Sten Vavrinka (©Reuters)
Sten Vavrinka (©Reuters)

Vavrinkina borba protiv kraja karijere: Broj 284 na planeti favorit protiv 55. na listi

Vreme čitanja: 3min | sre. 21.09.22. | 11:35

Iskusni Švajcarac polako tone, mada na ATP turniru u Mecu deluje odlično pred okršaj sa Žoaom Souzom u borbi za osminu finala

Teniska sezona 2022. polako se bliži kraju. Nekoliko velikih stvari je još na dnevnom redu. Između ostalog, Lejver kup sledećeg vikenda, gde će legenda Rodžer Federer poslednji put da se nađe na teniskom terenu kao aktivni igrač. Zajedno sa drugim vrhunskim evropskim igračima kao što su Novak Đoković, Rafael Nadal i Endi Mari, nameriće se odabranoj grupi tenisera van Starog kontinenta.

U međuvremenu, Federerov sunarodnik Sten Vavrinka učestvuje ove nedelje na dvoranskom turniru na tvrdoj podlozi u Mecu. Iskusni igrač proslavio je u martu 37. rođendan, izborio se kroz kvalifikacije posle dve pobede i sada će se u osmini finala sastati sa neugodnim protivnikom iz Portugalije. Pre meča Vavrinke i Žoaa Souze, uloga favorita je na strani Švajcarca, koji je najveće uspehe u karijeri slavio na tvrdoj podlozi, ali ne i u dvorani.

Izabrane vesti

Trebalo bi da je jasno da u tenisu nema smisla uvek uzimati trenutne pozicije na svetskoj rang-listi kao reper. Broj 284 na planeti je favorit protiv 55. u predstojećem duelu (14.05).

14.05: (1,50) Vavrninka - Souza (2,41)

Sten Vavrinka je dugo bio jedan od najboljih tenisera sveta. U julu 2017. Švajcarac je dostigao vrhunac kada je u međuvremenu bio čak i treći. Osvojio je tri najznačajnija turnira, pošto je pokorio Otvoreno prvenstvo Australije 2014, zatim Rolan Garos 2015. i US open 2016. Samo na Vimbldonu Švajcarac nije mogao dalje od četvrtfinala u dva navrata.

U budućnosti se tu ništa neće promeniti, jer se i Vavrinkino vreme igranja bliži kraju. Posle nekoliko teških operacija povređenog kolena i stopala, 37-godišnjak se bori da održi zdravlje i formu. Na listi je već pao na 284. poziciju, a mizeran skor od samo pet pobeda i deset poraza u tekućoj kalendarskoj godini dovoljno govori.

Pošto se vratio na teren u martu 2022. Vavrinka je izgubio osam od deset mečeva. Na US openu, jednom od njegovih apsolutno omiljenih turnira, Sten je čak morao da odustane u uvodnom meču. Sada se igrač iz Lozane vratio na turneju i to sa dva sasvim neočekivana uspeha. Iznenađujuće, srpski teniser Laslo Đere je nokautiran u kvalifikacijama pre nego što je loše prošao i Žombor Piros. Švajcarac je tako stigao do borbe za osminu finala, gde pobednika čeka Danil Medvedev.

Postavlja se pitanje ko će Rusu na megdan, i kako to da je Vavrinka ozbiljan favorit? Uprkos njegovim čvrstim udarcima sa osnovne linije i dobrom servisu, koji je u doba vrhunca bio pravo oružje, zatvoreni tvrdi tereni nikada nisu bili omiljena podloga veterana. Bivši treći na svetskoj rang-listi prvi put od maja 2022. mora da odigra tri meča u veoma kratkom roku, a iza njegove kondicije svakako mora da stoji znak pitanja.

S druge strane, Žoao Souza nije imao tako izuzetne uspehe kao njegov kolega u svojoj jednako dugoj karijeri. Ipak, Portugalac je već pre oko šest godina bio među 30 najboljih na svetu, a 28. mesto je bio njegov najviši plasman do sada. Ovaj 33-godišnjak je trenutno na 55. poziciji. Činjenica je da Portugalac voli dvoranske turnire na tvrdoj podlozi, a to potkrepljuje i podatak da je od četiri titule u karijeri dve osvojio na turnirima u dvorani.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

----------------

ATP MEC - ŠESNAESTINA FINALA

Sreda

12.05: (1,65) Manarino - Imer (2,11)

13.30: (1,15) Bublik - Furnes (4,70)

14.05: (1,50) Vavrninka - Souza (2,41)

15.30: (1,75) Umber - Bonzi (1,95)

16.35: (1,85) Ote - Barere (1,85)

18.05: (1,90) Tim - Gaske (1,80)

19.30: (1,45) Korda - Museti (2,55)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Stanislas VavrinkaSten VavrinkaŽoao SouzaATP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara