Ladislav Krejči protiv Albanije (©Reuters)
Ladislav Krejči protiv Albanije (©Reuters)

Da li je došlo vreme da Češka propusti EURO? Narod traži smenu selektora posle blamaže u Albaniji, Šilhavi još odoleva

Vreme čitanja: 4min | ned. 15.10.23. | 12:53

Knedličke zakomplikovale sebi borbu za odlazak na Evropsko prvenstvo debaklom u Tirani, a danas su veliki favoriti protiv Farskih Ostrva

Još tri šanse za Češku. Knedličke će u nedelju u Plzenju igrati protiv Farskih Ostrva u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i pokušaće da bar delimično nadoknade očajan utisak posle poraza u četvrtak od Albanije (0:3).

Posle neuspešne utakmice u Tirani, Česi su pali na treće mesto u Grupi E. Ako žele da zadrže realne šanse za učešće na prvenstvu Evrope sledeće godine, moraju da osvoje tri boda u finalnom duelu oktobarskog programa. Reprezentaciju će ipak da predvodi selektor Jaroslav Šilhavi, čijim će se statusom posle sastanka sa Faranima sledeće nedelje baviti izvršni komitet Fudbalskog saveza Češke. Javnost je nezadovoljna i zahteva smenu.

Izabrane vesti

Oslabljeni češki tim doživeo je u četvrtak prvi poraz u kvalifikacijama i dodatno zakomplikovao borbu za plasman na EURO sledeće godine u Nemačkoj. Šilhavijevi puleni samo su bod daleko od drugoplasirane Poljske i već pet bodova su daleko od neočekivanog lidera Albanije. Oba protivnika su odigrala po jednu utakmicu više.

Najbolje dve selekcije u grupi plasiraće se na smotru najboljih, a reprezentacija Češke - pazite sad - nikada nije odsustvovala sa kontinentalnog šampionata od podele saveza.

18.00: (1,07) Češka Republika (13,0) Farska Ostrva (25,0)

Posle poraza u Tirani, selektor Šilhavi, koji ima ugovor do kraja kvalifikacija sa opcijom za završni turnir, našao se pod još većim pritiskom. Njegove izabranike čekaju još tri meča u kvalifikacijama - posle oktobarskog duela sa Faranima, u novembru će igrati u Poljskoj i konačno dočekati Moldaviju.

"I dalje je teška situacija u grupi, ali mi još imamo sve u svojim rukama. I dalje se radi o nama. Moja dužnost sada je da pripremim ekipu za nedelju, što je kratko vreme", rekao je Šilhavi posle poraza u Albaniji.

Predsednik Saveza Petr Foušek sazvao je posle neuspeha vanrednu sednicu Izvršnog odbora, koja će se sastati sledeće nedelje. Trenutno, prema njegovim rečima, reprezentacija po svaku cenu mora da dobije meč protiv Farskih Ostrva i zato pre nedelje nije bilo radikalnih poteza.

I pored trenutnog raspoloženja, češki tim je veliki favorit pred duel u Plzenju. Farska Ostrva je poražena u svih šest mečeva od podele saveza i u njima nisu postigla nijedan gol. U junskom gostovanju u Torshavnu, Knedličke su slavile sa 3:0 zahvaljujući dva pogotka Vaclava Černog i Ladislava Krejčija.

Farska Ostrva, koja se nikada nisu kvalifikovala za veliki događaj, do sada su osvojila jedan bod u Grupi E u remiju 1:1 sa Moldavijom. Od tada, 131. selekcija na FIFA rang-listi izgubila je šest puta zaredom. U četvrtak je na svom terenu izgubila od Poljske 0:2.

"I dalje je sve u našim rukama, ali smo svakako sebi dosta otežali. Moramo u nedelju da osvojimo obavezna tri boda protiv Farskih Ostrva", rekao je kapiten Tomaš Souček, koji je uveren da će se ekipa oporaviti od poraza u Tirani.

20.45: (1,28) Poljska (5,90) Moldavija (13,0)

Posle prvih mečeva u Grupi E u oktobru, čini se da će se Poljska i Češka boriti za drugo mesto i odlazak na EURO, pošto je vodeća Albanija iznenađujuće odmakla posle nedavne pobede nad selekcijom Jaroslava Šilhavija. Poljaci sada mogu samouvereno da brane trenutno drugo mesto pred finalni program u novembru, naravno, ukoliko pobede Moldaviju.

Koliko god domaći tim do sada doživeo buran period u kvalifikacijama za EURO 2024, uglavnom izazvan promenom selektora, u ovom sudaru važi za favorita. Belo-crveni uglavnom pokušavaju da isprave ono što nije bilo moguće pod nekadašnjim kormilarom Fernandom Santosom, koji je posle Svetskog prvenstva u Kataru zamenio Česlava Mihnjeviča.

Pod vođstvom novoizabranog selektora Mihala Probijerža, Poljska uglavnom drži češku reprezentaciju na odstojanju. Iako ima manu u odnosu na nju u jednom odigranom meču više, sa druge strane, imaće direktnu borbu protiv Čeha. Sve u svemu, ovaj novembarski međusobni meč verovatno će odlučiti ko će se direktno plasirati na Evropsko prvenstvo, pod pretpostavkom da Albanija uspešno završi započetu misiju.

U svakom slučaju, u celom kontekstu ovog spektakla, ne treba zaboraviti ni tim trenera Sergeja Klešenka. Ovaj predviđeni autsajder grupe osvojio je osam bodova, odnosno isto koliko i Češka i ima samo bod manje od Poljske. Ako uzmemo u obzir trenutne neatraktivne rezultate oba predstavnika iz centra Evrope, ko zna kako će ova grupa da "promeša karte". A, Poljska definitivno ne treba olako da shvati ovaj duel, jer je poražena u Kišinjevu 2:3.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

-------------------

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO – 8. KOLO

Nedelja

GRUPA E

18.00: (1,07) Češka Republika (13,0) Farska Ostrva (25,0)

20.45: (1,28) Poljska (5,90) Moldavija (13,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

kvalifikacije za EPKvalifikacije za Euro 2024Fudbalska reprezentacija Češkereprezentacija ČeškeFudbalska reprezentacija PoljskeReprezentacija Poljskereprezentacija Farskih OstrvaReprezentacija Moldavije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara