Nuno Espirito Santo i Ole Gunar Solskjer (©Reuters)
Nuno Espirito Santo i Ole Gunar Solskjer (©Reuters)

El SACKiko - Solskjerova poslednja šansa za o(p)stanak, ni Espirito Santo nije daleko od biroa

Vreme čitanja: 5min | sub. 30.10.21. | 12:35

Duel Totenhema i Mančester Junajteda na novom Vajt Hart Lejnu prva tema sportske javnosti na Ostrvu

Ne dešava se tako često da navijači oba tima mogu trenera protivničkog kluba da pecnu onom čuvenom: “Bićeš otpušten ujutru“.

Ali upravo je to slučaj u danu odigravanja utakmice između Totenhema i Mančester Junajteda (TV Sportklub, 18.30) na novom Vajt Hart Lejnu u Londonu. Glava Olea Gunara Solskjera se duže vreme nalazi na giljotini i posle kataostrofe u Derbiju Engleske samo se čeka ko će da povuče konopac, a ni Nuno Espirito Santo nije daleko od takve sudbine. Negativan ishod današnjeg okršaja mogao bi da označi i kraj muka za jednog od dvojice trenera pod pritiskom. Zbog toga je današnji meč dobio simboličan naziv “El SACKiko“ (To sack – u prevodu: smeniti, otpustiti).

Izabrane vesti

18.30: (2,85) Totenhem (3,40) Mančester Junajted (2,60)

Solskjer je šokirao ostrvsku javnost ponašanjem u danima posle 0:5 od Liverpula. Norvežanin se ponaša kao da se na Teatru snova prošlog vikenda ništa nije dogodilo, ali mu je apsolutno jasno da je gostovanje u Londonu praktično poslednja šansa za iskupljenje i produžetak mandata. Mada uveliko vlada mišljenje da je sve što se trenutno dešava samo odlaganje neizbežnog uprkos tome što Solskjer ima otvorenu podršku ser Aleksa Fergusona i sportskog sektora Junajteda.

Solskjer i Nuno mogli su da osete na svojoj koži koliko je teško nasleđe Žozea Murinja posle njegovog odlaska. Za razliku od Totenhemovih, Junajtedovi navijači bar su nakratko dobili nadu da bi ove sezone mogle da se ostvare šampionski snovi ili da se Đavoli makar nađu u ozbiljnijoj konkurenciji za titulu. Espirito Santo se i dalje bori sa svlačionicom na koju nije uspeo da ostavi utisak stručnjaka sposobnog da podigne klub na sledeći nivo čak ni posle četiri meseca od njegovog dolaska. Nije, doduše, Nuno bio na vrhu liste želja vlasnika Danijela Levija, ali kada su Erik Ten Hag i Antonio Konte prethodno odbili mogućnost da se presele u Premijer ligu, drugog izbora nije bilo.

Totenhem je na devet ligaških utakmica postigao isto toliko golova i nije ostvario želje navijača koji su priželjkivali atraktivan fudbal s napadačkom orijentacijom. Dolazak Junajtedovih “kamikaza“ iz poslednje linije daje nadu da bi stvari mogle da se promene. Podsetimo, Junajtedova odbrana uspela je da sačuva mrežu u samo jednom u dvadeset jednoj utakmici, a samo u poslednje tri dozvolila je čak jedanaest golova!

Espirito Santo je predmet kritika po više stavki – da njegov Totenhem igra “dosadan fudbal“, da u derbijima igra “katastrofalno loše“, da je čak uspeo da otupi oštricu Harija Kejna, da ekipa deluje čak i lošije nego u momentu pre Murinjovog odlaska... Poslednje u nizu je izbor njegovih postava proteklih sedmica što je pokrenulo diskusije u ostrvskoj fudbalskoj javnosti. Vrhunac je dostignut zbog odluke da izostavi Harija Vinksa i Delea Alija iz tima u meču Liga kupa protiv Barnlija. Pevci jesu pobedili i prošli dalje, ali Nuno nije dao odgovor na pitanje zašto dvojac nije bio na raspolaganju. Navodno je razlog to što od svojih igrača želi da promene način razmišljanja i gledanja na njegovu fudbalsku filozofiju. A pre svega želi da oseti veću posvećenost od njih.

“Ole zaslužuje poštovanje pošto je zaista divna osoba. Svaki put kada smo igrali jedan protiv drugog imao je gospodske manire. Čovek vredan poštovanja i zaista mu se divim“, govorio je Nuno u najavi susreta o Solskjeru i zatim se osvrnuo na svoju poziciju u Totenhemu:

“Moj fokus je na stvari koje mogu da kontrolišem i mogu da imam uticaj. Na igračima je da u delo sprovedu sve na čemu radimo, što spremamo, da se sati koje provedemo zajedno na treningu pretvore u dobar rezultat. Ako razmišljam stalno o pritisku samo bih napravio sebi problem. Nervozu bih poneo sa sobom kući, neprestano bih razmišljao o tome šta će biti sledećeg dana. Zato razmišljam samo o fudbalu i ignorišem buku oko sebe“.

Junajted u London stiže bez suspendovanog Pola Pogbe, mada je veći problem za stručni štab to što gotovo niko u ekipi nije preterano zainteresovan za odbranu. To je samo jedna od stvari s kojima Ole Gunar Solskjer mora da se suoči i popravi ekspresno kako bi izbegao otkaz. Napad nije jedna od njih s obzirom da je Junajted među top pet klubova Premijer lige po broju postignutih golova dok je Totenhem, primera radi, tek na 14. poziciji. Situacija se okreće u korist Pevaca kada se pogleda defanzivna čvrstina. Oba tima su pod konstantnom “paljbom“ kritika zbog manjka trčanja i presigna, što dodatno utiče na to da Junajted lako prima golove i da protivnici, pre svega, gotovo nesmetano dolaze do opasnih situacija. Totenhem je ove sezone najviše zavisio od centaršuteva Serhija Regilona i Heung Min Sona, pa će Junajtedovi bekovi biti na posebnom testu.

Dok je Nuno pričao o tome kako izbegava da razmišlja o pritisku, njegov kolega Solskjer držao je predavanje novinarima o tome kako Tajson Fjuri ustaje posle nokdauna, ali i najavio da će da uzvrati udarac trenutnoj krizi...

"Proživeo sam teške trenutke u Junajtedu i kao igrač i kao trener, ali sam uvek pronalazio način da uzvratim udarac. Morao sam da se nosim i sa neuspesima. Otkako sam trener ovog kluba prošli smo kroz dve ili tri krize, jedino vas uveravam da ću i sad znati kako da uzvratim".

Oba tima su pre samo šest meseci bili za osnivanje Evropske Superlige, projekta koji ponovo traži način da postane aktuelan posle inicijalne propasti početkom godine. Danas se i Junajted i Totenhem nalaze u zoni Lige konferencije. Danas će svaki bod u Londonu biti zlata vredan...

PREMIJER LIGA – 10. KOLO

Subota

13.30: (2,55) Lester (3,40) Arsenal (2,95)

16.00: (2,75) Barnli (3,05) Brentford (2,95)

16.00: (1,30) Liverpul (6,25) Brajton (10,0)

16.00: (1,18) Mančester Siti (8,00) Kristal Palas (19,0)

16.00: (8,50) Njukasl (4,50) Čelsi (1,45)

16.00: (3,10) Votford (3,35) Sautempton (2,45)

18.30: (2,85) Totenhem (3,40) Mančester junajted (2,60)

Nedelja

15.00: (3,35) Norič (3,35) Lids (2,25)

17.30: (2,90) Aston Vila (3,35) Vest Hem (2,60)

Ponedeljak

21.00: (2,30) Vulverhempton (3,20) Everton (3,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Ole Gunar SolskjerNuno Espirito SantoTotenhemMančester JunajtedPremijer liga

Obaveštavaj me

Man. Junajted
Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara