Roke Santa Kruz i Oskar Kardozo (©Reuters, ©Shutterstock)
Roke Santa Kruz i Oskar Kardozo (©Reuters, ©Shutterstock)

Crno-beli derbi: Roke Santa Kruz VS Oskar Kardozo

Vreme čitanja: 3min | ned. 07.02.21. | 21:55

Paragvajska Apertura: Gradski derbi Asunsiona, duel šampiona Klausure Olimpije i Libertada. Oba tima u svojim redovima imaju iskusne napadače koji su napravili zavidne karijere u Evropi

Ovog vikenda startovala je paragvajska Apertura sa 10 klubova, dva manje nego u prošlogodišnjem šampionatu ove južnoameričke zemlje, Klausuri. Već u prvom kolu veliki derbi Asunsiona, duel Olimpije i Libertada u nedelju (23.00) na stadionu Manuel Fereira.

Ova dva kluba predvode veterani koji su na pragu 40. godine. Kapiten šampiona Klausure Olimpija je Roke Santa Kruz, nekadašnji napadač Bajerna, Blekburna, Mančester Sitija, Betisa, Malage i meksičkog Leona. Iako uskoro puni 40 godina i dalje je strah i trepet u ovoj zemlji. Prošle sezone je postigao sedam golova, najviše u ligi i vodio velikana do nove krune. S druge strane, napad Libertada predvodi Oskar Kardozo koji je najbolje partije u karijeri pružao u Benfiki.

Izabrane vesti

Ova dva tima u svojim vitrinama imaju 65 titula. Trofejnija je Olimpija sa 45 kruna. Najpopularniji klub u ovoj zemlji ima i tri pehara šampiona Južne Amerike. Ova dva kluba, uz pojačani Sero Portejo trebalo bi da se bore za pehar najboljeg tima ove države.

Dok Libertad nije mnogo menjao tim u odnosu na prošlu godinu, Olimpija je dovela nekoliko pojačanja i to dva za milionske iznose. Stigli su Argentinac Saul Salsedo iz Urakana koji je plaćen 1.160.000 evra i napadač Migel Pita Saldivar iz Sportivo Lukenja za 1.000.000. Ovaj mladi 21-godišnji napadač trebalo bi da bude naslednik skoro duplo starijeg veterana Rokea Santa Kruza. Olimpiju je prethodnog meseca pojačao i Ramon Sosa Akosta iz River Plejta, ali ne onog argentinskog već kluba iz Paragvaja. Šampion ove zemlje je prodao početkom godine mladog Erika Lopeza u Atlantu za 3.300.000 evra.

Najveće pojačanje Libertada ove zime je napadač Sebastijan Fereira koji je stigao na pozajmicu iz meksičkog Mazatlana. Na klupama ova dva tima sede argentinski stručnjaci. Trener Olimpije od sredine novembra prošle godine je Nestor Gorosito, dok će Danijel Garnero da ima debi na klupi Libertada. Meč Olimpije i Libertada se naziva Crno-beli derbi zbog boje dresova oba giganta iz Asunsiona.

Prošle godine u Klausuri bolji je bio Libertad koji je pobedio Olimpiju na svom terenu sa 2:1 pogocima Kampucana i Karlosa Fereire, dok je strelac za šampiona bio Kamačo. Na poslednjih 12 međusobnih duela, Olimpija ima čak devet trijumfa, jedan meč je završen bez pobednika, dok je Libertad samo dva puta slavio. Na četiri prethodna meča golovi su padali na obe strane (GG), a od sedam poslednjih duela na pet je bilo tri ili više pogodaka.

PARAGVAJ 1, APERTURA – 1. KOLO

Petak

Sportivo Lukenjo - Guairenja 3:1 (2:1)

/Borha 29 p, 50, Dure 40 - Mendoza 11/

Subota

Gvarani - Nasional A. 2:2 (0:0)

/Florentin Bobadilja 50, Servio 55, Mana 66 c.k. - Fleitas 47, Viljagra 68, Nunjez 89 c.k./

12. Oktobar - River Plejt 2:2 (2:2)

/Velaskez 9pen, Da Silva 27 - Zabaljos 13pen, Mino 15/

Nedelja

Sol de Amerika - Nasional Asunsion 1:3 (1:1)

/Kazal 14 - Himenez 43, Morales 79, Akinjo 81/

23.00: (2,50) Olimpija (3,25) Libertad (2,70)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Paragvaj 1ParagvajOlimpija AsunsionLibertadRoke Santa KruzOskar Kardoso

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara