Dijaš, Žoržinjo, Mesi i Levandovski (©Reuters)
Dijaš, Žoržinjo, Mesi i Levandovski (©Reuters)

Ko je pokazao najviše u 2021: Mesi, Leva, pa Žoržinjo i Dijaš? Veljković jedini Srbin na listi od 98 imena

Vreme čitanja: 4min | pon. 29.03.21. | 18:24

CIES objavio listu kandidata za najboljeg igrača u protekla tri meseca, ali postoji jedna caka...

CiES fudbalska opservatorija poznata je po tome da objavljuje naučne radove bazirane na statističkim parametrima. Poslednje istraživanje ove nezavisne organizacije odnosi se na igrače koji su ostavili najveći trag u prva tri meseca 2021. godine.

Pored formule kojom su izračunati koeficijenti, CIES je za ovo istraživanje uzeo u obzir samo igrače koji su proveli bar dve trećine vremena na terenu. U domaćem takmičenju. I naravno, istraživanje je rađeno samo za igrače iz klubova Liga petice, pošto su koeficijenti za Premijer ligu, Primeru, Bundesligu, Seriju A i Ligu 1 najveći. Na listi od 98 timova iz pet najjačih takmičenja na evropskom kontinentu objavljeni su rezultati samo igrača s najvećim indeksom po klubu. Iz tog razloga na spisku nema brojnih zvezda evropskog klupskog fudbala.

Izabrane vesti

Sreda, 20.45: (1,38) Engleska (4,70) Poljska (8,50)

Prvo mesto na listi zauzima – Lionel Mesi! Posle eliminacije Barselone iz Lige šampiona, Mesi sada može da se posveti osvajanju titule u španskom prvenstvu. Prema saopštenju CIES, argentinski as ima najveći indeks 92,5 od mogućih 100! Mesi u 2021. igra na vrhuncu forme, sa 16 golova i sedam asistencija! Od mogućih trinaest prvenstvenih utakmica nije postigao gol u samo dve. Na gostovanju Ueski iskupio se asistencijom, dok je meč protiv Elčea u Baskiji propustio zbog crvenog kartona. Od svojih 16 pogodaka, čak šest puta mrežu je tresao po dvaput!

Druga pozicija pripada Robertu Levandovskom. Verovatno najbolji centarfor današnjice i u 2021. godini postavlja standarde, pa je tako u trinaest bundesligaških nastupa skupio 18 pogodaka i još dva završna dodavanja. To mu je donelo 89,5 indeksnih poena. Dva puta je u tom periodu beležio het-trik i to u dva od poslednja tri kola! Još dvaput je postizao po dva gola, a od mogućih 1.170 minuta propustio je samo 64.

S identičnim koeficijentom je i Žoržinjo. Potpuno iznenađenje na ovom spisku, ali italijanski reprezentativac rodom iz Brazila statistički je apsolutno najkorisniji igrač Čelsija i Premijer lige. Kako? To najbolje znaju ljudi iz CIES opservatorije. U poređenju s Mesijem i Levandovskim Žoržinjo nema ni izbliza tako dobar učinak, svega tri gola, a propustio je tri od mogućih trinaest utakmica Premijer lige u ovoj godini.

Četvrto mesto zauzima Ruben Dijaš. Može se reći da je Pep Gvardiola konačno pogodio s kupovinom centralnog defanzivca, pošto je Dijašov indeks samo za 0,1 niži od onog koji su napravili Levandovski i Žoržinjo. Ono što Portugalca izdvaja od preostalih 97 igrača na listi je to što je odigrao ubedljivo najviše minuta od svih – čak 1.335! Doduše, Dijaš je sa Sitijem u 2021. već odigrao 16 kola Premijer lige, a iako je jednu utakmicu odigledao celu s klupe, daleko je ispred konkurencije. Uz to postigao je i jedan gol.

Na petom mestu je Kristijano Ronaldo s indeksom 89,3. Iako stručnjaci tvrde da je ovo njegova najslabija sezona u dužem vremenskom intervalu, Ronaldo se i dalje drži jako visoko na listi i najbolji je među fudbalerima iz Serije A. Skupio 1.191 minut u 14 ligaških utakmica, nije propustio nijednu, a u tom periodu propustio je samo 69 minuta. Što se učinka tiče, mrežu je tresao 11 puta, uz još dve asistencije.

Miloš Veljković (©AFP)Miloš Veljković (©AFP)

Posle Ronalda slede Betisov Nabil Fekir i Realov Toni Kros sa indeksom 87,6, sledeći je Andre Silva iz Ajntrahta s koeficijentom 87,4, dok su deveti i deseti Napolijev kapiten Lorenco Insinje sa 87,0 i Džejdon Sančo iz Dortmunda s indeksom 86,4.

Među igračima iz bivše Jugoslavije najbolje plasiran igrač je Marcelo Brozović. Vezista Intera skupio je 85,4 indeksna poena za 1.044 minuta na terenu i zauzima dvanaesto mesto! Jedini Srbin na ovoj listi je – Miloš Veljković. Štoper Verdera je po koeficijentu najbolji igrač svog tima. On je skupio indeks 70, a u igri je proveo 920 minuta. Srbin je odigrao svih 13 utakmica u Bundesligi, u osam je proveo sve vreme na terenu. Zauzima 89. od mogućih 98 pozicija.

TOP 10 IGRAČA U 2021. GODINI - CIES

1. Lionel MESI (Barselona) – 92,5

2. Robert LEVANDOVSKI (Bajern Minhen) – 89,5

3. Žoržinjo FRELJO (Čelsi) – 89,5

4. Ruben DIJAŠ (Mančester Siti) – 89,4

5. Kristijano RONALDO (Juventus) – 89,3

6. Nabil FEKIR (Betis) – 87,6

7. Toni KROS (Real Madrid) – 87,6

8. Andre SILVA (Ajntraht Frankfurt) – 87,4

9. Lorenco INSINJE (Napoli) – 87,0

10. Džejdon SANČO (Borusija Dortmund) – 86,4

12. Marcelo BROZOVIĆ (Inter) – 85,4

40. Milan BADELJ (Đenova) – 80,8

53. Andrej KRAMARIĆ (Hofenhajm) – 79,1

89. Miloš VELJKOVIĆ (Verder Bremen) – 70,0



tagovi

Lionel MesiRobert LevandovskiŽoržinjoRuben DijasKristijano RonaldoNabil FekirAndre SilvaLorenco InsinjeDžejdon SančoMarcelo BrozovićMiloš Veljković

Obaveštavaj me

Čelsi
Real Madrid
Barselona
Bajern
Man. Siti
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara