Lukaku VS Ronaldo (©AFP)
Lukaku VS Ronaldo (©AFP)

CAPUT MUNDI: Derbi Italije - Ronaldo Supermen protiv Lukaku Hulka

Vreme čitanja: 8min | ned. 17.01.21. | 13:44

U poslednjih deset godina Inter je pobedio samo jednom Juventus na San Siru. Oni sa boljom memorijom će se setiti da je to bila jedina utakmica koju je Inter sa Frenkom De Burom na klupi odigrao dobro u jesen 2016. godine. Na preostalih devet, Juve je pet puta pobedio, a četiri je remizirao

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Velika komparativna prednost Juventusa u odnosu na Inter, ali i na sve ostale klubove u Italiji, je u vlasničkoj strukturi. Bjankoneri su već gotovo čitav vek, 97 godina da budemo precizniji, u vlasništvu jedne familije: Anjelijevih. Inter je samo u poslednjih deset godina promenio tri vlasnika i do kraja ove godine ćemo, najverovatnije, imati četvrtog.

Izabrane vesti

Juve je u rukama Anjelijevih prošao period od Musolinija i fašizma, Drugog svetskog rata, obnove Italije i stvaranja Prve republike, preko velikog industrijskog buma i Olovnih godina terorizma i borbe sa mafijom do Druge republike i nove tehnološke digitalne ere. Sve se u Italiji promenilo, uključujući i kraljevinu koju je zamenila republika, čak je i svemoćna i sveprisutna Hrišćanska demokratija nestala sa političke pozornice koju su zvali, ne bez razloga, Beluga, samo Juve vlasnike nije nikada menjao.

Iza dominacije Juventusa u prethodnih sto godina stoji kao noseći stub kontinuitet Anjelijevih sa svim relacijama, poslovima, naučenim lekcijama, pobedama i porazima koji se prenose s kolena na koleno i čine Bjankonere jedinstvenim na italijanskoj fudbalskoj panorami.

Budućnost Juvea je uvek bila pitanje jedne familije, snažno ukorenjene u navijačkim porivima članova porodice. Advokat Đani Anjeli je apsotrofirao u šali Juve kao “zabavu za nedelju” za njega i radnike Fijatovih fabrika - u njegovo vreme mečevi su se igrali rigorozno nedeljom - ali, Stara dama je uvek bila više od “zabave za nedelju”. Nijedna odluka familije Anjeli vezana za Juve nije bila lišena velikog uticaja impulsa tifoza koji je prožimao generacije Anjelijevih, od osnivača nekrunisane italijanske kraljevske familije Đovanija Anjelija do Džona Elkana i Andree Anjelija.

I dok je Juve zavisio samo i isključivo od volje onih koji su ga voleli i koji ga vole, sudbina Intera je u rukama kineskih “mandarina” i njihovog doživotnog vođe Si Đinpinga za koje je on samo broj i prazno ime. Drugim rečima, Nerazuri su postali kolateralna šteta geopolitičkih igri Pekinga i unutrašnjeg obračuna komunističke vrhuške sa “neposlušnim” tajkunima.

Fudbaleri i stručni štab Intera nisu primili plate za jul i avgust. U toku su pregovori kada i kako da im se islete primanja za novembar i decembar. Antonio Konte je najbolje definisao situaciju u Apijano Đentileu izjavivši da glagol “hteti” ne postoji u njihovom vokabularu. Trener Nerazarura se referisao na prelazni rok, ali je perfektno oslikao stanje odnosa u Suningu, odnosno poziciju familije Džang.

U fubalu, kao i u životu, “tajming” je neizbežni sastojak uspeha: biti u pravom momentu na pravom mestu sa pravim osobama je recept svakog uspeha ili početka uspešne priče. Na sportskom planu Inter ima sve regularne karte da detronizuje Juventus u ovoj sezoni. Možda, po imenima, Bjankoneri imaju jači sastav od Nerazura, ali milanski klub ima svakako komletniji i bolje ukomponovan tim.

U Juventusu imamo nekoliko otvorenih pitanja oko sastava što se vidi i sa “lutanjem” Pirla u pronalaženju startne postave, dok Konteu nedostaje samo jedan veliki igrač: režiser, vezni igrač koji će da bude bedem ispred odbrane i mozak tima. Brozović već godinama “zapušava” tu rupu u sastavu, ali i pored gotovo 200 utakmica u crno-plavom dresu, hrvatski reprezentatvivac nije odmakao dalje od uloge “zapušača”. No, to nije njegova krivica već Interove uprave koja od odlaska Tijaga Mote, pre deset godina, nije kupila dostojnog metronoma. Ne zaboravimo da je u toj ulozi igrao čak i Medel!

Inter bi morao da materijalizuje nadmoć koju ima na klupi jer na njoj sedi prekaljeni fudbalski vuk, a na Juveovoj početnik. Štaviše, imamo obrnut odnos: Pirlo je na terenu bio Maestro, a Konte radilica, na klupi, barem za sada, Konte po plati i iskustvu je majstro za šegrta Pirla. Razlika između Bepea Marote i Fabija Paratičija nije tako izražena kao između Kontea i Pirla, ali je prilično vidljiva u korist iskusnijeg menadžera koji poznaje oba ambijenta do u tančine.

Međutim, Juve je institucija u kojoj se vreme meri decenijama i vekovima, Inter je izraz svojih, više ili manje, kratkovečnih vlasnika. Nije slučajno da je Inter osvojio sve svoje najvažnije evropske trofeje i polovinu skudeta sa jednom familijom: Morati. Ako bismo Interovoj istoriji skinuli dve epizode Anđela i Masima Moratija, Inter bi bio klub na nivou Rome, Napolija, Lacija. Nerazuri su osvojili više trofeja u 30 godina sa Moratijima nego u 80 godina sa svim drugim vlasnicima.

U Italiji smo se proteklih dana načitali velikog broja analiza i teorija gde će se voditi ključni i presudni dvoboji za konačni ishod Derbija Italije. Pošlo se od klasičnog duela dvojice najefikasnijih igrača Serije A, Kristijana Ronalda i Romelua Lukakua. Zajedno su postigli 27 golova: 15 Portugalac, 12 Belgijanac. Ipak, između dvojice golgetera postoji jedna bitna razlika: Juve zavisi od Ronaldovih golova, a Inter od Lukakove igre. Prvi je Supermen, drugi je Hulk.

Naime, Bjankoneri su pokazali, primer protiv Milana je lampantan, da mogu da igraju dobro i bez Ronalda, s druge strane Interova igra bez Lukakua je na nivou prosečnog prvoligaškog tima. Big Rom nije samo finalizator, nije ni individualac koji sam reševa partije, kao Ronaldo, on igra za ceo tim i bez njegovog doprinosa Inter nema ni minimalne šanse da izađe kao pobedenik u mečevima protiv iole jačih protivnika.

Indikativno je da se u raspravama pred Derbi Italije niko nije pitao kako će Inter da zaustavi Ronalda, a potrošilo se mnogo vremena i na stotine stranica u novinama da bi se dokučilo da li su Bonuči i Kjelini kadri da zaustave Big Roma, da li bi bilo bolje pružiti poverenje Demiralu, igrati sa tri defanzivca (Demiral, Bonuči i Kjelini).

Nema sumnje da u ovom momentu Juve ima boljeg golmana od Intera. Handanović počinje da oseća teret godina (37) i u Apijano Đentileu bi morali ozbiljno da razmisle o nasledniku slovenačkog čuvara mreže. Paradokasalno u prethondih gotovo deset godina Handanović je bio često jedini pouzdani, sigurni stub Intera a u sezoni kada se bori za skudeto on je postao najslabija karika.

Veliku pažnju privlači i sučeljavanje Hakimija i Kjeze, dvojice igrača koji su pokazali da su u velikoj formi na prelazu između dve godine. Nije isključeno da Andrea Pirlo prebaci Kjezu na levi bok Juveovog veznog reda i stavi ga oči u oči sa Hakimijem, baš kao što je to uradio sa Teom Ernandezom. Protiv Milana to je bio dobitni potez, ali protiv Intera nije sigurno da bi imao istu efikasnost. Konteov tim igra sa postavkom 3-5-2 i Hakimi je spoljni u veznom redu, odnosno nije bek kao Ernandez. Takođe, Hakimi je brži, agresivniji i razorniji igrač u ofanzivnom delu igre nego Francuz. Drugim rečima potez Kjeza na Hakimija bi mogao da bude kontraproduktivan u smislu da bi Marokanac mogao da uradi upravo ono što je Kjeza uradio protiv Milana, tim pre što će u ulozi levog beka, prema najavama, igrati Frabota.

Sredina terena je naveća enigma u oba tima. Istini za volju Konte bar ima jasnu ideju ko treba da igra (Barela, Brozović, Vidal) dok Pirlo ni posle pet meseci rada nije uspeo da složi veznu liniju Stare dame. Mekeni nije stoposto fit i mogao bi da završi na klupi, što ne mora nužno da bude loša vest jer je upravo Amerikanac sa Kuluševskim, ulazeći s klupe u drugom poluvremenu, presudno uticao na pobedu Juvena nad Milanom na San Siru. Bentankur, Rabio i Mekeni, kako god da ih uparite, zajedno ne funkcionišu u tandemu. Potreban im je partner sa vizijom igre, edukovanim stopalima, u teoriji to je trebalo da bude Artur, ali Brazilac i dalje ima probleme sa adaptacijom.

Detalj iz poslednjeg susreta dva kluba (©reuters)Detalj iz poslednjeg susreta dva kluba (©reuters)

U Interovom srednjem redu imamo igrača vanserijske klase koji je na putu da postane jedan od najboljih veznih igrača na svetu. Reč je, naravno, o Bareli. Brozović je limitiran u ulozi metronoma, previše razmišlja, previše carini lotpu, previše horizontalnih pasova i unazad, kao i izgubljenih “krvavih” lopti za nekog ko bi trebalo da bude režiser igre. Vidal je bleda senka igrača koji je nekad bio i da na klupi ne sedi Konte koji je primorao klub da mu da platu od 7.000.000 evra verovatno ne bi bio ni u širem izboru za startnu postavu. Ipak, nije isključeno da Čileanac blesne na zalasku svoje karijere upravo protiv Juvea, kao što nije nemoguće da i Brozović odigra na zavidnom nivou. Hrvat, po pravilu svaku treću-četvrtu utakmicu igra kako bi trebalo da igra svaku.

Na kraju malo brojeva. U poslednjih deset godina Inter je pobedio samo jednom Juventus na San Siru. Oni sa boljom memorijom će se setiti da je to bila jedina utakmica koju je Inter sa Frenkom De Burom na klupi odigrao dobro u jesen 2016. godine. Na preostalih devet, Juve je pet puta pobedio, a četiri je remizirao.

Ohrabrujuća okolnost za Inter je serija od pet uzastopnih pobeda na San Siru što se nije desilo više od dve godine. 

Treba napomenuti da Konte ima sve igrače na raspolaganju, sa izuzetkom dvojice rezervista D’Ambrozija i Pinamontija, dok će Juve biti poprilično oslabljen zbog povrede Dibale i pozitivnosti na Kovid -19 trojice startera u odbrambenoj liniji, De Lihta, Kvadrada i Aleksa Sandra.

---------------------------------------

INTER - JUVENTUS, 20.45

Stadion Đuzepe Meaca, Milano.

Sudija: Danijele Doveri.

INTER (3-5-2): Handanović - Škrinjar, De Fraj, Bastoni - Hakimi, Barela, Brozović, Vidal, Jang - Lukaku, Lautaro Martinez

JUVENTUS (3-5-2): Ščešnji - Danilo, Bonuči, Kjelini, Frabota - Remzi, Mekeni, Bentankur, Kjeza - Morata, Ronaldo.

---------------------------------------

SERIJA A - 18. KOLO

Petak

Lacio - Roma 3:0 (2:0)

/Imobile 14, Alberto 23, 67/

Subota

Bolonja - Verona 1:0 (1:0)

/Orsolini 19pen/

Torino - Specija 0:0

Sampdorija - Udineze 2:1 (0:0)

/Kandreva 67pen, Toregrosa 81 - De Paul 55/

Nedelja

12.30: (1,70) Napoli (3,70) Fjorentina (5,20)

15.00: (2,70) Krotone (3,25) Benevento (2,65)

15.00: (1,75) Sasuolo (3,60) Parma (4,90)

18.00: (1,30) Atalanta (5,70) Đenova (9,00)

20.45: (2,65) Inter (3,20) Juventus (2,75)

Ponedeljak

20.45: (5,10) Kaljari (4,00) Milan (1,65)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Željko PANTELIĆ


tagovi

JuventusInterKristijano RonaldoRomelu LukakuSerija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara