Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Rekordna vladavina Novaka na ATP listi osigurana bar do polovine oktobra

Vreme čitanja: 2min | ned. 22.08.21. | 10:54

Čak i da ne osvoji nijedan poen u narednih mesec i po dana, Đoković će sigurno započeti 341. nedelju na vrhu ATP liste

Novak Đoković će sutra zakoračiti u 335. nedelju na vrhu ATP liste. A kako stvari stoje, taj će rekord koga teško da će iko u skorijoj, pa i u malo daljoj budućnosti oboriti, jer su tri njegova najbliža aktivna pratioca Rodžer Federer (310 nedelja), Rafael Nadal (209) i Endi Mari (41), ujedno i jedini aktivni teniseri koji uz njega znaju kakav je pogled sa prvog mesta, bliže penziji nego povratku na vrh, prilično pomeriti u mesecima ispred.

Naime, čak i da Novak ništa ne uradi na US openu (30. avgust - 6. septembar) na kome ne brani nijedan poen zbog prošlogodišnje diskvalifikacije, a gde će pokušati da postane prvi teniser posle Rod Lejvera (1969) u open eri, a tek treći u istoriji (Rod Lejver 1962 i 1969, Don Badž 1938) koji je osvojio kalendarski grend slem, te da se ne dohvati reketa i u nedeljama iza, niko neće moći da ga zaljulja sa prvog mesta ATP liste najmanje do 18. oktobra.

Izabrane vesti

To znači da će 11. okotbra započeti 341. nedelju vladavine.

Inače od 23. avgusta 1973. kada je uveden rangiranje, samo 26 tenisera uspelo da se domogne prvog mesta.

Đoković koji će sutra zvanično ostati bez 1.000 poena jer nije igrao u Sinsinatiju gde je prošle sezone osvojio titulu, do kraja aktulene sezone ima da brani samo 90 poena sa turnira u Beču (ATP 500) gde je prošle godine zaustavljen u četvrtfinalu od Lorenca Sonega i 800 poena sa finalnog ATP mastersa na kome je stigao do polufinala.

Ako na US openu stigne bar do finala (1.200) već tada će obezbediti da na kraju sezone, čak i da ne odigra više nijedan meč, ima najmanje 11.423 poena (na kraju prošle sezone 11.830), što mu otvara ogromnu moguićnost da samostalno prisvoji još jedan rekord. Odnosno da sedmi put u karijeri završti godinu na vrhu, jednom više nego Pit Sampras s kojim sada deli rekord.


tagovi

Novak ĐokovićUS openRafael NadalRodžer FedererEndi Mari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara