Bruno Petković (©Reuters)
Bruno Petković (©Reuters)

Hrvatski klasik: Hajduk naoštren da pokaže da je Dinamovoj vladavini došao kraj

Vreme čitanja: 3min | sub. 09.07.22. | 12:43

Suprerkup na Maksimiru: Livaja i Kalinić aduti Splićana u Zagrebu (20.00). Čačić sa starim snagama na ljutog rivala. Petković pre Drmića, pojačanja iz Rijeke. Boško Šutalo, najveća letnja akvizicija Modrih, ne igra danas u prestonici

Poslastica na otvaranju sezone – večiti derbi hrvatskog fudbala. Igraće se Superkup posle dve godine pauze za koji su krivi pandemija korona virusa.

Hrvatski Superkup se od 1992. godine igrao 12 puta, održavanje su remetile duple krune – najčešće Dinama, a zagrebački Modri su najtrofejniji u ovom takmičenju. Modri su šest puta podizali pehar, Hajduk jednom manje i ima priliku da se poravna sa ljutim rivalom na Maksimiru u subotu (20.00), dok je jedino još Rijeka uspela da se upiše.

Izabrane vesti

Splićani su minule sezone zaljuljali Dinamov tron, ali nije uspeo da smakne s prestola večitog vladara hrvatskog fudbala. Odbranili su Zagrepčani titulu, međutim, na Poljudu na kraju sezone nisu tugovali, kao što je bio slučaj prethodnih. Pobedom nad Rijekom u finalu Kupa Hrvatske osvojili su trofej posle devet godina i nagovestili plodnije razdoblje.

20.00: (1,92) Dinamo Z. (3,45) Hajduk (4,10)

U protekloj sezoni Hajduk je dva puta naneo poraz Dinamu, do poslednjeg međusobnog duela u sezoni nije imao ni primljen gol, a onda je na proslavi titule Modrih primio tri komada. Od toga dva u dubokoj sudijskoj nadoknadi. Kvota u Mozzartu na tip GG3+ je 2,35.

Dinamo je “razbio banku” za dvojicu igrača, Boška Šutala za 4.000.000 iz Atalante i Roberta Ljubičića iz bečkog Rapida za 2.500.000, dok je najveće pojačanje nekadašnji švajcarski reprezentativac Josip Drmić koji je prošle sezone proveo na pozajmici u Rijeci. Iskusni napadač pojačaće konkurenciju u napadu, a stiže kao slobodan igrač. Radi se o nekadašnjem fudbaleru Bajera iz Leverkuzena, Hamburgera i Noriča. I oveg leta, Modri su zaradili 12.200.000 evra prodajom Kristijana Jakića Ajntrahtu iz Frankfurta (3.500.000), Bartola Franjića (7.500.000) Volfsburgu i Petra Stojanovića Empoliju (1.200.000).

Očekuje se da će trener Zagrebčana Ante Čačić da se osloni na stare snage. U špicu je mesto rezervisano za Bruna Petkovića, a pomagaće mu iza Mislav Oršić i Luka Ivanušec. Na sredini terena se najviše očekuje od makedonskog reprezentativca Arijana Ademija.

Van stroja za meč na Maksimiru biće Boško i Josip Šutalo, Marko Bulat i Mahir Emreli.

Ovom utakmicom otvaramo novu sezonu u kojoj, naravno, očekujemo jako puno. Već smo rekli koje su naše ambicije, a ovo je prilika da u sezonu zakoračimo tako da na pravi način dočekamo evropske i prvenstvene izazove. Motiv je velik, igramo protiv večitog rivala, Hajduka, a utakmica ima i takmičarski karakter, jer je ipak u pitanju trofej. Iz priprema smo izašli u dobrom stanju, svi koji su ušli u kompletan program su u redu, nemamo novih povreda. Za ovu utakmicu, iz ukupnog kadra od 29 igrača, neće konkurisati četvorica. Znamo da će biti i Hajdukovih navijača, nadam se da će biti pravo sportsko nadmetanje na terenu i da ćemo imati podsticaj s tribina. Uostalom, i gostujući navijači mogu biti potencijalni podsticaj za nas kao domaćina. Nadamo se da atmosfera neće izaći iz sportskog okvira, igraju dva velika rivala, ambicije su naglašene kod oba tima. Splićani najavljuju novu uspešnu sezonu što nas sve veseli jer dobar Hajduk znači i dobru ligu”, rekao je Dinamov trener Ante Čačić.

Hajduk nije mnogo menjao ekipu. Najveće pojačanje na golu je dolazak golmana Lovra Kalinića iz Aston Vile. Uspeli su Splićani da zarade prodajama Marija Vuškovća Hamburgeru (3.000.000) i Darka Nejašmića Osijeku (1.250.000).

I dalje će sve da se vrti oko iskusnih napadača Nikole Kalinića i Marka Livaje, dok će uzdanica Valdasa Dambrauskasa na sredini terena da bude prošlogodišnje pojačanje iz Benfike Filip Krovinović.

Zadovoljni smo odrađenim pripremama, ispunili smo zacrtane ciljeve i odigrali utakmice sa snažnim protivnicima. U predsezoni se ne zamaramo rezultatima, fokusirani smo na napredak i siguran sam da će ekipa brzo biti na pravom nivou. Utakmica će sigurno biti teška za oba tima i smatram da su derbiji retko atraktivni. Oba tima će pokušati ograničiti jedna drugu i mislim da će trenutak individualnog kvaliteta odlučiti utakmicu. Dobro smo se pripremili za ovu utakmicu i želimo svima da dokažemo da smo spremni”, izjavio je trener Hajduka, Litvanac Dambrauskas.

U slučaju da posle 90 minuta ne bude pobednika odmah će se pristupiti šutiranju jedanaesteraca.

KUP HRVATSKE – FINALE (JEDAN MEČ – ZAGREB)

Subota

20.00: (1,92) Dinamo Z. (3,45) Hajduk (4,10)

***kvote su podložne promenama


tagovi

HrvatskaDinamo ZagrebHajduk SplitMarko LivajaNikola KalinićBruno PetkovićAnte ČačićValdas Dambrauskas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara