(©facebook.com/paksifcofficialsite)
(©facebook.com/paksifcofficialsite)

Čudo sa Dunava: Mađarski Bilbao - čuvar tradicije i pretnja Stankovićevoj Legiji stranaca

Vreme čitanja: 6min | sub. 16.12.23. | 08:07

Maleni Pakš, iz istoimenog gradića sa samo 21.000 stanovnika, završiće 2023. godinu kao lider elitnog šampionata naših severnih komšija. Klub bez inostranih fudbalera, sa vrednošću igrača sedam puta manjim od prvaka Ferencvaroša, preti da sruši poredak u državi

Koliko para, toliko muzike. Čuli ste mnogo puta ovu frazu koja govori o današnjem svetu kapitalizma. I sport odavno nije više igra. Fudbal je postao biznis, a u njemu novac vrti gde burgija neće. Međutim, u svakom pravilu ima izuzetaka, ne pobeđuju uvek oni najbogatiji, najbolji... Primer Lestera i senzacionalne krune u Premijer ligi je incident koji potvrđuje da još uvek postoji fudbalska romantika i da nije uvek onako kako je zapisano da mora da bude. Ponekad i bogataši plaču, a siromasi dolaze do zvezda.

U komšiluku, u Mađarskoj, na oko 150 kilometara od granice sa Srbijom postoji klub koji odoleva savremenim tendencijama, ljubomorno čuva osobenost i ne žele da se menja. Ne jure se rezultati i pehari na uštrb tradicije. Taj klub se zove Pakš, a dolazi iz istoimenog gradića.

Izabrane vesti

Šta je zajedničko za Atletik Bilbao, Čivas Gvadalaharu i Pakš? U tim klubovima igraju samo domaći fudbaleri. Maleni Pakš napravio je čudo ove sezone u šampionatu Mađarske. Završiće 2023. godinu kao lider, ispred moćnog Ferencvaroša, velikana iz Budimpešte koji je proteklog leta preuzeo srpski as, bivši trener Crvene zvezde, Dejan Stanković.

12.30: (2,65) Fehervar (3,40) Pakš (2,45)

Protekle nedelje u direktnom sudaru za jesenju titulu, tim iz prestonice, koji je prezimio u Evropi u Ligi konferencije, pao je u Pakšu. Domaćin je slavio sa 3:2, stekao četiri boda prednosti u odnosu na Ferencvaroš pred poslednje kolo koje se igra ovog vikenda. Lider elitne lige naših severnih suseda danas (12.30) gostuje MOL Fehervaru u Sekešefehervaru. Iako izgubi, do početka februara, kada se nastavlja mađarsko prvenstvo, biće lider. Iako niko u Mađarskoj ne sumnja da je Stankovićev tim najbolji u ligi, da je i pored „minusa četiri“ i dalje prvi favorit za odbranu trona, ali maleni Pakš preti da sruši poredak u državi.

Kako je nastalo čudo iz grada sa samo 21.000 stanovnika? Pre početka sezone plan je bio da se bude u gornjem delu tabele, mada je uvek prioritet opstanak. Pakš je gradić u Južnoj prekodunavskoj regiji, nalazi se 110 kilometara južno od prestonice Budimpešte, na desnoj obali Dunava.

Ovo mesto poznato je pod jedinoj nuklearnoj elektrani u Mađarskoj. Zahvaljujući industrijskom razvoju, Pakš je postao grad sa najvećim ekonomskim rastom u državi. Osim starosedelaca, u gradu zarađuju za život i radnici iz okolnih zemalja.

Klub ljubomorno čuva tradiciju da samo mađarski fudbaleri brane zeleno-bele boje. Najveći uspeh je ostvario 2011. kada je bio vicešampion, sa pet bodova manje od Mol Fehervara. Prošle godine je igrao finale Kupa, ali je poražen od Ferencvaroša.

Protekle sezone, Pakš je bio peti, malo mu je falilo da izbori Evropu. Ferencvaroš je završio sa šest bodova više od Kečkemeta. Pakš na papiru ima fudbalere koji su 11. po vrednosti u Mađarskoj (elitna liga broji 12 klubova). Samo je Mezokovešd „tanji“. Prema proceni specijalizovanog portala za vrednost igrača Transfermarkt, fudbaleri Pakša su procenjeni na samo 6.630.000 evra. Primera radi, šampion Ferencvaroš ima igrače ukupne vrednosti 48.200.000, što je sedam puta više.

Stankovićev tim ima 20 stranaca, a i ostali klubovi imaju pretežno dvocifreni broj inostranih fudbalera, dok Pakš i dalje odoleva savremenim tendencijama u svetu fudbala. Najvredniji igrač Pakšija je iskusni golman Peter Sapanoš koji je procenjen na 500.000 evra. On je primio najmanji broj golova u ligi, samo 18 na 16 utakmica. Norbert Kenjveš (ima i srpski pasoš, rođen je u Senti) i Jožef Vindeker sa po šest golova su najefikasniji igrači tima, dok je Sabolš Mezei najbolji paker sa pet asistencija. Pakš od sredini prošle sezone, tačnije od 14. februara, s klupe vodi iskusni Đerđ Bognar (62).

Žolt Harasti, generalni direktor kluba, rekao je da se ne zanose o tituli iako su na prvom mestu. Kaže da je cilj da se Pakši plasira među prva četiri tima u mađarskoj eliti.

Veoma sam srećan što ćemo prolećni deo šampionata da dočekamo na prvom mestu. Nisam mislio da će tim uspeti da sakupi 34 boda u 16 kola. Naš cilj je bio da budemo jaka ekipa u gornjoj polovinii tabele i da na dobrim zimskim pripremama nastavimo da napredujemo. To je kliše koji mnogi koriste, ali je i dalje istinito. U ligi ima 12 timova, većina je izjednačena, a najmanje sedam ili osam timova ima za cilj svake sezone da ostane u ligi. Ne možete da se čuditi ovakvom stavu, jer mogu da se nabroje mnogi primeri iz prošlosti, od Vašaša do Debrecina, kada je ekipa koja je osvojila titulu naredne sezone ispala iz prve lige“, rekao je Harasti za Nemzeti.

Posle pobede od 3:2 nad Ferencvarošem prošle nedelje, trener Pakša Đerđ Bognar je rekao da je cilj da se ostane u ligi iako je tim trijumfom osvojena jesenja titula.

Poznato je da igramo samo sa mađarskim igračima, a naš primarni cilj svake godine je da ostanemo u ligi. Raduje me što sada nemamo razloga za brigu za opstanak sa dosadašnja 34 boda. Pre početka šampionata nadao sam se da možemo da budemo od četvrtog do šestog mesta, to je realno“.

Na pitanje da li bi bio razočaran ako bi na kraju Pakš bio šesti, direktor kluba je rekao:

Da, mogu da kažem da bi me sada šesto mesto razočaralo. Ne kažem da računamo da ćemo da osvojimo titulu, ali mislim da je jedno od prva četiri mesta realan cilj“.

Budžet Pakša se nije menjao ove sezone. Zato je sve iznenadilo ovako dobar učinak posle 16 kola.

Poslednjih godina redovno smo bili u prvoj polovini tabele, a nekoliko puta smo bili nadomak Evrope. U sezoni 2021/2022 imali smo priliku da osvojimo čak i duplu krunu. Vodili smo dobar deo prvenstva, borili se za postolje i stigli do finala Kupa Mađarske, ali smo na kraju završili kao šesti u prvenstvu i izgubili u borbi za pehar od Ferencvaroša. Dakle, imali smo već ovakvo iskustvo. Imamo spoj mladih, ali i iskusnih igrača kojima nije preostalo mnogo godina da stvore nešto veliko u dresu Pakša, ali sada je velika prilika. Baš kao što su se Tamaš Šandor ili Tibor Dombi vratili u Debrecin iz inostranstva početkom 2000-ih da bi postigli još bolje rezultate sa svojim klubom, uveren da će naš tim sa povratnicima, Janošem Hanom, Danijelom Bodeom i mojim sinom Žoltom Harastijem, možda može da postigne sličan uspeh kao Debrecin u godinama posle prelaska u novi milenijum“, zaključio je Žolt Harasti, generalni direktor lidera šampionata Mađarske.

Klub igra na stadionu Fehervati Uti, kapaciteta 6.150 gledalaca. Pakš igra fantastično ove sezone na svom terenu. Nošen vernim navijačima, na osam mečeva je pobedio sedam puta, uz jedan remi, sa impresivnom gol-razlikom 19:5. Samo je MTK ostao neporažen u Pakšu (0:0). U gostima lider naših severnih suseda ima po tri pobede i remija, uz dva poraza.

Predsednik kluba je Janoš Suli, mađarski inženjer elektrotehnike i političar. Bio je direktor nuklearne elektrane Pakš i gradonačelnik ovog gradića. Pre šest i po godine je imenovan za ministra bez portfelje u trećoj Vladi Mađarske premijera Viktora Orbana, zadužen za planiranje i puštanje u rad dva nova bloka elektrane u Pakšu.

U istoriji kluba koji je osnovan 1952. godine, samo je jedan stranac sedeo na klupi. U pitanju je srpski stručnjak koji je ostavio dubok trag u Mađarskoj, Tomislav Sivić, koj je u dva navrata vodio Pakš. Prvo je od 30. avgusta 2012. do 1. juna 2013. godine bio na kormilu, a u drugom mandatu je preuzeo klub 27. maja 2019. i vodio ga do 3. novembra iste godine.

MAĐARSKA 1 – 17. KOLO

Subota

12.30: (2,65) Fehervar (3,40) Pakš (2,45)

15.00: (2,30) Kišvarda (3,30) Ujpešt (2,90)

17.30: (2,05) Diožđer (3,40) MTK (3,35)

Nedelja

13.30: (2,80) Kečkemet (3,25) Debrecin (2,40)

16.00: (1,30) Ferencvaroš (5,30) Zalaegerseg (8,00)

18.00: (1,48) Puškaš Akademija (4,00) Mezekovešd (6,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

pakšiMađarska 1Mađarska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara