Vilijam Bil Foli i hokejaš Las Vegasa Vilijam Karlson (AFP)
Vilijam Bil Foli i hokejaš Las Vegasa Vilijam Karlson (AFP)

I 17. klub iz Premijer lige ode u ruke stranaca, a čeka da još jedan dobije vlasnika van Ujedinjenog Kraljevstva

Vreme čitanja: 2min | uto. 11.10.22. | 12:46

Vilijama Bila Folija od zvaničnog preuzimanja Bornmuta deli samo dozvola Lige

Premijer liga odavno nije (samo) engleska. U najspektakularnijoj ligi na svetu je ove sezone preko 340, odnosno bezmalo dve trećine fudbalskih stranaca (računajući 19 Škota, 11 Velšana, i četiri Severna irca koji su britanski državljani). Čak i sa toliko legionara na terenu, Premijer liga je više domaćinska u odnosu na to koliko klubova je u rukama stranog kapitala.

Samo pet njih su u isključivom vlasništvu britanskih državljana: Bornmut, Brentford, Brajton, Everton i Totenhem.

Izabrane vesti

I ta slika će biti uskoro zvanično izmenjena. Vremešni Amerikanac Vilijam Bil Foli (78), svojevremeno vlasnik NFL Jaguara iz Džeksonvila, koji je 2016. dobio NHL prava da formira franšizu Zlatnih vitezova u Las Vegasu (već u premijernoj sezoni, 2027/18, domogla se finalnih borbi za Stenli kup), postigao je dogovor sa naturalizovanim Britancem Maksimom Viktorovičem Deminom o preuzimanju Bornmuta za 120.000.000 funti.

Višnjice su u septembru angažovale firmu Montminy&Co da olakša promenu vlasničke strukture kluba, a već nedelju dana kasnije su krenuli pregovori sa Folijem. Potpisana je sva dokumentacija. Foli je čak sedeo u VIP loži Din korta tokom utakmice sa Lesterom u subotu. Da bi postao pravni vlasnik Bornmuta, prodaju bi trebalo da odobri Premijer liga.

Naime, potencijalni preostali kamen spoticanja može da bude njegova očigledna veza sa suvlasnikom Kristal Palasa, Džonom Tekstorom, pošto je u junu potpisao neobavezujuće pismo o namerama da investira u firmu Eagle Football Holdings, odnosno da će sunarodniku da obezbedi kredit do maksimalnog iznosa od 472.000.000 funti kako bi se upustio u kupovinu francuskog prvoligaša Liona, obavljenu u junu ove godine.

Sada mora da dokaže da nije prekršio striktna pravila Premijer lige, mada postoji uverenje da je odobrenje najvišeg organa takmičenja formalnost.

Kada Foli i zvanično kao suvlasnik uđe u klupske prostorije, Bornmut će postat deseti klub iz Premijer lige koji ima većinske ili manjinske akcionare iz SAD, posle Arsenala, Aston Vile, Čelsija, Kristal Palasa, Fulama, Lidsa, Liverpula i Mančester Sitija.

Moguće ne i poslednji. Britanski mediji su prošle nedelje objavili da su Džefri Soroš i njegov kompanjon Sajmon Horsman počeli pregovore sa Farhadom Moširijem, rođenim Irancem sa britanskim pasošem, o kupovini Evertona.


tagovi

BornmautEvropska premijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara