Duel Blaža Blagotinšeka i Dilana Naija (©AFP)
Duel Blaža Blagotinšeka i Dilana Naija (©AFP)

"Srpski" Vesprem zaribao kad je najvažnije, furiozni Kjelce u nastavku pregazio mađarskog velikana

Vreme čitanja: 4min | sub. 18.06.22. | 17:02

Četa Talanta Dujšebajeva pobedila tim Momira Ilića sa 37:35 u prvom polufinalu Lige šampiona. Odlučila serija plavo-žutih od 9:3 u prvih 12 minuta drugog poluvremena, kada na terenu nije bilo Petra Nenadića

Posle šest godina, Vive Kjelce će igrati za evropski tron. Superbogati Vesprem posle kraha u domaćem šampionatu, ostao je bez šansi za trofej u Ligi šampiona. Četa Talanta Dujšebajeva slavila je u prvom polufinalu Lige šampiona pred 20.000 gledalaca u Kelnu sa 37:35 i igraće u nedelju (18.00) za krunu sa boljim iz duela Barselona – Kil.

Vodio je Vesprem u prvih 30 minuta, kontrolisao igru na krilima Petra Nenadića, ali u nastavku cunami Kjelcea. Plavo-žuti su serijom 9:3 stvorili +4 – 25:21 i tu prednost nisu ispuštali do kraja meča. U tom periodu, nije bilo na terenu Nenadića, najboljeg igrača mađarskog šampiona, a to su iskoristili šampioni Evrope iz 2016. godine i, ispostavilo se, napravili odlučujuću prednost.

Izabrane vesti

Posle izjednačenog početka meča, Kjelce je prvi stvorio +2 (7:5) u 10. minutu. Ulaskom Petra Nenadića u 12. minutu, Vesprem je preuzeo stvar u svoje ruke. U prvom kontaktu s loptom, nekadašnji reprezentativac Srbije je postigao gol, vodio je svoj tim do preokreta. Sigurnost čete Momira Ilića stvarao je sjajni Španac na golu Rodrigo Korales. Činio je čuda na golu ove sezone statistički najbolji golman Lige šampiona, iako je Niklas Landin Jakobsen bio prvi izbor EHF-a.

U jednom trenutku je imao 50 odsto odbrana. U prvih 30 minuta je skinuo 10 lopti. S druge strane, nije išlo Nemca Andreasa Volfa koga je u drugom delu prvog poluvremena zamenio Poljak Mateuš Korencki.

Nenadić je postigao četiri gola iz šest šuteva u prvih 30 minuta. Nepogrešivo je bilo hrvatsko krilo Manuel Štrlek (4/4). Imao je Vesprem i tri gola prednosti (14:11) i napad za +4, ali nije uspeo da stvori opipljiviju prednost. Standardnog krilu Arkadijušu Moritu i pivotmenu Nikoli Turni, pridružio se raspucani levoruki bombarder Aleks Dujšebajev.

Bolje je Vive Kjelce počeo u nastavku, a mađarski tim je poljuljao crveni karton slovenačkog pivotmena Blaža Blagotinšeka, koji je napravio opasan start na Crnogorcu Branku Vujoviću. Posle VAR gledanja, dodeljena je isključenje do kraja utakmice za robusnog Slovenca. U 38. minutu, serijom 7:2, Morito je doneo vođstvo Poljacima – 23:20. Šest minuta je Vesprem bio bez gola. Držao je Ilić Nenadića na klupu, a Francuza Kentina Mae, najboljeg srednjeg beka ove sezone u Ligi šampiona, nije išlo. Nekoliko lopti i sedmerac je odbranio i Nemac Volf. S druge strane, Korales je bio slab u nastavku, dugo je bio bez odbrane.

Kjelce je u 41. minutu golom Vujovića stigao na +4 – 25:21. Morao je Ilić da vrati Nenadića, ali nije bilo snage za novi preokret. Volf je začarao mrežu plavo-žutih, pa je četa Talanta Dujšbajeva stigla do finale i boriće ze za titulu posle šest godina. Vesprem je držao u igri nepogrešivi Štrlek, ali u nastavku nije bilo još nekog raspoloženog pojedinca. Korales je stao, a ni srpski reprezentativac Vladimir Cupara nije uspeo da zaustavi razigrani poljski tim.

Četa Momira Ilića je imala kakvu-takvu šansu do osam minuta pre kraja, imala dva gola minusa, ali su Poljaci postigli brza dva pogotka za nešto više od 30 sekundi, za 34:30 i tu je bio kraj nade Vesprema. Ostalo je šest minuta do kraja, premalo da se stigne razigrana plavo-žuta četa. Volf je na četiri minuta pre kraja odbranio udarac Nenadića kod vođstva 35:31. Marguč je pogodio za 33:35, dva minuta pre kraja, sa igračem više, ali je Kjelce uspeo da sačuva prednost i ne dozvoli dramu. Morito je stavio tačku za finale.

U pobedničkom timu sjajan je bio Arkadijuš Morito sa osam golova iz devet pokušaja. Sjajn Hrvat Igor Karačić je postigao pet golova, dok je Aleks Dujšebajev stao na četiri, koliko su dali i Nikola Turna i Uladislau Kuleš. Nemac Andreas Volf je imao devet uspešnih odrbana, uz sedmerac, ukupno 23,68 odsto odbrana.

Danac Rasmus Lauge se raspucao u finišu, na kraju je imao osam golova, pogodak više od Manuela Štrleka, dok je Petar Nenadić šest puta zatresao mrežu Poljaka. Rodrigo Korales je imao 13 odbrana, ali čak 10 je imao u prvih 20 minuta, do kraja je samo tri puta intervenisao. Vladimir Cupara za pet minuta nije uspeo da odbrani nijedan udarac plavo-žutima.

RUKOMETNA LIGA ŠAMPIONA – POLUFINALE (KELN)

Subota

Vesprem - Vive Kjelce 35:37 (18:16)

18.00: (3,40) Kil (8,50) Barselona (1,45)

***kvote su podložne promenama


tagovi

EHF Liga šampionaVespremRK KjelcePetar NenadićMomir IlićVladimir Cupara

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara