Lejla Fernandez i Ema Radukanu(©Reuters)
Lejla Fernandez i Ema Radukanu(©Reuters)

Tinejdž finale US opena: Nove zvezde su rođene

Vreme čitanja: 3min | pet. 10.09.21. | 05:41

Lejla Eni Fernandez i Ema Radukanu boriće se za prvi veliki trofej u karijeri. Kanađanka u polufinalu eliminisala Arinu Sabalenku, dok je Britanka bila bolja od Marije Sakari

Ženskim tenisom dominiraju tinejdžerke. Vreme je za neka nova pokolenja, vreme je novu grend slem šampionku. Publika se teško može prevariti, a ova njujorška, često surova, od početka US opena imala je dva favorita, dve devojčice: Lejlu Fernandez i Emu Radukanu

Ispunila se želja zaljubljenicima u “beli sport” da u finalu četvrtog grend slema sezone vide neka nova imena, neku novu energiju i vatru u očima. A, ne teniserke koje su godinama na turu, nemaju kontinuitet dobrih rezultata, zasijaju, pa krenu stranputicom... Publika će u finalu gledati nova lica - devojke koje su učinile da ovogodišnji US open bude poseban.

Izabrane vesti

(1.15) Danil Medvedev - Feliks Ože-Alijasim (5.50)

U finalu će igrati dve tinejdžerke: Lejla Fernandez i Ema Radukanu. Pobrale su simpatije, oduševile i one koji pomno prate tenis, ali i one koji su se škljocajući kanale zaustavi i zadržali jer su i te kako imali šta da vide. Pre svega direktan tenis. 

Izborile su se Ema Radukanu i Lejla Fernandez za veliko finale, zaradile su šansu da kao tinejdžerke podignu grend slem trofej i stanu u red izabranih. Da uđu u istoriju pre navršenih 20 godina, izbore se za veću marketinšku pažnju i osvoje srca neutralnih posmatrača. 

Potvrdile su zašto ih nazivaju tinejdž-čudima. Senzacijom su se mogle nazvati prve velike, eventualno druge pobede na US openu. Ostale - nikako. A, nanizale su ih po šest i zakazale međusobni obračun. Pehar će ili u Kanadu ili u Britaniju. 

Lejla Fernandez je nešto iskusnija došla na US open. Imala je šest ušešća na grend slem turnirima, na kojima je zbirno upisala četiri trijumfa. Ta brojka nadmašena je u Njujorku. Šta tek reći za Emu Radukanu kojoj je ovo tek drugo učešće na grend slem turnirima u glavnom žrebu? A na putu do finala nije ispustila ni set. Krenula je iz kvalifikacija 150. teniserka sveta... 

Per aspera ad astra. Lejla Fernandez je eliminisala četiri devojke koje imaju značajna ostvarenja iza sebe. Naomi Osaku, dvostruku šampionku US opena i Australijan opena, a ujedno i branioca titule u Njujorku. Zatim Anđelik Kerber, osvajačicu tri grend slem trofeja i bivši broj jedan, pa Elinu Svitolinu koja je bila peti nosilac i u polufinalu Arinu Sabalenku, koja je druga na WTA listi. Impresivno. 

Slomila je Lejla Fernandez u dvoipočasovnoj igri živaca Arinu Sabalenku i došla nadomak ostvarenja snova - 2:1 (7:6, 4:6, 6:4). Mučila se u svojim servis-gemovima, dupuštala je Beloruskinji brejk prilike, ali se i izvlačila iz neugodnih situacija. U presudnim momentima ruka nije zadrhtala. 

(1.40) Novak Đoković - Aleksander Zverev (3.00)

Ovo je jedan od onih gde bi statističare zavarala statistika, pošto je u većini parametara Arina Sabalenka bila bolja. Da nije bilo silnih grešaka, koje su bile plod agresivnosti, verovatno bi se ona plasirala u prvo finale. 

Ema Radukanu nadmoćna je otkad je kročila na betonsku podlogu njujorškog kompleksa. Do Belinde Benčić u četvrtfinalu milovao je mladu Britanku žreb, ali je protiv Belinde, a zatim i grčke teniserke Marije Sakari pokazala od čega je satkana. Uništila je Grkinju servisom, savršeno precizno je birala kada će izaći na mrežu i nije poklekla nijednom na svoj servis - 2:0 (6:1, 6:4).

Dominantniji turnir neke teniserke u skorije vreme se ne pamti, a Ema Radukanu ima samo 18 godina. Na US openu, a naročito u polufinalu, igrala je da iza sebe ima pregršt ovakvih duela. Daleko od toga. Ema Radukanu prva je kvalifikantkinja koja se plasirala u finale grend slema. I po tome će ostati posebna.

Nove zvezde su rođene.


tagovi

Ema RadukanuLejla FernandezUS opengrend slemWTA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara