Bogdan Radivojević (©Reuters)
Bogdan Radivojević (©Reuters)

Trenutak istine, novo "finale" za Orlove

Vreme čitanja: 6min | ned. 14.01.24. | 08:05

Evropsko prvenstvo: Rukometaši Srbije posle remija sa Islandom nemaju izbora protiv Mađarske u Minhenu. Samo pobeda danas (20.30, RTS 1, Arena Premijum 1) vodi na korak do Kelna i živi olimpijski san

(od izveštača Mozzart Sporta iz Minhena)

Pribojavali smo se brzih Islanđana, na kraju samo spletom nesrećnih događaja u finišu ostali bez drugog boda. Sada je pred Orlovima novo „finale“, novi meč koji ne sme da se izgubi ako se želi u drugi krug u Kelnu. Sledi duel drugog kola Grupe C na Evropskom prvenstvu (20.30, RTS 1, Arena Premijum 1) sa severnim komšijama Mađarima koji su na premijeri pobedili Crnu Goru teže nego što se očekivalo -26:24.

Izabrane vesti

Trijumf u Olimpijskoj dvorani u Minhenu širom bi otvorio vrata naredne runde u Lankses areni i duelima sa Nemačkom, Francuskom, Hrvatskom i verovatno Španijom. Dok je sa Gislijom Krisjansom, Omarom Ingijem Magnuson, Aronom Palmarsonom i ostalim vedetama Islanda bila trka (uspeli samo da zaustavimo njihov napad, na pozicionu zonu malo toga su mogli da urade), sada se očekuje „teška“ selekcija, koja se oslanja na sjajnog pivotmena PIK Segeda Bencea Banhidija.

Biće to taktički rad španskih stručnjaka, Tonija Đerone i Ćeme Rodrigeza. Biće nadmudrivanja, verovatno još tvrđi meč nego pre dva dana, gde bi do izražaja mogli da dođu naši čuvari mreže. Neuporedivo smo kvalitetniji na golu od Mađarske koja na ovom šampionatu ne može da računa na Rolanda Miklera iz PIK Segeda. Dejan Milosavljev je činio čuda u prvom poluvremenu protiv Islanda, dok bi šansu danas mogao da dobije i Vladimir Cupara koji je dugo igrao u Vespremu (do prošlog juna) i zna dobro igrače, pre svega PIK Segeda, kao i nekadašnje saigrače Matea Lekaija, Zorana Ilića i Patrika Ligetvarija.

Opet će fokus biti na odbrani. Miljan Pušica je dokazao u prvom meču protiv Island da je defanzivna sila, uspeo je da spreči Gislija Kristjansona i ostale hitronoge bekove. Uz pivotmene Dragana Pešmalbeka i Mijajla Marsenića činiće srce odbrane. Svestan je selektor Srbije Toni Đerona da će ovo da bude totalno drugačiji meč od onog pre dva dana.

U prvoj utakmici igrali smo sa krupnim igračima u odbrani, ali naredni protivnik - ima još krupnije. Odličan su tim, šutiraju sa veće distance nego Islanđani i sa 12 metara čak, dok je naš prvi rival u Minhenu više išao na situacije jedan na jedan. Imaju tri potpuno različita srednja beka koji mogu da menjaju tok utakmice. Pripremali smo se svakako, a sada ćemo samo dodatni neke od sitnica koje smo videli u utakmici protiv Crne Gore“, rekao je Đerona.

Island je još u glavama igrača i stručnog štaba, ali sad sledi novi meč biti ili ne biti.

Pre nego smo otišli na spavanje, stručni štab je pogledao utakmicu, kako bismo odmah uradili adekvatnu analizu. Kratki video snimci koji pokazuju šta treba ispraviti su napravljeni i sada imamo sastanke sa igračimo pojedinačno kako bismo ih zajedno sagledali. Nema se previše mogućnosti da se pogleda baš sve što bi trebalo. Znali smo da će biti teško. Na kraju, osvojili smo se jedan bod što znači da je sve i dalje u našim rukama. Možda smo propustili priliku, ali treba se fokusirati na dobre stvari koje smo uradili”.

20.30: (1,70) Srbija (8,00) Mađarska (2,55)

Španski treneri do perfekcije dovode neke taktičke zamisli. Ćema Rodrigez je poznat po tome da forsira igru "2 na 2", da je saradnja srednjeg beka i pivotmena osnova igre.

"Mađari su spremni da igraju na različite načine. Imaju širinu na bekovskim pozicija, odličnog pivota Banhidija i dobra krila, sigurno spremaju nešto za nas. Biće to kompletno drugačiji meč od onog sa Islandom, kada je strategija u pitanju“.

Imaće Srbije pojačanje u odnosu na meč sa Islandom. U stroju je i Miloš Orbović, desni bek Krisen Lucerna koji je propustio, premijeru u Minhenu zbog bolesti.

Da, Miloš je bolje, sve je ok, biće u konkurenciji za tim“, istakao je španski stručnjak.

Bence Bahnidi je pivotmen PIK Segeda od 205 centimetara i na njega treba da bude glavni fokus. Međutim, imamo i mi „mesa“ u srcu odbrane, pa ne bi trebalo da bude prioblema da se zaustavi snažni as mađarskog vicešampiona.

(©EHF/Kolektiff)(©EHF/Kolektiff)

Na bekovskkim pozicijama tu je iskusni Mate Lekai, koji je dugo bio u Vespremu, a već drugu sezonu nosi dres Ferencvaroša. Rikard Bodo, Zoltan Sita, Đerđ Fazekaš, momak iz Sente Zoran Ilić, sve su to igrači koji mogu da budu opasni na spoljnim pozicijama.

Srbija je u prvom meču pokazala da će je odlična na svim pozicijama. Raduje sjajno poluvreme Petar Đorđića protiv Islanda. Od novog igrača Vojvodine se i danas očekuje bombe sa distance. Lazar Kukić je lokomotiva Srbije, tu je i novi talas bekova sa Milošem Kosom i Urošem Kojadinvićem. Uroš Borzaš je tu već nekoliko godina.

Naš najmlađi igrač, momak iz Kozarske Dubice, Miloš Kos, imao je pre dva dana vatreno krštenje u seniorskoj reprezentaciji na velikom takmičenju. Možda je pregorio u želji protiv Islanda, ali se tek očekuje eksplozija levog beka Zagreba.

Rečima ne mogu da opišem kako sam se osećao kada sam istrčao pred punom dvoranom od prvog minuta. To mora da se doživi. Trenutno živim svoj san time što sam sa seniorskom reprezentacijom. Nestvarno je delovalo i to što počinjem prvu utakmicu u grupi i to protiv Islanda, kao najmlađi u ekipi. Tokom himne, noge su mi klecale malo od uzbuđenja, fenomenalan osećaj. Kada pogledaš odakle si krenuo, iz malog mesta, pa sve do najveće scene, ostaneš bez reči, naježiš se pri samoj pomisli i osećaju ponosa. Imao sam sve vreme podršku saigrača te me to nije izbacilo iz koloseka. I kada sam grešio i kada sam radio dobre stvari, oni su mi davali vetar u leđa. Još uvek nisam potpuno slobodan da preuzimam odgovornost i zato dolazi do toga da umesto da uputim šut, ja dodam loptu saigraču, ali to je zbog mojih godina. Biće bolje, prva je utakmica i vremenom ću se osećati sigurnije“, istako je Kos.

18.00: (7,75) Crna Gora (13,0) Island (1,12)

Mađarska je imala bolje rezultate od Srbije na prethodnim takmičenjima. Na SP prošle godine, naše komšije su bile osme, imaju u džepu martovske kvalifikacije za Olimpijske igre, dok Srbije tek treba za to da se izbori u Nemačkoj.

Orlovi imaju ulogu blagog favorita. Pre sedam i po godina, Mađari su nas izbacili sa SP, kada su u dvomeču baraža u obe utakmice pobedili našu selekciju. U prvom meču su pobedili Srbiju sa 26:25, dok je u revanšu bilo 30:25. Pre 12 godina na Olimpijskim igrama u Londonu, u grupnoj fazi Orlovi su poraženi od Mađarske – 23:26.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE (NEMAČKA) – 2. KOLO

Subota

GRUPA D (BERLIN)

Poljska - Slovenija 25:32 (14:20)

Farska Ostrva - Norveška 26:26 (12:13)

GRUPA E (MANHAJM)

BiH - Holandija 20:36 (7:17)

Gruzija - Švedska 26:42 (9:23)

GRUPA F (MINHEN)

Češka - Portugalija 27:30 (7:13)

Grčka - Danska 28:40 (13:20)

Nedelja

GRUPA A (BERLIN)

18.00: (13,0) Švajcarska (18,0) Francuska (1,05)

20.30: (19,0) Makednija (23,0) Nemačka (1,02)

GRUPA B (MAHHAJM)

18.00: (16,00) Rumunija (20,0) Španija (1,03)

20.30: (1,10) Hrvatska (14,0) Austrija (9,00)

GRUPA C (MINHEN)

18.00: (7,75) Crna Gora (13,0) Island (1,12)

20.30: (1,70) Srbija (8,00) Mađarska (2,55)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EHF EURO 2024ep u rukometuRukometni EURO 2024Rukometna reprezentacija SrbijeToni Đerona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara