Markos Leonardo i Rožer Guedes (©Reuters)
Markos Leonardo i Rožer Guedes (©Reuters)

Crno-beli derbi: Santos juri Kopa Libertadores, Timao poljuljan porazom na Marakani

Vreme čitanja: 4min | sub. 22.10.22. | 22:25

Brazilska Serija A: Gradski derbi Sao Paula noćas (23.55) na stadionu Vila Belmiro

Klasiko Alvinegro iliti Crno-beli derbi, popularan je naziv fudbalskog rivalstva između dva brazilska velikana Korintijansa i Santosa. Oni se smatraju za dva najveća tima u državi Sao Paulo, ali i među najvećima u čitavom Brazilu. Sam naziv rivalstva povezan je sa bojama timova, pošto oba nose crno-belo boje. Poznat je i kao Alvinegro do Parke Sao Žorže što se odnosi na Korintijans i Alvinegro da Vila Belmiro ili Alvinegro Prajano, što su samo neki od nadimaka za čuveni Santos.

Pojedini ljubitelji fudbala u zemlji kafe i sambe, ovo rivalstvo smatraju jednim od najvećih Klasika u na svetu timova koji dele ista obeležja, jer je ovo jedini derbi koji uključuje dva crno-bela kluba koji su već bili nacionalni, kontinentalni i interkontinentalni ili svetski prvaci.

Izabrane vesti

Najupečatljivija činjenica u istoriji ovog rivalstva su “veliki razlike”, dugi periodi u kojima jedan klub nije pobeđivao drugi, kao i “veliki porazi” koje je jedan drugom naneo tokom istorije ovog obračuna. Najzapamćeniji među njima je podatak da je Korintijans 11 godina bio bez pobede nad Santosom u saveznom šampionatu Sao Paula. Santos je, s druge strane, prošao sedam godina bez pobede protiv Korintijansa, ali u svim takmičenjima na tlu Brazila. Ipak, najveća razlika Klasika pripada Timau, koji je između 1976. i 1983. godine zabeležio čak 20 utakmica bez poraza od rivala sa plaže.

23.55: (2,55) Santos (2,95) Korintijans (3,05)

Klasiko Alvinegro je najstariji među četiri velika fudbalska derbija u Sao Paulu, a prvi meč odigran je još 6. marta 1913. godine na terenu Parke Antarktika, kada je Santos pobedio rivala sa 6:3 u prvenstvu Pauliste. Najveći poraz u istoriji klasika dogodio se 1920. godine, kada je Korintijans pobedio Santos sa 11:0 na Vili Belmiro, a tom prilikom je ekipa Santosa izašla sa terena za igru u 66. minutu meča.

Tim Santosa na ovaj duel stiže sa ulogom blagog favorita iako se nalazi na dosta nižoj poziciji u odnosu na Korintijans. Međutim, Peike je podigao samopouzdanje posle dve uzastupne pobede, dobijajući dodatnu snagu za nastavak borbe za Kopa Sudamerikanu, ali ni mesto u Libertadoresu nije daleko. Ipak, šest kola do kraja prvenstva to izgleda teško dostižno, a s obzirom da su se tek pre nekoliko kola stabilizovali i udaljili od zone ispadanja. Santos deluje zadovoljno i sa trenutnom situacijom.

Crno-bele sa plaže i dalje predvodi Orlando Ribeiro. U prošlom kolu pokazao Santos je pokazao potencijal na gostovanju Bragantinu (2:0), uspevši tako da zadrži ofanzivni zamah ekipe. Pre toga, tim Santosa je već na relativno miran način savladao Žuventud, fenjeraša šampionata, pobedivši ga sa 4:1 bez ikakvih poteškoća. Santos se trenutno nalazi na 12. poziciji tabele Serije A sa 43 boda, a ima samo dva boda manje od Amerike Mineiro, koja je trenutno na osmom mestu.

U svojih pet prethodnih mečeva, Peike je zabeležio tri pobede, bez remija uz dva pretrpljena poraza. U ovom periodu pobedio je pored već pomenutog Bragantina i Žuventuda i Atletiko Paranaense, inače ovogodišnjeg finalistu Kopa Libertadores, pored poraza od Atletiko Mineira i Internasionala. Igrajući kod kuće, na Vili Belmiro, ekipa Santosa u ovosezonskoj kampanji ima učinak od osam pobeda, četiri remija i četiri poraza, uz 27 postignutih i 15 primljenih golova.

23.55: (2,80) Amerika Mineiro (3,10) Flamengo (2,65)

Korintijans, s druge strane, uspešno održava niz neporaženosti u prvenstvu, i on sada broji šest mečeva, ali na ovaj duel stiže pomalo frustriran posle poraza u finalu Kupu Brazila od Flamenga, što mu je bila jedina šansa za spas sezone, posle elimnaciji iz Libertadoresa i ispadanja iz trke za nacionalni šampionat.

Pre finala kupa, Korintijans je imao odložen meč protiv Gojasa i iz toga razloga nije igrao prošlog vikenda, a njihov poslednji meč za Brazil je bio trijumf od 2:1 nad Atletiko Paranaenseom na Neo Kimika Areni pre dve nedelje. Sa jednom utakmicom manje od većine svojih konkurenata, Korintijans je trenutno na petoj poziciji sa 54 osvojena boda do sada, imajući isti rezultat kao Fluminense, koji se nalazi na 4. I poslednjem mestu koje direktno vodi u Kopa Libertadores.

U poslednjih pet mečeva zabeležene su dve pobede, tri remija. Ekipa koju vodi portugalski stručnjak Vitor Pereira zabeležila je trijumfe protiv Atletiko Paranaensea i Kujabe, pored toga što je dva puta remizirala sa Žuventudom i Flamengom. Korintijans je na 15 gostujućih mečeva ove sezone zabeležio kampanju od četiri pobede, pet remija i šest uz 15 postignutih i 22 primljenih golova.

Na poslednjih 10 međusobnih sukoba na njih sedam je palo dva ili manje golova. Pored toga, ova dva tima imaju sličnu karakteristiku da se povlače kada uspeju da postignu gol, pored toga što nemaju zeljene ofanzivne proseke, sa tek 38 postignutih golva u sezoni, što je tek nešto više od jednog pogotka po meču u proseku.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

BRAZIL 1 – 33. KOLO

Subota

Bragantino – Atletiko PR u toku

23.55: (2,80) Amerika Mineiro (3,10) Flamengo (2,65)

23.55: (2,55) Santos (2,95) Korintijans (3,05)

Nedelja

02.00: (1,13) Palmeiras (8,50) Avai (19,0)

21.00: (1,75) Fluminense (3,60) Botafogo (4,90)

21.00: (4,30) Žuventud (3,40)Sao Paulo (1,90)

23.00: (2,30) Atletiko GO (3,10) Seara (3,35)

23.00: (3,45) Koritiba (3,25) Internasional (2,20)

23.00: (1,85) Kujaba (3,40) Gojas (4,60)

Utorak

01.00: (3,00) Fortaleza (3,00) Atletiko Mineiro (2,55)

***kvote su podložne promenama


PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Brazil 1BrazilJužna AmerikaSantosKorintijans

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara