Ema Radukanu (©Reuters)
Ema Radukanu (©Reuters)

Spremala ispite, nadala se novim slušalicama, a na kraju pomerila granice i osvojila 2.500.000 dolara

Vreme čitanja: 4min | pon. 13.09.21. | 18:03

Novopečena grend slem šampionka za Vimbldon nije imala dovoljno vremena da se pripremi, jer je morala da polaže kontrolne zadatke, pa je stigla "samo" do osmine finala. Kao i u Njujorku - kroz kvalifikacije do glavnog žreba i druge nedelje turnira

Ema Radukanu je u Njujorku ispisala istoriju. Mlada Britanka je na US open stigla kao kvalifikant, a sa poslednjeg grend slema sezone otišla je sa peharom u naručju. Po tome je postala jedinstvena u svetu tenisa. Redom je Ema Radukanu obarala rekorde, na putu do titule nije izgubila ni set, a ovoga ponedeljka kada se probudila više nije morala da strepi hoće li za nju biti mesta u glavnom žrebu Australijan opena na startu iduće sezone.

Skočila je britanska teniserka sa 150. mesta na 23. poziciju, preletela je 127 rivalki, i sada je jedino Kori Gof mlađa, a bolje rangirana od šampionke US opena (17-godišnjakinja drži 19. mesto). Ema Radukanu postala je sedma teniserka od 2000. godine koja nije ispustila ni set na putu do grend slem titule. Pre nje takav podvig napravile su Lindzi Devenport, Marija Šarapova, Marion Bartoli, Iga Švjontek, Venus Vilijams (dva puta), Žastin Enan (tri puta) i Serena Vilijams, koja je u šest navrata „ometlala“ sve protivnice.

Izabrane vesti

Premijer liga, ponedeljak, 21.00: (1.70) Everton (3.70) Barnli (5.90)

U drugom učešću na grend slem turniru, Radukanu je osvojila prvu titulu. Niko brže u Open eri od nje nije stigao do najznačajnijeg trofeja u svetu belog sporta. Ali, pre Open ere je bilo slučajeva da devojke na premijeri zablistaju na velikoj pozornici. Iz prve su na slemovima jedino Bili Džin King (Australijan open) i Nensi Riči (Rolan Garos) osvajale titule. Samo što je od tada prošlo više od pola veka...

Ema Radukanu (©Reuters)Ema Radukanu (©Reuters)

Ostaće Ema Radukanu upamćena kao najmlađa osvajačica grend slema od 2004. godine, kada je tada 17-godišnja Marija Šarapova pokorila Vimbldon, A, takođe, i kao druga najslabije rangirana teniserka koja je stigla do grend slem trofeja. Kao što je već rečeno, Ema Radukanu je na US open stigla kao 150. teniserka sveta, a jedina šampionka sa slabijim renkingom bila je Kim Klajsters. Belgijanka je u Njujorku 2009. godine podigla trofej, a u tom trenutku zauzimala je 186. poziciju na WTA listi.

I nema sumnje da će pedantni statističari vremenom izvući iz naftalina još neke zanimljivosti...

Sve devojčice maštaju da jednoga dana podignu grend slem trofej, nađu se na podijumu, slave sa najmilijima. Ema Radukanu opisala je podizanje pehara u Velikoj jabuci kao „apsolutni san“, ali da britanska zvezda nije ni sanjala da će taj najveći trofej doći tako brzo govori anegdota uoči prvog kola kvalifikacija.

Tri minuta pre početka meča, Ema Radukanu je izgubila bežične slušalice za telefon. Najveća želja bila je prolazak u narednu rundu, kako bi mogla sebi da priušti nove.

„Svi se šale u mom timu jer sam izgubila bežične slušalice za telefon pre početka kvalifikacija za US open. Tražila sam ih po svlačionici i bezuspešno pokušavala da ih pronađem. Nisam uspela, i onda sam uoči meča rekla sebi: „Pokušaj da pobediš kako bi mogla da priuštiš sebi nove slušalice“. To je sada postala velika šala. Slušalice ću ići sutra da kupim“, objasnila je Ema Radukanu posle osvajanja titule.

Lejla Eni Fernandez i Ema Radukanu (©Reuters)Lejla Eni Fernandez i Ema Radukanu (©Reuters)

Želja je bila skromna, a kasnije, kada je prošla kroz tri kvalifikacione runde, zatim i tukla svih sedam protivnica u glavnom žrebu – za kraj, u velikom finalu Lejlu Eni Fernandez – mlada Britanka je „otežala“ za 2.500.000 dolara, što je otprilike oko 2.100.000 evra. A, najveća briga šampionke bila je hoće li imati dovoljno novca za slušalice, koje koštaju 127 evra. Sada ima dovoljno novca da ih kupi preko 16.500.

Danas svi znaju za Emu Radukanu, nezgoda sa slušalicama odjeknula je na svakom kutku planete, baš kao i to da je Velika Britanija dobila prvu grend slem šampionku još od Virdžinije Vejd iz 1977. godine. Pre samo nekoliko meseci Emom se javnost „ozbiljnije bavila“ samo na Ostrvu.

Na Vimbldon je za većinu stigla kao anonimna, simpatična teniserka koja stoji pod britanskom zastavom i prognoziraju joj svetlu budućnost, uostalom kao i brdu drugih teniserki. Krenula je od kvalifikacija – zaustavila se u osmini finala najstarijeg i najprestižnijeg teniskog turnira.

Tada je prvi put skrenula pažnju na sebe. Da se posveti isključivo tenisu tokom sezone trave nije mogla, jer taj deo godine rezervisan je za polaganje ispita.

„Uopšte nisam verovala da ću napraviti takav rezultat, jer sam na početku sezone na travi morala da izlazim na ispite. Imala sam tri sedmice da vežbam pre svog prvog turnira. Mislila sam da je Vimbldon tako neverovatno iskustvo. Četvrta runda, druga nedelja, nisam mogla da verujem. Kakvo dostignuće“, rekla je Ema Radukanu.

A, onda je došla na US open, očarala sve i osvojila prvu titulu. Najveću. Više nije simpatična devojčica koja pleni igrom i pojavom na terenu, sada je grend slem šampionka. I sa tim će morati naučiti da se nosi.



tagovi

Ema RadukanuUS opengrend slemWTA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara