Crno-beli slave pobedu nad Florom (© MN Press)
Crno-beli slave pobedu nad Florom (© MN Press)

A koga je to Partizan razvalio? Sećate li se RFS-a, Sfintula, Šarlroe?

Vreme čitanja: 4min | pet. 01.10.21. | 10:06

Tim iz Humske je sam sebi najveći usud

Bez ukusa, boje, mirisa i – stresa! Pobedio je Partizan. Za sebe i srpski fudbal. Osvojio tri boda, zadržao na čelu Grupe B Lige konferencije, u kasu ubacio 500.000 evra i susreo se sa nezadovoljstvom dela javnosti koja je očekivala da Flora uvene u Humskoj kao 1999, da Parni valjak zabeleži jednu od ubedljivijih pobeda u novije vreme.

Iako uvek ima zamerki – i biće ih – 2:0 od četvrtka veče govore mnogo o stanju u kome se crno-beli nalaze, koliko su porasli u odnosu na isti period prošle godine. Proces započet povratkom Aleksandra Stanojevića na klupu još nije ni blizu kraja, mada je očigledno da tim koji se ne tako davno mučio sa rivalima sličnom estonskom predstavniku liči na tenisera koji rutinski dobija mečeve. Čak i kad izgubi prvi servis. Ruku na srce, protiv sastava iz Talina nije bio na očekivanom broju obrtaja. A opet je slavio. I to tako što je kompletan posao završio u prvom poluvremenu, da bi u drugom čuvao snagu i municiju za gostovanje Kruševcu. Sa beogradske premijere u grupi novog UEFA takmičenja pamtiće se samo rezultat i činjenica da je Lazar Marković podsetio kako može da bude ključni faktor i na međunarodnim duelima.

Izabrane vesti

Pre samo godinu dana, protiv protivnika slične snage, Partizan se mučio kao trudnica na prevremenom porođaju. Letonskom RFS-u je presudio sa bele tačke, na isti način i to tek u produžetku slomio otpor moldavskog Sfintula, od Šarlroe je poražen maltene iz dva udarca Belgijanaca u okvir gola. Nije se to desilo u prošlom veku da bi hod po trnju prekrio veo zaborava, već leta 2020. i sećanja na način kako je ekipa izgledala u Evropi još su sveža. U međuvremenu je napredovala, preobrazila se, naučila kako da se izbori sa nedostacima, pa je u Nikoziji tukla Anortozis, a u Humskoj Floru. Rezultati isti, a utisak različlit. Dok je trijumf nad Kipranima glorifikovan, ovaj u drugom kolu Lige konferencija nije oduševio navijače. Možda zbog toga što su očekivali „petardu“, pojedinci prizivali 6:0 nad istim rivalom kao pre 22 godine, zaboravljajući da su tri boda osigurana bez velike potrošnje energije, golovima na vreme, čuvajući resurse za nastavak šampionske trke u Superligi i živce publike naviknute na evropska razočaranja.

Lazar Marković postiže prvi gol (© Star sport)Lazar Marković postiže prvi gol (© Star sport)

Tačno je da je Roma slavila u Ukrajini sa 3:0 ili da je Totenhem tukao Muru sa 5:1, ali u danu kad je AZ Alkmar zabeležio minimilac, a PAOK i Kluž čak nisu ni iskoristili prednost domaćeg terena, siguran Partizanov trijumf trebalo bi da predstavlja smernicu kako se dobijaju evropske utakmice. Posebno ako se zna da vremena kad su crno-beli nekog odučili van granica Srbije predstavljaju pluskvamperfekat. Da, pregažen je velški Ril u Humskoj još 2009, ali otad crno-beli nikog nisu „napunili“. Primera radi, dali su četiri gola Škendiji 2011. i Astani 2009, bio je i preokret nad Steauom 2015, od 1:2 do 4:2, što samo ilustruje koliko je teško i ne tako često u evropskom fudbalu nekog „razvaliti“. Makar i u trećem po važnosti takmičenju. Zato 2:0 protiv Flore imaju ogroman značaj, pošto se ekipa nije slomila pod psihološkim pritiskom da su joj svi upisali bodove pre nego što je meč i počeo.

Najveći usud sadašnjeg Partizana je u saznanju da je sam sebi najveći rival, jer je podigao standarde. Čak u odnosu na kraj minule sezone. Početkom ove dao je po četiri gola Proleteru, Voždovcu, Novom Pazaru, Kolubari, niškom Radničkom, pet puta je matirao odbranu Spartaka i može biti da je baš zbog toga stvorena slika kako bi trebalo da opet melje i bude efikasan i protiv Flore. Posle dve godine bez trofeja na srpskoj i jedne bez grupne faze na evropskoj sceni ne samo da nije loše, nego je pohvalno dobiti nekog 2:0. Makar tim koji se prvi put domogao nekog UEFA takmičenja.

U DNK Grobara je da uvek traže više od miljenika, ali prolazno vreme Parnog valjka dugo nije bilo ovako dobro. Prvo mesto na tabeli Superlige, prvo mesto na tabeli Grupe B Lige konferencija, bez primljenog gola. Za promenu, za utisak o napretku, za popravljanje imidža. Bez lupanja glave o zid i infarkt završnica u kojima srce hoće iz grudi da iskoči od nemira.

Sad – puls normalan. Mir. Bonaca u Humskoj.


tagovi

FK PartizanLiga konferencije

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara