Foto: Reuters
Foto: Reuters

Godinu i po kasnije: Crveno-beli omladinci po nižim ligama, biseri Midtjilanda na megdanu PSV-u i Zvezdi

Vreme čitanja: 3min | pet. 27.08.21. | 17:52

Akteri duela odigranog proleća 2020. godine otišli potpuno različitim stazama

Žreb Lige Evrope održan danas u Istanbulu Crvenu zvezdu je smestio u Grupu F, sa Bragom, Ludogorecom i Midtjilandom. Za razliku od istorije zvaničnih duela koju crveno-beli imaju sa portugalskim i bugarskim predstavnikom, jesenji dueli sa danskim klubom će predstavljati premijerne međusobne duele, međutim deo aktuelnog tima Midtjilanda ne tako davno bio je gost u Ljutice Bogdana.

Danski i srpski klub, pre dve sezone susreli su se u omladinskoj Ligi šampiona u okviru osmine finala elitnog takmičenja za juniore, a duel odigran 4. marta 2020. godine na stadionu Voždovca pripao je gostima koji su slavili 3:0 i plasirali se u završnicu takmičenja održanu u Nionu gde su eliminisani od Ajaksa (1:3).

Izabrane vesti

Tadašnji biseri Crvene zvezde pod učiteljskom palicom Slavoljuba Đorđevića, uspeli su da u konkurenciji sa mahom godinu dana starijim rivalima prođu grupu kao drugoplasirani, iza Bajerna, a ispred Totenhema i Olimpijakosa osvojivši 11 bodova. Istorijski uspeh ukrasili su još jednim korakom, eliminisavši Šerif Tiraspolj nakon jedanaesteraca, ali je protiv Danaca okončan međunarodni put kasnijih omladinskih prvaka Srbije.

Većina igrača iz pomenute 2002. generacije dobila je profesionalne ugovore u Crvenoj zvezdi i naredni korak napravila u Grafičaru ili na pozajmicama, međutim uprkos uspesima na omladinskoj sceni, niko od aktera susreta u Zaplanjskoj ulici nije uspeo da se izbori za zapaženu ulogu u prvom timu, makar kad su crveno-beli u pitanju.

Golman Andrija Katić u seniorske vode uplovio je u IMT-u, gde su članovi prvog tima i štoperi Aleksandar Lukić i Nikola Savić. U prvoligaškom fudbalu trenutno su i članovi Zvezdine filijale Grafičara Aleksa Matić, Ilija Babić, Mateja Bačanin i Andrija Radulović, jedini igrač koji je stigao da zaista oseti čar igranja za prvi tim Crvene zvezde, dok su u srpskoligaškom rangu Stefan Mitrović (Brodarac) i Petar Piplica (Smederevo).

Najveći iskorak među nekadašnjim saigračima, makar po rangu takmičenja, napravili su Vladimir Miletić (Vojvodina), i dvojac Radničkog iz Kragujevca Uroš Blagojević i Borisav Burmaz, dok je prethodne seone deo superligaškog karavana bio Martin Novaković, tada igrač na pozajmici u Radu, a trenutno fudbaler slobodan u pronalasku nove sredine.

Ofanzivni dvojac koji je dobio priliku sa klupe Marko Lazetić i Nikola Njamculović takođe nije ostavio zapažen trag u Ljutice Bogdana, međutim, za razliku od Lazetića koji je registrovan za prvi tim, vezista je već godinu dana član OFK Bačke.

Za razliku od bisera crveno-belih koji nisu uspeli da ostave trag u prvom timu, njihovi vršnjaci u dresu danskog kluba znatno su bolje prebrodili prelaz u seniorski fudbal te je čak šest aktera utakmice odigrane na Voždovcu danas u prvom timu od kojih su trojica imala zapaženu ulogu u kvalifikacijama za Ligu šampiona protiv PSV-a. Neizosatavni de oodbrane Midtjilanda u međuvremenu je postao Rafael Onjedika, nigerijski štoper rođen 2001. godine koji je komandovao defanzivom juniora danskog kluba pre jedne i po sezone u Beogradu. Uz stamenog defanzivca koji je bio starter protiv holandskog kluba, za mesto u prvom timu izborio se i godinu dana mlađi vezista Mads Hansen, dok zapaženu ulogu u timu ima i napadač Viktor Lind rođen 2003. godine. Uz pomenuti trio, deo prvog tima je i Nikolas Madsen, ali je defanzivni vezista minute ove sezone upisao samo na domaćoj pozornici.

Uz kvartet koji je na raspolaganju treneru Bou Henriksenu na vrata prvog tima kuvcaju i Oliver Sorensen i Aral Simsir, međutim iako su se već našli u protokolima za zvanične utakmice, još nisu imali priliku da ostave zapažen trag.

OMLADINCI ZVEZDE KOJI SU IGRALI PROTIV JUNIORA MIDTJILANDA

Startna postava: Andrija Katić (IMT), Stefan Mitrović (Brodarac), Uroš Blagojević (Radnički 1923), Aleksa Matić (Grafičar), Aleksandar Lukić (IMT), Nikola Savić (IMT), Ilija Babić (Grafičar), Martin Novaković (bez kluba), Borisav Burmaz (Radnički 1923), Petar Piplica (Smederevo), Andrija Radulović (Grafičar).

U igru su ulazili: Vladimir Miletić (Vojvodina), Marko Lazetić (Crvena zvezda), Nikola Njamculović (OFK Bačka), Mateja Bačanin (Grafičar).

Na klupi su bili još: Ivan Guteša (Grafičar), Stefan Pešović (Studentski grad), David Pisar (Slovacko).


tagovi

DanskaDanska 1MidtjilandOmladinska Liga šampiona

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara