Rukometaši Vojvodine (©Starsport)
Rukometaši Vojvodine (©Starsport)

Voša desetkovana, ali ne i otpisana: Novosađani iz Šafhauzena kreću u napad na nokaut fazu

Vreme čitanja: 7min | uto. 13.02.24. | 08:30

EHF Liga Evrope: Četa Borisa Rojevića skrhana povredama, bez šestorice prvotimaca, ali ne i s belom zastavom danas (18.45, Arena Sport Premijum 2) gostuju šampionu Švajcarske Kadetenu u prvom meču druge runde drugorangiranog takmičenja na Starom kontinentu

Koliko može Vojvodina u EHF Ligi Evrope? Prvu fazu je četa Borisa Rojevića odigrala fantastično, dobila je jedan Silkeborg sa Rasmusom Laugeom u Novom Sadu, preko makedonskog Alkaloida i španske La Riohe izborila Top 16 fazu drugorangiranog evropskog takmičenja, a naredne četiri nedelje na programu je druga faza.

Novosadski rukometaši su u Grupi 3 sa Silkeborgom, Flensburgom i Kadetenom i sva četiri tima su prenela po dva boda. Tri tima iz svake grupe izboriće nokaut fazu. Pobednik ide direktno u četvrtfinale, dok će drugoplasirani i trećeplasirani tim da igraju u baražu za plasman među osam najboljih timova u ovom takmičenju. Pogled će da bude uperen i ka Grupi 4, a Fukse Berlin, Sporting iz Lisabona, Dinamo iz Bukurešta i Konstanca mogli bi da budu eventualni rivali desetostrukog uzastopnog šampiona Srbije u Top 12.

Izabrane vesti

Lale kreću iz Šafhauzena. Rival danas (18.45, Arena Sport Premijum 2) je šampion ove zemlje Kadeten, tim koji dominira u ovoj zemlji, koji ima budžet oko tri puta veći od Novosađana. U granicama je od 3.500.000 do 4.000.000 evra. Na kormilu tima je nekadašnji hrvatski selektor Hrvoje Horvat.

Ono što stvara glavobolju trofejnom stručnjaku Borisu Rojeviću su povrede. Užasna je kadrovska situacija u redovima Lale, ali nema predaje, pokušaće da se iznenadi domaćin koji je u prvoj fazi pobedio na svom terenu i moćni Flensburg, uz branioca krune Fukse Berlin, favorita za trofej u Ligi Evrope.

Na put u Šafhauzen nisu pošli kapiten, defanzivni specijalista Miljan Vukovljak, levi bek Mohamed Aziz Aidi, srednji bek Stefan Dodić, desno kirlo Vukašin Vorkapić, supertalentovani Simo Šijan, dok je već tri meseca zbog teške povrede kolena van stroja levoruki bek Milan Milić.

Imala je Voša sličnu situaciju i prošle sezone, doduše ne ovako lošu, kada su u finišu sezone povrede zadobili Milan Milić, Miloš Grozdanić i Luka Arsenić, pa su iz te situacije Novosađani izašli jači i na kraju osvojili sve moguće trofeje, pa i onaj najvažniji evropski – EHF kup.

Veoma smo zadovoljni što smo među 16 najboljih timova u Lig Evrope i naravno da se potajno nadamo daljem plasmanu, ali ono što nam otežava da nastavimo evropsku bajku jesu neverovatne povrede. Bićemo bez šestorice igrača u Šafhauzenu. Poslednji povređeni u nizu jeste naš reprezentativac Vorkapić. Moraćemo da vodimo nekoliko kadeta, igrače rođene 2007 godište. Jako je teška situacija pred prva dva meča u Evropi, ali moramo da stisnemo zube. Čestitam mojim momcima na borbenosti protiv Partizana. To je ono što naš tim čini jedinstvenim. Pobedu ne možemo da obećamo u Švajcarskoj, ali borbu, u to nikada ne treba sumnjati, to je već odavno deo nas”, hrabri svoje pulene trener Boris Rojević.

Kadeten je u prvoj fazi poražen sa čak 14 golova razlike (32:46) od Flensburga na Baltiku, ali u svojoj dvorani slavio je sa 25:24.

Igra bolje kod kuće, što govori i taj rezultat, a i znamo Kadeten iz dvomeča iz Novog Sada pre dve i po gidine, kada smo pobedili kod kuće sa šest razlike, a izgubili u revanšu sa 11. Znamo da će biti važan svaki gol, zbog eventualnog revanša kod nas u Novom Sadu. Rekao sam igračima da ne smeju da klone duhom iako budemo gubili, da ne smemo da odusteno i predamo se. Kadeten jeste favorit, ali ne idemo s belom zastavom. Znamo kvalitete rivala. Na golu je odličan Kristian Filipović, stigao je ove zime Patrik Martinović iz AEK-a. Za njega je plaćeno obeštećenje. Opasni su i bekovi Luka Maraš i Ben Romdane, da ne govorimo o jednom Đoanu Kaneljasu, španskom reprezentativcu. Znamo da i naš rival ima nekoliko povređenih igrača, posebno na poziciji desnog beka. Ne znamo da li će igrati Islanđanin Odin Tor Rikardson koji im je najbolji strelac. Na pivotmenu je Austrijanac Lukas Herburger koji je igrao na Evropskom prvenstvu. Odlična ekipa, ali idemo da pokušamo da pobedimo i u ovako desetkovanom sastavu”, istakao je trener Novosađana.

Milan Pušica (©Starsport)Milan Pušica (©Starsport)

Ključ Lala je stamena odbrana. Vođa defanzive je srpski reprezentativc Miljan Pušica. Neće biti partnera u središnjem delu odbrane, imenjaka Vukovljaka s kojim savršeno funkcioniše, pa će u ovom meču kapitenu Vojvodine društvo u centralnom delu defanzive da prave Luka Rogan I Nemanja Ratković. Jasno je da se Lale “hrane” dobrom odbranom.

Poterao nas je maler, ali verujemo da možemo da iznenadimo Kadeten. Najvažnije je da će momci da se vrate u nastavku sezone, očekujemo brzo Aziza, Vukovljaka, za mesec dana i Vorkapića, nadamo se uskoro i Dodića. I naš rival ima trojicu, četvoricu povređenih igrača, pa ćemo da vidimo ko ima širi roster. Bio smo u sličnoj situciji i prošle sezone, pred finala plej-of u Srbiji i EHF kupu, pa smo uspeli da iz toga izađemo jači. Sada imamo širi roster nego prošle sezone. Dok sam bio u Visli iz Plocka igrao sam protiv Kadetena u Ligi šampiona, takođe u Mindenu smo mnogo puta igrali prijateljske utakmice u Šafhauzenu. Znamo da atmosfera neće biti vatrena, da nije vruć teren, slično je kao u Nemačkoj, takav tip publike. Poznajem igrače Kadetena, Filipovića, Maroša, Poljaka Pjetrašika, ima tu i nekoliko naših igrača sa švajcarskim pasošima. Tu je i Kaneljas, iskusan igrač, sigurno najveće ima u Kadetenu, dugogodišnji španski reprezentativac. Sada je u poznim igračkim godinama, pa sigurno da moramo da igramo brže, da trčimo kako bismo ga umorili”, rekao je Pušica za Mozzart Sport.

Iskusni defanzivac mnogo očekuje od saigrača iz reprezentacije Petra Đorđića koji je solidno odigrao tri utakmice u crveno-belom dresu, posle dolaska iz Benfike.

Sigurno da je i Petru teško na početku. Drugačije se igra u Srbiji, odbrane se razlikuju nego u Evropi, ima više iskakanja. Treba mu vremena da uđe u Rojevićev sistem sa mnogo kretnji u napadu. Svi znamo kakav napadački potencijal ima Đorđić i siguran sam da će njemu biti lakše u Evropi, da će tu da pruži bolje partije”, istako je stub odbrane Lala.

18.45: (1,30) Kadeten Šafhauzen (9,00) Vojvodina (4,40)

Kadeten dominira godinama u Švajcarskoj, a ove sezone je ubedljivo prvi sa 39 bodova iz 22 utakmice, osam više od najvećeg rivala Kriens Lucerna i sigurno će imati pol-poziju pred plej-of. Protekle nedelje je pobedio u gostima Krojclingen sa 30:29.

Pre dve i po godine u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, Kadeten je eliminisao Vojvodinu. U prvom meču su Lale neočekivano ubedljivo slavile na Slanoj bari sa 26:20, ali u Šafhauzenu dvocifrena pobeda domaćina – 34:23, pa je tada već početkom septembra završena evropska priča Voše.

Novosađani imaju ozbiljnu priču već drugu sezonu, rastu i žele uskoro da stignu i do Lige šampiona. Tim je sve bolji, pa se u redovima šampiona Srbije nadaju da mogu na jedno od tri mesta koje vodi u nokaut fazu Lige Evrope.

20.45: (1,17) Flensburg (12,0) Silkeborg (6,25)

Raduje forma golmana Andreja Trnavca koji je briljirao protiv bivšeg kluba Partizana na Banjici pre tri dana. Tu je uvek pouzdani Fran Lučin. Boris Puhovski je ključni igrač u napadu, uz novajliju Petra Đorđića, a očekuje se i dobre role starosedelaca Milana Golubovića i Gregora Ovcvirka. Iz drugog plana očekuje da dobru minutažu dobije i srednji bek Branko Tomić. Krila su pouzdana, u formi su Stefan Sunajko i Bojan Rađenović, dok će Darko Milenković, iako rovit posle povrede ramena, morati sam da iznese teret na desnom krilu posle povrede reprezentativca Vorkapića. Na pivotmenu, Rojević ima veliki izbor. Prva opcija je sve bolji Luka Rogan, a tu su i iskusni Nemanja Ratković i Živan Pešić.

U Top 16 fazi Lige Evrope igraće devetorica Srba, naravno osim rukometaša Vojvodine. Boje Dinama z Bukurešta brane srpski reprezentativcai Lazar Kukić i Vladimir Cupara, u Nekseu su trojica, Predrag Vejin, Mihailo Radovanović i Ognjen Cenić, u Konstanci su Zoran Nikolić i Strahinja Stanković, u Nantu Marko Milosavljević, a u Gorenju Branko Predović.

LIGA EVROPE, DRUGA FAZA – 1. KOLO

Utorak

GRUPA 1

18.45: (2,30) Hanover (8,00) Nant (1,85)

20.45: (5,20) Gornjik Zabrže (11,0) Rajn Nekar Leven (1,22)

GRUPA 2

18.45: (1,30) Skjern (9,00) Gorenje (4,40)

18.45: (1,30) Nekse (9,00) Savehof (4,40)

GRUPA 3

18.45: (1,30) Kadeten Šafhauzen (9,00) Vojvodina (4,40)

20.45: (1,17) Flensburg (12,0) Silkeborg (6,25)

GRUPA 4

18.45: (4,90) Konstanca (10,0) Fukse Berlin (1,25)

20.45: (2,35) Sporting Lisabon (8,00) Dinamo Bukurešt (1,80)

***kvote su podložne promenama


tagovi

RK VojvodinaRukometna superligaBoris RojevićMiljan Pušica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara