitnom takmičenju, a Srbija bi postala zemlja sa najviše predstavnika u ovogodišnjem izdanju Lige šampiona.

Izabrane vesti

Italija bi potencijalno mogla do tri tima u Ligi šampiona, ali bi to značilo da je Breša potvrdila pobedu iz prvog meča baraža, a Savona nadoknadila minus protiv Crvene zvezde (20.00) na krcatom bazenu podno kalemegdanskih zidina.

20.00: (1.60) Crvena zvezda (8.00) Savona (2.95)

Na faktor „tribine“ italijanski tim nije navikao. Upoznaće se sa „vetrom u leđa“. Videće kako je to kada bazen proključa, a temperatura vode i dalje je optimalna. Suočiće se i vaterpolisti Crvene zvezde sa podrškom na kakvu nisu navikli. Poseban prizvuk ima „Crvena zvezda je u Ligi šampiona“ za navijače, zbog toga nema sumnje da će bazen „Milan Gale Muškatirović“ biti dupke pun.

Ono malo nedostajalo je Crvenoj zvezdi minule sezone da vitrine, u kojima centralno mesto zauzima pehar Lige šampiona, popuni i trofejem LEN Kupa Evrope. Bila je potrebna crveno-belima nadogradnja, ove godine sazreo je Filipovićev tim za društvo najboljih. Ima sve, ima i grupu u kojoj može da se pobije – crveno-beli će ukoliko eliminišu Savonu u grupnoj fazi igrati protiv Pro Reka, dubrovačkog Juga, Marselja, Hanovera, Špandaua, Steaue i OSC Budimpešte ili Solnoka – i ne bude turista u Ligi šampiona.

Veljko Tankosić (©Starsport)Veljko Tankosić (©Starsport)

Deli Crvenu zvezdu samo Savona od Lige šampiona. Jedan stepenik. Vrata su odškrinuta pobedom u Italiji (9:8). A, mogli su crveno-beli da budu još bliži grupnoj fazi da tri sekunde pre kraja Mateo Joki Grata, Italijan rođen u Crnoj Gori, u Beranama, nije zatresao mrežu. Ostavio je Savonu u igri, uneo dozu neizvesnosti pred beogradski revanš i otežao posao Gavrilu Subotiću, Ivanu Basari i ostalim momcima u crveno-belom.

Ponovo će Mateo Joki Grata biti u centru pažnje, zadavao je Italijan probleme čuvarima i golmanu Vladimiru Mišoviću kako na Čizmi, tako i ranije tokom leta na juniorskom Svetskom prvenstvu u Pragu. Ali, u prvoj utakmici baraža nije vodio glavnu reč. Prednjačio je mladi reprezentativac Crne Gore – Nebojša Vušković. Postigao je četiri gola – jedan više od Matea Jokija Grate – i bio nerešiva enigma za crveno-bele. Bez ikakve sumnje su više vremena posvetili Aleksandar Filipović i njegovi saradnici skautiranju Savone. Sada su imali dovoljno materijala...

Za Nebojšu Vuškovića i jednog od najtalentovanijih Italijana crveno-beli nisu imali rešenje, ali su zatvorili ostatak tima. Samo je još iskusni Valerio Rico uspeo da se upiše u listu strelaca. Elem, kontrolisana šteta. Podsetila je savona na prošlogodišnju Zvezdu, koja nije imala dubinu. Crveno-beli sada imaju znatno više opcija u napadu, ne žive i umiru isključivo od doprinosa Gavrila Subotića i Veljka Tankosića u napadu. Ivan Basara od početka sezone igra na visokom nivou, redovno buši golmana, a u Savoni je sa tri postignuta gola. Pored šest igrača Crvene zvezde je blinkala lampica u bazenu pored đenovskg zaliva, a uz Ivana Basaru je samo još Bogdan Đurđić postigao više od jednog gola. Ta širina mogla bi biti presudna.

Crvena zvezda je u predvorju Lige šampiona, igra sjajno kroz cele kvalifikacije i samo loše nameštena glava može je „oterati“ od okršaja sa Pro Rekom, Jugom, Marseljom... I baciti u četvrtfinale LEN Kupa Evrope.

BARAŽ ZA LIGU ŠAMPIONA (REVANŠI)

Sreda

19.00: OSC Budimpešta - Solnok

20.00: (1.02) Breša (18.0) Barseloneta (15.0)

20.00: (1.60) Crvena zvezda (8.00) Savona (2.95)

20.00: Mladost Zagreb - Jadran Split

***kvote su podložne promenama


tagovi

VK Crvena zvezdaLiga šampiona u vaterpoluGavril SubotićVeljko TankosićAleksandar FilipovićIvan BasaraMiloš VukićevićBogdan Đurđić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara