Slavlje fudbalera Italije (©Reuters)
Slavlje fudbalera Italije (©Reuters)

Donaruma o rečima Sirigua, Kjeza posvetio trijumf Spinacoli, Bonući bez dileme: Najteži meč karijere

Vreme čitanja: 3min | sre. 07.07.21. | 04:27

Italijani su u finalu

Italija je u finalu Evropskog prvenstva! Samo tri godine posle istorijskog debakla i izostanka s Mundijala posle 60 godina, Roberto Manćini napravio je čudo sa ekipom Italije bez ijedne prave superzvezde i odveo je u finale prvi put još od 2012. i kontinentalnog šampionata u Poljskoj i Ukrajini.

Jedan od heroja podviga Azura je Điđo Donaruma. Supertalentovani golman odbranio je ključni penal Alvaru Morati u seriji i pre toga zaustavio nekoliko opasnih akcija Furije čime je trasirao put do finala.

Izabrane vesti

“Ovo je poseban trenutak za mene. Skupilo se sve u meni, baš mi nije lako. Ali snagom celog tima uspeo sam da dođem do ove pozicije“, počeo je Donaruma razgovor za Skaj Sport u suzama i nastavio:

“Nemoguće je opisati ovaj osećaj. Sada želim da uživam sa saigračima i onda se spremimo zajedno za finale. Ovu pobedu posvećujemo našeg drugaru Spinacoli koji nam je poslao video podrške pred utakmicu“.

Priznao je mladi golman da je uoči meča sa Španijom dobro prostudirao navike napadača.

“Za sve su zaslužni treneri golmana, ali ima tu i malo golmanskog instikta. Pratio sam sve za šta sam se spremao tokom utakmice i pre nego što je počela penal serija. Sirigu me je uputio pre serije šta da radim. Ne mogu da kažem šta, ali on je strašan igrač i čovek, s neverovatnom vizijom“.

Leonardo Bonući odigrao je vrhunsku utakmicu i uvukao se pod kožu napadačima Španije, ali priznaje da mu nije bilo lako.

“Ovo je najteža utakmica koju sam ikada igrao. Čestitam Španiji na svemu, ali još jednom je Italija pokazala srce, odlučnost i sposobnost da pomera granice. U penal ruletu smo mi bili nagrađeni“, kaže štoper Juventusa i dodaje:

“Ovo je pobeda zbog koje se mnogo pati, ali je najslađa od svih“.

Selektor Furije Luis Enrike se za polufinalni derbi odlučio da ostavi Alvara Moratu i Đerara Morena na klupi i susret počne s Feranom Toresom kao lažnom “devetkom“.

“Znali smo da će biti iznenađenja, Enrike je to nekoliko puta radio tokom karijere. Bilo je dosta kretnji s njihove strane u našem odbrambenom polju. Ali, pobedilo je srce, borili smo se kao lavovi za Italiju“.

Strelac gola za 1:0 i kasniji MVP utakmice Federiko Kjeza kaže da je ovo bio nastup za povređenog Leonarda Spinacolu.

“Španija je top tim, ali smo mi pokazali da smo bolji. Nagradu za najboljeg igrača posvećujem Spinacoli koji je u mojim očima veliki pobednik. Pomogao bi nam mnogo da je bio s nama, ali ovo je fudbal i povrede se dešavaju. Nadam se da je srećan što smo izborili plasman u finale“.

Na kraju jedan od lidera ove generacije Žoržinjo kaže da je Italija naplatila pobedu velikim radom i zalaganjem na terenu.

“Borili smo se protiv odličnog rivala koji nas je terao da trčimo bez prestanka. Znali smo da ćemo da patimo, ali verovali smo da možemo da zaslužimo pobedu“.

Italija sada čeka pobednika susreta Engleska – Danska koja se igra u sredu od 21.00 na Vembliju.



tagovi

fudbalska reprezentacija ItalijeĐanluiđi DonarumaFederiko KjezaŽoržinjoLeonardo Bonuči

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara