©Shutterstock; ©Reuters
©Shutterstock; ©Reuters

Klop ugasio požar, pojačanja bi ipak mogla da spasu sezonu

Vreme čitanja: 6min | uto. 16.03.21. | 12:33

Konačno gol u prvom poluvremenu i dve vezane pobede Liverpula, čini se da su bolji dani pred aktuelnim prvakom Engleske

Malo ko je mogao da očekuje da će Liverpul postati jedan od gorih branilaca titule u istoriji Premijer lige. Osvojili su minule sezone pehar namenjen prvaku Engleske posle 30 godina pauze i to u dominantnom maniru, ali su ove brojni problemi isplivali na površinu. Oni kojima klub sa Enfilda nije drag, već najavljuju utakmice četvrtkom (Liga Evrope) u Liverpulu, ali još nije kasno da Jirgen Klop preokrene situaciju. Sudeći po razvoju događaja u poslednje vreme, na dobrom je putu.

Sve je počelo s povredama. Tešku je u gradskom derbiju sa Evertonom doživeo ključni igrač Klopove mašinerije Virdžil van Dajk. Stameni defanzivac je posle duela sa golmanom Evertona Džordanom Pikfordom povredio ligamente kolena i u startu je bilo jasno da su male šanse da se na teren vrati do kraja sezone. Problem je postao još veći kada se povredio i Džo Gomez, a prethodno je tokom letnje pijace klub napustio i Dejan Lovren (Zenit). Nemcu je na raspolaganju jedino ostao "stakleni" Džoel Matip, pa smo u srcu odbrane prečesto gledali Fabinja i kapitena Džordana Hendersona.

Izabrane vesti

Na sve to nadovezala se i slaba forma bekova Endija Robertsona i Trenta Aleksandera Arnolda, posebno je teško reprezentativcu Engleske bilo da pronađe pravi ritam. Nije i dalje na nivou iz prethodnih sezona, što se jasno oslikava i kroz statistiku: svega jedan gol i pet asistencija u svim takmičenjima. Neko bi rekao da to za desnog beka i nije tako loše, ali je Aleksander Arnold navikao svoje saigrače na daleko viši standard. Minule sezone je do 29. kola imao dva pogotka i čak 11 asistencija u elitnom rangu engleskog fudbala.

Usledila je i povreda kapitena Hendersona, pa je postalo jasno da Liverpul mora da reaguje. U zimskom prelaznom roku angažovana su dva štopera, Ben Dejvis iz Prestona i Ozak Kabak iz Šalkea. Nije 25-godišnji Englez ni debitovao, a već ga je stigla i povreda, pa se još uvek čeka na njegov nastup u crvenom dresu. Problemima kao da nije bilo kraja.

21.00: (1,25) Mančester Siti (6,50) Menhengladbah (10,0)

Posle pobeda nad Totenhemom i Vest Hemom u Londonu krajem januara, delovalo je da su Redsi ipak uspeli da prevaziđu silne poteškoće, ali je duel sa Brajtonom najavio jedan od najslabijih nizova Klopovog Liverpula u prvenstvu (0:1). Usledio je debakl protiv Sitija (1:4), pa težak poraz u Lesteru (1:3), da bi so na ranu dodao gradski rival Everton, prvom pobedom na Enfildu posle 22 godine (2:0). Agoniju u šampionatu je nakratko prekinuo duel sa Šefildom (2:0), ali su usledila još dva poraza: od Čelsija i nije bio tako neočekivan (0:1), ali se neuspehu protiv Fulama niko nije nadao (0:1).

Priznao je još posle susreta sa Građanima nemački stručnjak da su šanse za odbranu titulu izgubljene, pa je fokus preusmeren na Ligu šampiona. Uspeo je prvak Evrope iz 2019. godine da se domogne osam najboljih, u osmini finala je bio bolji od Lajpciga (2:0, 2:0). Sinoćnji trijumf dodatno je ohrabrio navijače, čini se da bolji dani dolaze.

Slavili su Redsi na Molinou, mučili su se sa nezgodnim Vulvsima, ali na kraju upisali tri boda. Nije samo pobeda dala nadu navijačima da je izlazak iz krize blizu, već i nastupi pojedinih igrača, koji bi mogli da daju prekopotrebnu energiju Liverpulu u završnici sezone.


Diogo Žota, letošnje pojačanje iz Vulverhemptona, nastavio je gde je stao pre povrede. Da, čak je i 44.700.000 evra plaćeni Portugalac stigao da se povredi ove sezone, ali se posle dva i po meseca vratio na teren i još jednom dokazao da su Crveni napravili sjajan posao kada su ga minulog leta "odveli iz čopora". Bio je jedini strelac u pobedi nad bivšim timom, pa je tako pokazao da bi i na duže staze mogao da odmeni Firmina u startnoj postavi. Brazilac se takođe muči sa povredom, koleno je u pitanju, očekuje se i njegov povratak uskoro na teren, ali pored sjajnog Žote će morati dobro da se oznoji kako bi se vratio u prvi tim. Jasno, izrastao je bivši napadač Hofenhajma u jednog od ključnih igrača u Klopovom sistemu, ali Liverpulu su u ovom trenutku potrebni golovi, a utisak je da je portugalski reprezentativac pravi čovek za taj zadatak.

Druga stvar koja ohrabruje pred nastavak sezone je stvaranje novog štoperskog tandema. Bilo ih je puno u tekućem takmičarskom ciklusu, ali čini se da bi Ozan Kabak i Natanijel Filips mogli da predstavljaju rešenje dok se ne vrati gazda zadnje linije Van Dajk. Po treći put su zaigrali zajedno u srcu odbrane i još jednom pomogli Alisonu da mrežu ostavi netaknutom. Njihova dobra igra omogućila je Fabinju da se vrati u vezni red i dao neophodan doprinos ekipi u kvarenju protivničkih akcija, ali i prekopotrebnu stabilnost. Turčin je iz uz utakmice u utakmicu sve bolji, pokazuje da ima potreban kvalitet, dok je Filips još jednom stavio do znanja nemačkom stručnjaku da na njega može da se osloni i u bitnijim mečevima.

Istakao je i Klop njihovu odličnu partiju protiv Vulvsa, vidno je zadovoljan nastupima ovog dvojca u poslednje vreme, posebno protiv izuzetno neugodnih protivnika poput Lajpciga i Vulverhemptona, koji imaju hitre napadače i vrše veliki pritisak na zadnju liniju protivničke ekipe.

"Odigrali su drugu utakmicu zaredom zajedno i odradili su jako dobar posao. Jasno je da je utakmica sa Lajpcigom bila teška, ali večeras je bilo jednako teško iz poptuno drugačijih razloga, jer sa Traoreovom brzinom u određenim trenucima jednostavno ne možete da se nosite. Prva situacija koju sam primetio odigrala se u ranoj fazi. Nije mi se dopalo kako smo otvorili utakmicu da budem iskren, nismo bili dovoljno aktivni, ali pasove iza zadnje linije ne možete uvek da izbegnete. Bio je jasan ofsajd, ali pravilo je da se dozvoli nastavak akcije i to je imalo uticaj na našu poslednju liniju nekoliko minuta, tako da smo morali ponovo da se postavimo. Od tog trenutka, igrali su jako, jako dobro i izuzetno mi se dopalo. Imali su ogroman zadatak po pitanju koncentracije, odradili su odličan posao i jako sam srećan", izjavio je Nemac posle važnog trijumfa.

Ipak, moraće Klop da ispravi još po koju "krivu Drinu". Utisak je i da bi Sadio Mane morao da bude malo "prljaviji", da upotrebimo Murinjov fudbalski žargon. Senegalac je u prvom poluvremenu imao veliku priliku da donese Liverpulu prednost, izbio je sam pred Ruija Patrisija, ali ga nije savladao. Utisak je da ga je Portugalac i zakačio tom prilikom, ali je Mane odlučno ostao na nogama. Sudija Kreg Poson i njegov kolega iz VAR sobe Endru Medli nisu želeli da se mešaju, pa se čini da je Liverpul ostao kratak i za penal. Mnogi bi u njegovom slučaju jedva dočekali priliku da završe na zemlji i verovatno bi na taj način izborili veliku priliku za svoju ekipu da stigne do prednosti, ali hitronogi Mane nije želeo da se valja, još jednom je pokazao kakav je čovek i takmičar, ali to je ovoga puta moglo da košta i njegovu ekipu bodova. Srećom, iskupio se pravovremenim pasom ka Žoti u nadoknadi prvog poluvremena, koji je omogućio Portugalcu da donese prednost, ispostaviće se i tri boda svojoj ekipi. Bio je to i prvi gol Redsa u prvom poluvremenu u Premijer ligi još od duela sa Totenhemom krajem januara.

Još jedan važan zadatak je pred Klopom uoči najbitnijeg dela sezone: pronaći "žicu" Tijagu Alkantari. Stigao je Španac kao veliko pojačanje iz minhenskog Bajerna minulog leta, mučio se sa povredama i virusom korona, pa je upisao svega 15 nastupa u Premijer ligi (tri sa klupe). Ipak, imao je i više nego dovoljno vremena da ostavi svoj potpis u igri prvaka Engleske, ali u toj misiji je podbacio. Posle 1131 minuta na terenima u prvenstvu nije upisao nijedan pogodak, ali ni asistenciju. Pritom je zabeležio i četiri žuta kartona, često pravio i nepotrebne faulove, kasnio sa startovima - Liverpul još nije dobio igrača kojem se nadao. Problem je delimično i u ulozi koju je dobio. U Bajernu je igrao na mesto zadnjeg veznog, kao prvi igrač ispred zadnje linije, odakle je savršeno koristio svoja najbolja oružja: pas i pregled igre. U Klopovom sistemu je ipak postavljen nešto drugačije, ali partija protiv Lajpciga uliva nadu. Konačno je dobio "leđa" u Fabinju, što mu je omogućilo da se pre svega posveti ofanzivnim zadacima i poveže redove svoje ekipe. Još je posla pred nemačkim strategom i njegovim pulenima, ali svetlo na kraju tunela se sada već jasno vidi.



tagovi

LiverpulJirgen KlopOzan KabakDiogo ŽotaTijago AlkantaraSadio Mane

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara