Miloš Ninković i Ulises Davila (©AFP)
Miloš Ninković i Ulises Davila (©AFP)

Ko je gazda u Australiji - Ninković ili Davila?

Vreme čitanja: 4min | pet. 26.11.21. | 23:30

A-liga: Dvoboj najboljih igrača prošle sezone, obeležiće duel 2. kola između Sidneja i Mekartura. Šampion Melburn Siti na iskušenju u Adelajdu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Najveću pažnju u australijskom šampionatu ovog vikenda privlači duel fudbalera Sidneja i Mekartura (subota, 09.45). Rivali sa dva kraja najvećeg grada na Petom kontinentu ukrstiće koplja u utakmici u kojoj će sve oči biti fokusirane na plejmejkere ovih timova - Miloša Ninkovića i Ulisesa Davilu.

Izabrane vesti

Srbin i Meksikanac ne samo da su igrači prefinjenog pedigrea i bogatog iskustva sa evropske scene, već su i zvanično najbolji fudbaleri A-lige. Naime, Ninković i Davila su prošle sezone na ravne časte podelili medalju Džonija Vorena, što je prvi put u istoriji australijskog fudbala da je ovo vredno priznanje pripalo dvojici igrača u istoj sezoni.

Ninković je prošle sezone imao više uspeha u međusobnim duelima, s tim da je Davila tada igrao za Velington Finiks. Uboijiti vezista je u međuvremenu prešao u silno pojačani Mekartur i predstavlja pokretačku snagu najmlađeg kluba A-lige.

09.45: (1,92) Sidnej (3,45) Mekartur (3,70)

Sidnej u derbi kola ulazi posle remija sa drugim gradskim rivalom Vonderersima na startu šampionata (0:0), ali je ekipa pred meč sa Mekarturom žestoko uzdrmana saznanjem da je sezona koja je tek počela već završena za iskusnog Luka Bratana. Zadnji vezni vicešampiona Australije pokidao je prednje ukrštene ligamente kolena u utakmici FFA Kupa protiv nižerazrednog Olimpika (pobeda Sidneja 4:2), koja je odigrana prošle srede. Trener Stiv Korika će imati veliki problem da nadoknadi izostanak jednog od ključnih fudbalera svog tima, koji je pre svega zadužen da kvari protivničku igru na sredini terena.

Tu nije kraj mukama za stručni štab Sidneja, pošto se od povreda nisu oporavili iskusni cenrarfor Bobo, krilni napadač Kosta Barbaruses i novajlija Džejms Donaki od kojeg se mnogo očekuje ove sezone. Ipak, trener Korika veruje da će njegova ekipa "kliknuti" i da će protiv Mekartura pokazati zašto se smatraju za jedan od najefikasnijih timova u istoriji A-lige.

Spram sebe će imati takođe napadačku ekipu Mekartura, koja pored pomenutog Davile u ofanzivi ima Danijela de Silvu i Krega Nuna. Međutim, Bikovi su u nedavnoj pobedi u Kupu pokazali da i u ostalim linijama tima imaju igrače sposobne da pogode, kao što je snažni štoper Aleksandar Jovanović. Zanimljivo, Mekartur je jedna od retkih ekipa u Australiji koja igra sa trojicom igrača u poslednjoj liniji, a taj defanzivni zid bi ove sezone trebalo da čine dva Srbina i Hrvat - Aleksandar Jovanović, Aleksandar Šušnjar i Tomislav Uskok.

Mekartur je poslednja ekipa koja je nanela Sidneju poraz na domaćem terenu u Kogri, gde nebesko plavi igraju većinu mečeva tokom poslednje dve godine, pošto je njihov stadion u Mur Parku srušen i na istom mestu gradi se novi. Taj poraz Sidnej je pretrpeo u februaru ove godine (0:1).

09.45: (3,80) Adelejd (3,45) Melburn Siti (1,90)

Drugi derbi A-lige ovog vikenda igra se u Južnoj Australiji. Aktuelni šampion Melburn Siti dolazi na megdan Adelajd Junajtedu (09.30), koji je na svom Kupers stadionu izuzetno tvrd orah za sve rivale. Adelajd ima jednu od najmlađih ekipa u ligi, ali su na otvaranju sezone protiv Glorija u Pertu (1:1) pokazali da mogu da se nose i sa daleko iskusnijim rivalima. S druge strane, Siti nije blistao na premijeri protiv Brizbejna, ali je osvojio tri boda (2:1).

----------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

----------------------

Dobra vest za trenera Adelajda Krisa Verta je da će jedan od najboljih igrača tima Kreg Gudvin biti spreman da počne u startnih 11, nakon što je protiv Perta ušao u igru u drugom delu meča. On će uz Španca Isajasa biti udarna igla domaćih, a dobar fudbal obećava i najava trenera Melburn Sitija Patrika Kisnobra da pred bučne navijače Adelajda izvodi najjači mogući sastav, sa verovatno najzvučnijim napadačkim trilingom u ligi, koji čine prvi strelac Džejms Meklaren, kapiten reprezentacije Metju Leki i iskusni Endrju Nabut.

Zanimljivo je da Adelajd ima bolji međusobni skor od Sitija, 14 pobeda spram 12, uz devet nerešenih mečeva, ali je poslednji duel dva rivala, odigran u maju u Melburnu, pripao prvaku Australije ubedljivim rezultatom 4:1.

AUSTRALIJA 1 – 2. KOLO

Subota

07.05: (2,35) Velington (3,25) Mariners (2,90)

09.45: (3,80) Adelejd (3,45) Melburn Siti (1,90)

09.45: (1,92) Sidnej (3,45) Mekartur (3,70)

Nedelja

06.05: (2,35) Melburn Viktori (3,25) Brizbejn (2,90)

08.15: (1,90) Vestern Sidnej (3,45) Njukasl (3,80)

***kvote su podložne promenama

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

AustralijaAustralija 1Melburn SitiSidnejFC SidnejMekartur

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara