Srđan Đoković (©Starsport)
Srđan Đoković (©Starsport)

Srđan Đoković za Hrvate: Mi smo jedna zemlja, jedan narod! A Novak je već sada najbolji u istoriji

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.03.21. | 08:56

Kako je Ivanišević popravio Novakov servis. I zašto su njegova konkurencija Majkl Džordan i Tajger Vuds, a ne Rodžer Federer i Rafael Nadal

Pitajte medije iz SAD ili sa zapada Evrope i uvek će pre dići ruku za Rodžera Federera ili Rafaela Nadala, čak i ako im je Novak Đoković oduzeo sve osim jednog argumenta (broj grend slem titula) u raspravi o tome ko je najbolji u istoriji tenisa. Kad bi se pak sastali u Hrvatskoj, teško da bi Federer i Nadal mogli da čuju svoje misli od buke Novakovih navijača. Primetio je to i Novakov otac Srđan Đoković, pa u intervjuu za Sportske novosti otvoreno priča o bliskosti srpskog i hrvatskog naroda.

Izabrane vesti

Za mene je sve to isto, pa nek se ljuti ko hoće i kako god hoće. Za mene je to bila i ostala jedna zemlja i jedan narod. I, jednostavno, mi moramo zajedno, jer pojedinačno ne možemo ništa da uradimo. Niko nas ne smatra ozbiljno, osim ako ne napravimo neku vrstu unije, ekonomske, bilo kakve, mi smo onda ozbiljan faktor i neće moći da se igraju s nama kao što se sada igraju“, kaže Srđan Đoković u intervjuu za Sportske novosti.

Uostalom, iskustvo ga je naučilo ovakvim stavovima. Na turniru u Umagu se uvek osećao kao kod kuće, a sa Novakom su kroz karijeru radili i mnogi hrvatski stručnjaci, od Nikole Pilića, preko Slavka Rasbergera i Zlatka Mateše do Gorana Ivaniševića sada.

Nemam niti jednu jedinu zamerku i kažem da se ne družim s ekstremistima kojih ima i kod vas i kod nas, ja se obraćam normalnom narodu”, odgovara Srđan.

Mogao je i on lakšim putem. Više puta su Britanci, recimo, nudili Đokoviću ostrvski pasoš, pa kad je odbio – udri po njemu u svakoj prilici. Ipak, porodica Đoković je izabrala da nastavi da igra pod zastavom Srbije. I nema nikakve sumnje da niko nije proneo njenu slavu kao sam Novak. A o zapadnim zemljama naklonjenim Federeru i Nadalu

Oni i dalje misle da je to njihov svet, a da smo svi mi ostali eto tako, sitniš za potkusurivanje! A nije tako. I mi smo deo evropske civilizacije! I normalnog sveta! I nemamo čega da se stidimo. To što se događalo u prošlosti s jedne i druge strane, ja samo kažem, neka svako nosi svoj krst. Ali mi moramo zajedno, nemamo kud! Nemamo izbora. Mi moramo biti zajedno! Apsolutno i jedino tako možemo se izboriti da nas posmatraju kao ravnopravne ljude“.

Sasvim konkretan je kad se priča o sadašnjem Ivaniševićevom uticaju na Novakovu igru. Skratio mu je izbačaj loptice prilikom servisa, značajno popravio taj segment igre.

Mislim da je to Novaku leglo kao kec na desetku! To Goranovo pojavljivanje u stručnom štabu. Pogodio je kao uvek! Novak je fantastičan u svakom pogledu i zna koje su mu mane, vrline su ogromne, ali ima i mane koje je tokom čitave karijere pokušavao da ispravi. Sam i uz pomoć stručnjaka, bivših tenisera iz prošlosti, kao što je Ivanišević za servis. To je živa istina kako mu je popravio servis. I dignuo mu je preciznost i procenat i jačinu. On više ne baca tako visoko, Čilić je bacao možda i previsoko, a Novak je isto imao problema, izvijao se poput Čilića i on mu je to ispravio. To je fantastična stvar. Njihova saradnja dovela je do fantastičnog osvajanja naslova u Australiji".

Da se mi ipak vratimo na još jedno pitanje na koje Đoković treba da nam odgovori. Da li će Novak zaista biti najbolji u istoriji tenisa?

Mislim da vam je pogrešno pitanje, on nema tendenciju, on je već najbolji svih vremena. Po broju nedelja provedenih na broju 1, pa u međusobnim susretima, po broju masters titula, jedino mu nedostaje Olimpijsko zlato i te dve (grend slem) titule koje će već ove godine osvojiti. On je najbolji i sve u svetskom tenisu zavisi od njega. On može da izgubi, ali ne zato jer ga je protivnik nadigrao, nego jer mu je on dozvolio da ga protivnik pobedi“, uveren je Srđan.

On neće još da napusti tenis, njegova karijera će trajati još godinu i po, dve, do tri najviše kada će svi mogući parametri biti u njegovom vlasništvu. On je i sada najbolji teniser na svetu i jedan od najboljih sportista svih vremena. Pa evo i jedan engleski novinar je izjavio prošle nedelje, iako su oni ljuti protivnici njegovi, da njegovi takmaci više nisu Federer i Nadal, nego ga upoređuju s Tajgerom Vudsom i Majklom Džordanom. On vam je ta kategorija“.

A zapadni svet nek i dalje veliča Federera i Nadala… Čak je i u Melburnu, gde je prethodno osam puta bio šampion, publika bila protiv Novaka.

Neverovatno... Ali vidite šta je Novak, on je mentalna gromada kojoj ne možete ništa, jer kad se on koncentriše, niko mu ništa ne može! Zašto u Kini igra najbolji tenis? Pa zato jer tamo oseća ljubav i privrženost, on je u Indiji božanstvo, u Južnoj Americi, u Africi! Pa nije taj zapadni svet - celi svet!? Pa oni su petina čovečanstva, jedna osmina, jedna desetina! Oni su izmislili taj sport, svaka im čast na tome, ali i mi iz drugih delova sveta imamo pravo da se bavimo tim sportom. Samo priznajte ono što jeste", završava Srđan Đoković intervju za Sportske novosti.


tagovi

Novak ĐokovićGoran IvaniševićSrđan Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara