Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Niko neće postavljati pitanje da li je Novak najbolji svih vremena ako objedini kalendarski grend slem

Vreme čitanja: 3min | ned. 01.08.21. | 18:31

Reči teniskog stručnjaka imaju jak odjek

Poslednji dani Novaka Đokovića u Tokiju bili su krajnje devastirajući. Na poraz od Saše Zvereva u polufinalu nadovezao se iscrpljujući meč s Pablom Karenjom Bustom gde nije uspeo da stigne do bronze, posle čega je odustao i od borbe za isto odličje u miks dublu sa Ninom Stojanović.

Uputio je prvi reket planete iskreno izvinjenje naciji zbog neuspelog pokušaja da se okiti olimpijskim zlatom i ostane u igri za jedinstven poduhvat zvani Zlatni slem – olimpijsko zlato i četiri grend slem turnira u istoj godini –, ali i dalje pred sobom ima jasan cilj koji se zove – kalendarski grend slem.

Izabrane vesti

Ponedeljak, 16.00*: (1,45) K. Nišikori – S. Kveri (2,55)

Za to mu je potrebno da osvoji još samo US Open koji startuje krajem avgusta, s obzirom da je već aktuelni šampion Australijan Opena, Rolan Garosa i Vimbldona. Titula u Njujorku imala bi poseban značaj ne samo zbog uspeha koji stoji nedodirljiv više od pola veka i Roda Lejvera 1969. godine, već i zato što bi Đoković tada postao teniser s najviše grend slem titula u istoriji tenisa. Trenutno je izjednačen sa najvećim konkurentima Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom na po 20 titula.

Ako bi podigao trofej na US Openu, što mu je nepravedno oduzeto prošle godine pošto je nenamerno pogodio ženu koja je bila linijski sudija, ne bi više bilo upitno da li je Đoković najbolji teniser svih vremena. Tako smatra teniski stručnjak, nekadašnji igrač i danas trener Simone HalepDeren Kejhil.

“Ako Đoković zaista osvoji i Ju-Es Open i objedini kalendarski grend slem, niko više neće reći 'Ali'. Barem ne oni koji znaju nešto o tenisu. Novak pokušava da uradi nešto što nijedan muški teniser nije još od Roda Lejvera 1969. godine. Bio bi to monumentalni uspeh. Zbog toga Novak Đoković mora sve snage da usmeri na osvajanje Njujorka“, izjavio je Kejhil, inače cenjeno ime u svetu tenisa.

Đoković je takmičenje u Tokiju završio bez ostvarenog cilja, ali sada ima dovoljno vremena da se odmori i spremi za US Open. On je još pre dolaska u Japan otkazao učešće na Mastersu 1000 u Torontu, još je aktuelna njegova prijava za turnir iste kategorije u Sinsinatiju koji počinje 16. avgusta, dok je početak poslednjeg grend slema sezone zakazan za 30. avgust.

Ne treba da podsećamo da je Novak Đoković nekoliko puta javno izjavljivao da mu je sada glavni cilj da osvoji što više grend slemova, dok je posle poraza od Karenja Buste izjavio da će pokušati da se iskupi naciji na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu i da će pokušati da odigra što više takmičenja pod zastavom Srbije.

* - Tačno vreme još nije potvrđeno.


tagovi

Ju-Es OpenUS openNovak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara