Kopa Libertadores - nikad veći novac, strast i pomalo zaboravljene južnoameričke legende

Vreme čitanja: 23min | uto. 02.04.24. | 15:53

Noćas počinje nova sezona najboljeg klupskog fudbala na Zelenom kontinentu

Kopa Libertadores će ponuditi mnogo više od trofeja i časti za najbolji tim u Južnoj Americi. Sa više od 230 miliona evra nagradnog fonda, 65. izdanje najvišeg klupskog turnira na Zelenom kontinentu počinje u noći između utorka i srede. Titulu brani Fluminense, a naredni pobednik takmičenja uzeće nagradu od čak 23.000.000 dolara, umesto 18.000.000 kao do sada.

Svi učesnici grupne faze dobiće milion dolara za učešće i još 330.000 dolara za svaki dobijeni meč. Fluminense, koji je osvojio prvu titulu u novembru pošto je bio bolji od Boke Juniors u finalu u Rio de Žaneiru, pokušaće da odbrani krunu i produži dominaciju brazilskih klubova. Tim iz Rija, koji je smešten u Grupi A zajedno sa Sero Portenjom, Alijansom iz Lime i Kolo Kolom, gotovo da je zadržao bazu šampionskog tima, uključujući Argentinca Hermana Kana, najboljeg strelca u prošlom izdanju sa 13 pogodaka.

Izabrane vesti

Brazilski klubovi su osvojili poslednjih pet titula Kopa Libertadores i teže da zadrže vladavinu koju je Flamengo započeo 2019. — i ponovio 2022. — Palmeiras je nastavio 2020. i 2021, a Fluminense je ratifikovao prethodne godine. Flamengu će nedostajati napadač Gabrijel Barbosa, najbolji strelac kontinentalne elite 2019. i 2021. godine, koji je suspendovan na dve godine zbog pokušaja prevare u antidoping kontroli.

Palmeiras, koji je u poslednje četiri sezone stigao do polufinala, oslanjaće se na 17-godišnjeg napadača Endrika, koji je prošle nedelje postigao dva gola za reprezentaciju Brazila u prijateljskim utakmicama protiv Engleske i Španije. Endrik odlazi u Real Madrid predstojećeg leta i u klubu će želeti da maksimalno iskoriste njegov potencijal. Sao Paulo i Gremio, koji su po tri puta osvajali prestižni turnir, potom Atletiko Mineiro kao šampion 2013, i Botafogo, takođe će se boriti da produže dominaciju Brazila u takmičenju.

Argentina, koja istorijski dominira sa 25 titula, dve više od Brazilaca, ima River Plejt, četvorostrukog šampiona i poslednju nebrazilsku ekipu koja je podigla trofej, 2018. River sanja da dođe do finala koje će se igrati u Buenosu Ajres 30. novembra. Još jedan tim sa četiri zvezdice, Estudijantes iz La Plata - poslednji put bio na vrhu kontinenta 2009. - upotpunjuje predstavnike Gaučosa, zajedno sa San Lorencom - pobednik 2014, te Rosario Sentralom i Taljeresom iz Kordobe.

23.55: (2,75) Kobresal (3,30) Barselona (2,60)

Boka, koja je šest puta osvajala Libertadores, neće biti na turniru prvi put od 2017. godine i moraće da se zadovolji igranjem Kopa Sudamerikane. Đenovljani su jedan od velikana u regionu koji je završio u drugom po važnosti turniru. Brazilski Korintijans i Internasional takođe će izaći na scenu u Sudamerikani.

Urugvajski fudbal predstavljaće Penjarol, petostruki šampion Libertadoresa, i Nasional, ekipa sa najviše učešća - 51 - i odigranih utakmica - 419. Liverpul upotpunjuje trojku urugvajskih timova svojim četvrtim pohodom na regionalno takmičenje. Liga de Kito, aktuelni osvajač Kopa Sudamerikane, nastojaće da svoj uspeh prenese na Oslobodioce Amerike, koje je već osvojio 2008. godine.

Među najzapaženijim asovima koji će učestvovati u takmičenju je čileanski vezista Arturo Vidal, koji se vratio u Kolo Kolo da bi posle 17 godina igrao turnir sa klubom u kojem je debitovao u profesionalnim vodama. Istovremeno, kolumbijski vezista Hames Rodrigez će se vratiti u Libertadores sa Sao Paulom, pošto je učestvovao sa Banfildom 2010.

Brazil startuje na turniru sa brojčanom prednošću. Kvalifikacione runde su smanjile broj od 47 na 32 učesnika, od kojih Bolivija, Kolumbija, Paragvaj, Peru i Venecuela imaju po dve ekipe, Ekvador i Urugvaj tri, Čile četiri, Argentina pet, a Brazil sedam.

GRUPA A – FLUMINENSE (BRAZIL), SERO PORTENJO (PARAGVAJ), ALIJANSA LIMA (PERU), KOLO KOLO (ČILE)

Čudna, ali izjednaćena je A grupa. Južnoamerička Liga šampiona, a nemamo nijednog aktuelnog prvaka države. Fluminense je doduše šampion nad šampionima, pošto je prošle sezone priredio malu senzaciju i pobedio Boku Juniors u finalu Kopa Libertadores za prvi pehar u elitnom takmičenju. Tvorac uspeha Fernando Diniz, čiji neuspešan eksperiment na klupi reprezentacije Brazila je nedavno okončan, i dalje je trener Fluzaa. Od igrača otišli su Ninjo (Zenit) i Kajo Paulista (Palmeiras), ali stiglo je i nekoliko pojačanja. Poput bivšeg veziste Juventusa i Benfike Gabrijela Piresa ili Davida Teransa iz Pačuke. Tu su i dalje veterani Felipe Melo, Marselo, golman Fabio, Herman Kano, Renato Augusto, Ganso, Marlon, mladi Džon Kenedi i Markinjos iz Arsenala… Izuzetno iskusna ekipa, ali neuspeh u državnom šampionatu Karioka (poraz od Flamenga u polufinalu) pokazuje da je i dalje ranjiva.

Sero Portenjo je jedan od velikana paragvajskog fudbala. Postoji 111 godina, 34 puta je bio šampion države, a u šest navrata je stizao do polufinala Kopa Libertadores (poslednji put 2011), mada nijednom nije preskočio pretposlednju prepreku. Prošle godine nikako nije uspevao da parira preiskusnom Libertadu, poslednju titulu je osvojio još 2021. godine (Klausuru). Nije mnogo promenjen tim, otišao je Damijan Bobadilja u Sao Paulo, a došli su Huan Iturbe (Gremio), Havijer Baez (Independijente), Aleksis Arijas (Argentinos Juniors) i Bruno Valdez (Boka Juniors, na pozajmicu). Posle 11 kola u novoj sezoni paragvajske lige Sero Portenjo ima samo četiri pobede (17 bodova) i već osetno zaostaje za Libertadom. Dobar položaj na martovskim rang listama (14. u Južnoj Americi i 47. na svetu) pokazuju da je tim iz Asunsiona kvalitetan, ali nije baš favorit za titulu.

Ernan Barkos protiv River Plejta (©Reuters)Ernan Barkos protiv River Plejta (©Reuters)

Osećamo se godinama već kao papagaji kada pišemo o Alijansi iz Lime, peruanskom vicešampionu, ali uvek prvi igrač kojeg moramo da pomenemo je Ernan Barkos. Argentinac koji je u sezoni 2007/2008 igrao za Crvenu zvezdu, a kasnije dogurao do dresa reprezentacije Argentine, još uvek igra fudbal na vrhunskom nivou iako će 11. aprila da proslavi 40. rođendan! Ne samo da igra dobro, kapiten je i najbolji igrač Alijanse, za koju je u novoj sezoni na osam mečeva postigao tri gola i zabeležio dve asistencije. Kolumbijski trener Alehandro Restrepo voli da kombinuje mlade igrače sa ovim najiskusnijima, pored Barkosa važni su u timu i Karlos Zambrano, nekadašnji štoper alkea, Rubina, PAOK-a, Dinama iz Kijeva i Boke Juniors, te bivši reprezentativac Perua Gabrijel Kosta. Alijansa je u martu prošla kroz rezultatsku krizu (tri uzastopna poraza), ali sada se polako diže. Na vreme za početak elitnog takmičenja.

I u vezi Kolo Kola opet moramo da se vratimo na Crvenu zvezdu. Srpska publika se upoznala sa ovim velikanom čileanskog fudbala 1991. godine, bili su crveno-belima rivali u meču za svetsku titulu. Te 1991. je tim iz Santijaga de Čilea jedini put osvojio Kopa Libertadores. Prošle sezone su beli bili tek treći u čileanskoj Primeri, posle čega je napravljena rekonstrukcija. Na klupu je u januaru seo Horhe Almiron, a kao najzvučnije pojačanje angažovan mu je Arturo Vidal. Mahom je tim sačinjen od domaćih igrača, ima samo nekoliko stranaca – defanzivce Argentinca Emilijana Amora i Urugvajce Alana Saldiviju i Maksimilijana Falkona, vezistu Argentinca Gonzala Kasteljanija, te napadača Paragvajca Giljerma Paivu. Posle šest kola prvenstva Kolo Kolo je četvrto na tabeli sa 10 bodova. Prvi utisak je da ove sezone ima bolju odbranu nego napad, kapitulirala je samo tri puta.

GRUPA B – SAO PAULO (BRAZIL), BARSELONA GVAJAKIL (EKVADOR), TALJERES KORDOBA (ARGENTINA), KOBRESAL (ČILE)

U moru brazilskih klubova u Kopa Libertadoresu, najmanje je svoje mesto zaslužio Sao Paulo. Bio je prošle sezone tek 11. u Seriji A, ali u eliti se našao zahvaljujući tome što je osvojio Kup Brazila. Pred novu sezonu angažovan je novi trener, 39-godišnji Tijago Karpini, kao i nekoliko novih igrača. Pomenuli smo već Bobadilju iz Sero Portenja, ali novajlije su i Nahuel Feraresi (Mančester Siti), Fereirinja (Gremio) i Andre Silva (Vitorija Gimarais). Na njih četvoricu Sao Paulo je potrošio 14.600.000 evra, dok je Luiz Gustavo došao bez obeštećenja. Kapiten je bivši bek Bajerna Rafinja, ofanzivu predvodi nekadašnje krilo Totenhema Lukas Moura, letos je došao i legendarni kolumbijski plejmejker Hames Rodrigez. Po imenima, Sao Paulo bi morao da bude kandidat za titulu, ali eliminacija u državnom šampionatu Paulista već u četvrtfinalu od strane drugoligaša Novorizontina nikako ne obećava…

Barselona iz Gvajakila je još jedan klub iz Južne Amerike zbog kojeg moramo da pomenemo Crvenu zvezdu. Trenira je urugvajski strateg Dijego Lopez, čiji je pomoćnik nekadašnji vezista Zvezde Segundo Alehandro Kastiljo. Slavni ekvadorski fudbaler je prošle godine jedno vreme čak bio i prvi trener, iako je ostavio veoma dobar utisak uprava je rešila da mu dovede iskusnijeg stručnjaka za šefa. Tokom januara je potpuno rekonstruisana ekipa, stiglo je 16 novih igrača, računajući i pozajmice, a obeštećenje je dato samo za Leonaja iz Plaza Kolonije. Potrebno je vreme da sve dođe na svoje mesto, u prvih četiri kola ekvadorske Aperture Barselona ima samo jednu pobedu. Zato, mnoge je iznenadila hrabra izjava Dijega Lopeza da će njegov tim ove godine da napadne trofej u Kopa Libertadoresu! Možda Urugvajac vidi u svom timu potencijal koji nama sa strane zasad nije primetan. Sačekajmo da malo odmakne takmičenje pre donošenja konačnog suda.

------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------

Taljeres Kordoba poslednjih godina je uspela da se približi malo River Plejtu i Boki Juniors, ozbiljan im je kamenčić u kopački. Prošle sezone je bila vicešampion, istina sa 11 bodova manje od Rivera, ali dokazala je da i bez nekih zvučnih pojačanja može da se napravi rezultat. U međuvremenu River joj je odveo Rodriga Viljagru, a Korintijans Rodriga Gara, od čijih transfera se u kasu slilo nešto više od 10.000.000 evra. Deo tog novca prosleđen je na račune Tihuane, Amerike iz Kalija, Defense i Hustisije, pa i River Plejta. Angažovani su Alehandro Martinez, Huan Portilja, Huan Gabrijel Rodrigez i doskorašnji član Crvene zvezde Aleks Vigo. Argentinski desni bek zasad nije uspeo da se izbori za mesto u prvom timu, odigrao je samo dva meča u Liga kupu, u kojem je Taljeres veoma blizu plasmana u četvrtfinale.

Kobresal je najveća misterija B grupe Kopa Libertadores. Prošle sezone je u poslednjem kolu ispustio titulu u Čileu, izgubio je od Espanjole (0:1) i tako dopustio da ga prestigne Uačipato. Ostao je Kobresal tako na samo jednom peharu, iz Klausure 2015. godine. Posle šest kola novog šampionata poslednji je na tabeli Primere, bez ijedne pobede i sa samo dva osvojena boda! Nije najjasnije zašto, pošto tim nije pretrpeo prevelike promene. OK, otišli su Alehandro Kamargo (Kokimbo) i Sesilo Vaterman (Alijanca Lima), ali došli su dugogodišnji štoper Kuriko Unida Franko Behtolt i njegov saigrač iz napada Dijego Koeljo. Trener Gustavo Uerta će uskoro da obeleži sedam godina na klupi Kobresala, dakle ni tu nema nikakvih promena. Očekuje se da popravi uskoro rezultate.

GRUPA C – GREMIO (BRAZIL), ESTUDIJANTES (ARGENTINA), STRONGEST (BOLIVIJA), UAČIPATO (ČILE)

Bio je Gremio hit prošle godine. Tek što se vratio u Seriju A, a već je uspevao da se umeša u borbu za titulu. Na kraju je bio vicešampion, za dva boda je timu iz Porto Alegrea izmakao tron. Od svih igrača koji su tokom januara napustili Gremio, najviše će nedostajati Luis Suarez, koji je prošle godine postizao neke veoma bitne golove. Ideja je da ga odmeni Dijego Kosta, legendarni napadač Atletiko Madrida, koji je na pet mečeva u državnom šampionatu Gaučo postigao sedam golova. Gremio će u subotu da igra pred svojim navijačima protiv Žuventuda za trofej, u prvom susretu finala je bilo 0:0. Kada se 35-godišnji napadač sa španskim pasošem umori, menjaće ga Andre Enrike, velika nada Gremija koju je klub “iskopao” prošle godine iz niželigaša Ersilija.

Sa četri pehara Kopa Libertadores Estudijantes i dalje slovi za velikana tog takmičenja. Ipak, činjenica je da godinama već crveno-beli nisu ozbiljna konkurencija ni u domaćim takmičenjima, u prvenstvu su prošle godine bili peti, a u Liga kupu ove sezone trenutno zauzimaju tek sedmo mesto u B grupi, mada još uvek imaju realnu šansu da se domognu četvrtfinala. U Kopa Libertadores Estudijantes se plasirao samo zahvaljujući osvajanju najmanje cenjenog argentinskog trofeja, Kupa Argentine, a nedavno je poražen u Superkupu Argentine posle preokreta od strane River Plejta (1:2). Okosnicu prvog tima čine veterani Hoze Sosa, Enco Perez i Pablo Pijati, a barem na početku nove sezone najbolji utisak su ostavili Urugvajci Mauro Mendez i Tijago Palasios.

02.00: (1,45) Strongest (4,50) Gremio (7,00)

Strongest će biti mina ove grupe, i to ne samo zbog prednosti domaćeg terena koju u međunarodnim takmičenjima uvek imaju bolivijski klubovi zbog nadmorske visine. Strongest je aktuelni šampion Bolivije, posle godinu dana pauze se vraća na međunarodnu scenu. Tim iz La Paza ima novog trenera Pabla Lavaljena, a u ekipi petoricu bolivijskih reprezentativaca (Giljermo Viskara, Adrijan Husino, Danijel Lino, Rodrigo Ramaljo i Haime Araskalta). Pristigli stranci poput Brajana Angula (Emelek) ili Hoela Amorosa (Rojal Pari) samo daju dodatni šmek timu. Posle šest kola Aperture Strongest ima 10 bodova i na dobrom je putu da se plasira u četvrtfinale.

O senzacionalnoj tituli Uačipata, ukupno trećoj u klupskoj istoriji, već smo napisali kada smo pominjali Kobresal. Prvak Čilea je međutim potpuno raspustio šampionski tim, otišlo je 12 igrača, od kojih samo Valter Macanti (Urakan) i Gabrijel Kasteljon (Universidad Čile) za obeštećenja. I to simbolična, zbirno nešto više od 1.000.000 evra. U suprotnom smeru, stiglo je 10 novajlija, svi bez obeštećenja. Uglavnom je reč o igračima iz ostalih čileanskih prvoligaša. Čak je i trener promenjen, Havijer Sangineti je preuzeo ekipu umesto Gustava Alvareza. Posle šest kola u Čileu Uačipato ima samo osam bodova i 10. je na tabeli.

GRUPA D – LDU KITO (EKVADOR), JUNIOR (KOLUMBIJA), UNIVERSITARIO (PERU), BOTAFOGO (BRAZIL)

Priča o Barseloninim planovima da osvoji Kopa Libertadores leži u činjenici da je LDU Kito dokazao prošle sezone da ekvadorski fudbal može da parira brazilskom i argentinskom. Šampion Ekvadora je osvojio Kopa Sudamerikanu, drugo po kvalitetu južnoameričko takmičenje, a zatim se u januaru lepo potukao sa Fluminenseom za Rekopu. Pobedio je u Kitu, ali ubedljivije je poražen u Rio de Žaneiru, pa nije osvojio trofej. Ipak, LDU Kito ima strašan tim, dodatno pojačan tokom januara. Kupljen je Aleks Arse iz Independijente Rivadavije za ozbiljnih 2.800.000 evra, ali apsolutno vredi taj novac. Na prvih 11 mečeva za Ekvadorce postigao je 10 golova, od čega sedam u prvenstvu. Za LDU igraju četiri A reprezentativca Ekvadora, uključujući kapitena Aleksandera Domingeza, te tri mlada reprezentativca, a ima i svoje predstavnike u selekcijama Venecuele (Jan Urtado), Bolivije (Gabrijel Vilamil) i Haitija (Rikardo Ade).

Posle prvaka Ekvadora, u D grupi imamo i šampiona Kolumbije. Osvojio je Junior Klausuru, a zatim u meču za titulu na penale savladao Independijente iz Medeljina, za zbirno 10. titulu u istoriji. Ovo će biti 18. učešće Juniora u Kopa Libertadoresu, a najbolji rezultat ostvario je 1994, kada je stigao do polufinala. U odnosu na druge klubove Kolumbijci su u prednosti zbog toga što je njihovo prvenstvo nešto dalje odmaklo. Junior već ima 14 ozbiljnih takmičarskih utakmica na svom kontu, blizu je toga da overi plasman u Kvadrangular. Šesti je na tabeli sa 24 poena, samo pet manje od lidera Tolime. Prva zvezda tima je nekadašnji centarfor Sevilje, Milana i Viljareala Karlos Baka, koji je ove sezone na 14 12 utakmica postigao šest golova, uz jednu asistenciju.

04.00: (2,50) Universitario (3,15) LDU Kito (3,00)

I Universitario je takođe aktuelni šampion, bio je najbolji u Peruu, ispred Alijance Lime. Ipak, promenio je trenera na kraju sezone, sada je na klupu seo Argentinac Fabijan Bustos, koji je već dva puta bio šampion u Ekvadoru, sa Delfinom i Barselonom. Napustio je ekipu i Pjero Kispe, kupio ga je Pumas za 1.400.000 evra. Iz Barselone iz Gvajakila su došla dva igrača koje Bustos dobro poznaje, Vilijams Riveros i Segundo Portokarero, dok je iz Saudijske Arabije u januaru vraćeno nekadašnje dete kluba, a kasnijih godina standardan reprezentativac Perua Kristofer Gonzalez. Posle devet kola peruanske Aperture Universitario je drugi na tabeli, sa bodom manje od Sporting Kristala. Još uvek nema nijedan poraz (šest pobeda i tri remija), po tome je jedinstven u Aperturi.

Na kraju, u D grupi imamo i najveće luzere prošlogodišnjeg šampionata Brazila. O Botafogu je već ispričano mnogo toga, dominirao je dve trećine prvenstva, a onda kada je trebalo da overi titulu, neshvatljivo je pao. Nekako je uspeo da ne pobedi nijednom u poslednjih 11 kola, a bilo je tu svega mogućeg, uključujući i to da mu Palmeiras sa 0:3 preokrene na 4:3. Na kraju je Botafogo bio tek peti, morao je da igra kvalifikacije za elitno takmičenje, u kojima je eliminisao Auroru i Bragantino. Prekasno je smenjen Tijago Nunjes, u državnom šampionatu Karioka Botafogo je bio tek peti. Ipak, pod palicom Fabija Matijasa se plasirao u Kopa Libertadores i zaigrao je znatno bolje. Botafogo je skupocen projekat, tokom januara je potrošeno čak 27.000.000 evra na pojačanja, od čega 16.000.000 na Luiza Enrikea iz Betisa. Došli su još i Gregore (Inter Majami), Džeferson Savarino (Real Solt Lejk), Lukas Alter (Atletiko Paranaense), Karlos Alberto (Amerika Mineiro), Damijan Suarez (Hetafe), Žefrinjo (Olimpik Lion), Pablo (Flamengo)… Tu su i dalje Mateuš Nascimento, Marlon Freitas, Tikinjo Soareš, Žunior Santos… Ozbiljna ekipa, jedan od favorita za trofej.

GRUPA E: FLAMANGO (BRAZIL), MILJONARIOS (KOLUMBIJA), PALESTINO (ČILE) I BOLIVAR (BOLIVIJA)

Veliki Flamengo favorit je Grupi E. Posle loše prošle sezone, bez trofeja, što je za velikana iz Rio de Žaneira katastrofa, na kormilu tim stigao je iskusni Tite, nekadašnji selektor Selesaa na dva Mundijala, u Rusiji i Kataru. Crveno-crni su na pragu titule u šampionatu Karioka. U prvom meču finala pobeđena je Nova Iguasa sa 3:0. Pre toga je u dvomeču srušen ljuti rival, branilac trofeja u Kopa Libertadoresu, Fluminense. Puca od kvaliteta u Flamengu, na svakoj poziciji sjajni igrači. Armija navijača slavnog kluba želi trofeje u 2024. godini, a napad na južnoamerički tron je jedan od prioriteta. Urugvajska veza nosi Flamengo. Đorđijanu de Araskaeti se ove godine pridružio saigrač iz reprezentacije Nikolas de la Kruz koji je za čak 14.500.000 evra kupljen iz River Plejta. To je za uslove na kontinentu veliki novac. Pedro je prva violina u napadu. Vreme Gabrijela Barbose Gabigola je prošlo. Nije ni bleda senka nekadašnjeg golgetera, a posle suspenzije zbog dopinga, čini se da se njegova karijera bliži kraju. Krilo Everton nije oduševilo u Benfiki, ali je sjajan u gigantu iz Rija i on će biti jedna od uzdanica Titea. Ove godine je granitna odbrana na čelu sa argentinskim golmanom Agustinom Rosijem. U poslednjoj liniji vođa je iskusni štoper David Luiz, nekadašnji igrač Čelsija i Pari Sen Žermena. Pred gostovanje u Bogoti, na premijeri novog izdanje Kopa Libertadoresa, mreža Flamenga se nije zatresla čak 12 utakmica u nizu u šampionatu Karioka. Na sredini su i Žerson i Čilenac Erik Pulgar. Flamengo je u najužem krugu kandidata za pehar u elitnom takmičenju na Zelenom kontinentu.

23.55: (4,20) Miljonarios (3,50) Flamengo (1,90)

Na papiru velikan iz Bogote, Miljonarios, trebalo bi da bude najveća pretnja po Flamengo. Forma je u usponu, dva vezana trijumfa pred duel na El Kampinu protiv Titeove mašinerija. Ipak, Ambasadori su tek deveti u finišu ligaškog dela Aperture i visi im plasman u plej-of. Već četvrtu godinu na klupu ovog tima sedi iskusni stručnjak Alberto Gamero. Samo dva stranca su u timu, Kostarikanac Huan Pablo Vargas i Argentinac Santijago Đordana. Leonardo Kastro je najbolji strelac tima, dok se mnogo očekuje od veziste Danijela Katanje. Trener Miljonariosa je odmarao većinu startera za vikend, kako bi što svežiji dočekali Flamengo noćas na krcatim tribinama El Kampina.

Bolivar je po kvalitetu autsajder, ali zna se kako je teško da se bodovi osvajaju na kultnom stadionu Ernando Siles u La Pazu na nadmorskoj visini od 3.600 metara. Nikom nije prijatno da igra u Boliviji pod oblacima Anda gde se teško diše. Prošle godine je Palmeiras, prvak Brazila, jedan od najjačih timova u Južnoj Americi, poklekao u duelu sa najvećim klubom iz Bolivije. Nekadašnji fudbaler Bragantina i egipatskog velikana Al Ahlija, Brazilac Bruno Savio je perjanica tima koji je početkom januara preuzeo Argentinac Flavio Robata. Cilj ove godine je povratak na tron Bolivije koji sada drži Strongest, a domaći teren je uvek adut u Libertadoresu tima koji ponosno nosi ime Simona Bolivara, revolucionara s kraja 18. i prvih decenija 19. veka.

Palestino je čileanski predstavnik u eliti. Dobro je počeo novi šampionat, na trećem je mestu iza Deportivo Iguige i Universidad de Čilea. Kako i ime kaže, klub su osnovali Palestici koji žive u prestonici ove južnoameričke države, Santijago de Čileu. Čak petorica Argentinaca igraju u Palestinu, a i na kormilu je Gaučos, Pablo Sančez.

GRUPA F: PALMEIRAS (BRAZIL), SAN LORENCO (ARGENTINA), LIVERPUL MOTEVIDEO (URUGVAJ) I INDEPENDIJENTE DEL VALJE (EKVADOR)

Brazilski klubovi poslednjih godina vladaju elitnim kontinentalnim takmičenjem, a jedan od pretendenata na tron je Palmeiras. Čudo je napravio Portugalc Abel Fereira na kormilu Verdaa. Posle dve vezane krune u Kopa Libertadores, tima iz Sao Paula ima dva uzastopna trofeja u Brazileirau. Za vikend je Palmeiras poražen od Santosa (0:1) u prvom meču finala šampionata Paulista, ali za vikend ima šansu pred svojim navijačima da odbrani lokalnu titulu. U prvom planu je novo brazilsko čudo Endrik, ali nažalost po navijače šampiona Brazila neće ga dugo gledati u zelenom dresu jer se sprema da se na leto pridruži Realu koji ga je kupio prošle godine. Rafael Vejga je prva violina na sredini terena. Roni je mnogo obećavao, stigao je i do reprezentacije Brazila, ali je prošle sezone bio slabiji od očekivanog, pa je ove godine prvi izbor u napadu Agentinac Flako Lopez, skupa investicija iz Lanusa. Krilni napadač Dudu i dalje se oporavlja od teške povrede. Breno Lopes je i ove godine džoker portugalskog trenera. Na golu je Veverton, treći golman reprezentacije, posle Alisona i Edersona, čuvara mreže Liverpula i Mančester Sitija.

Ne postavlja se pitanje ko je favorit u Grupi F. Palmeiras bi trebalo da se prošeta do nokaut runde. Najveći rival Verdao trebalo bi da bude San Lorenco. Omiljeni klub Pape Franja već na startu takmičenja u Buenos Ajresu dočekaće jednog od favorita za trofej. Za vikend je San Lorenco poražen od Boke Juniors na Bombonjeri (1:2) u Liga kupu Argentine i malu su šanse da se dokopa jednog od četiri mesta i plej-ofa u takmičenju iz koga pobednik direktno ide u Kopa Libertadores 2025. Najbolji strelac tima ove godine je kapiten Adam Bareiro sa šest pogodaka. Već skoro dve godine na kormilu ovog tima sedi iskusni strateg Ruben Insua.

Ekvadorski Independijetne del Valje je napravio bum prethodnih godna. Pre dve sezone je bio pobednik Kopa Sudamerikane, drugorangiranog takmičenja u Južnoj Americi, a ima i pehar Rekopa Sudamerikane, što je Superkup Južne Amerike. U 2023. je bio u senci LDU Kita koji je bio šampion Ekvadora. Početkom godine došlo je do promene na klupi. Kormilo je preuzeo Argentinac Havijer Gandolfi. Aleksander Bolonjos je uzdanica tima, dok je prvi strelac na startu 2024. godine Mihael Hojos. Naravno, tu je i Kendri Paez, budući fudbaler Čelsija, koji će ostati u Del Valjeu još godinu i po dana. Pred početak Kopa Libertadores u duel sa urugvajskim Liverpulom iz Montevidea, tri vezana remija.

Urugvajski Liverpul je autsajder grupe. Bez pobede je posle šest kola domaćeg šampionata. Prošle godine je napravio veliko iznenađenje. Postao je šampion Urugvaja. Ostavio je iza sebe moćne gradske rivale, Nasional i Penjarol koga je dobio u oba meča finala sa 2:0 i 1:0. Junak ttiule, napadač Ruben Bentankur je početkom godine prešao u slavniji gradski rival, Nasional. Šampion Uruugvaja ima i novog trenera, mladog Emilijana Alfara.

GRUPA G: ATLETIKO MINEIRO (BRAZIL), ROSARIO (ARGENTINA), PENJAROL (URUGVAJ) I KARAKAS (VENECUELA)

Pre dve nedelje je Atletiko Mineiro ostao bez trenera. Vremešni Luiz Felipe Skolari ili kako ga u Brazilu zovu Felipao, napustio je kormilo tima iz Belo Orizontea, a šansu je dobio doskorašnji pomoćnik bivšeg selektora Brazila i Portugalije, Lukas Gonsalves.

Neuništivi Hulk i dalje je zaštitni znak crno-belih. Iako ima 36 godina i dalje je klasa, napadač razornog šuta koji je blistao u Portu, Zenitu i kineskom Šangaju. Napad je bolji deo tima. Tu su i Paulinjo, nekadašnji igrač Bajer Leverkuzena i Čileanac Eduardo Vargas. U Brazil se vratio Gustavo Skarpa posle loših godinu dana na Ostrvu u dresu Notingem Foresta. Pre toga je blistao u Palmeirasu, kao slobodan igrač je pojačao Šumare. Nije se navikao na Evropu, pa je za 5.000.000 evra kupljen od Atletiko Mineira i trebalo bi uz Hulka da bude glavna snaga šampiona Brazila iz 2021. Za vikend je Atletiko igrao 2:2 protiv Kruzeira u finalu Mineiras šampionata, pa odluka o prvaku pada za pet dana. Verovatno će Hulku i drugovima taj revanš da bude u prvom planu, a ne početak Kopa Libertadores i gostovanje Karakasu u Venecueli.

Rosario i Penjarol bi trebalo da budu najveća pretnja po ekipi iz Belo Orizontea. Argentinski tims se vratio na mapu Južne Amerike posle osvajanja Liga kupa Gaučosa krajem prošle godine. Tim Migela Anhela Rusa, nekadašnjeg stratega Boke Juniors, u lošoj je formi ove godine, nema šanse da brani pehar u ovom tamičenju, Dva vezana poraza je doživeo Rosario koji u 2024. godni ima problema sa efikasnošću. Samo osam golova na kontu na 12 utakmica nove sezone. Uzrok loših igara je i veliki broj povreda. Van stoja poslednjih nedelja bili su Maurisio Martinez, Danovi Kinjones, Fransis Mekalister i nosioci igre Lautaro Đakone i Luka Martinez Dupuj. Najveće pojačanje ove godine je dolazak Kolumbijca Hamintona Kampaza iz Gremija za 1.840.000 evra.

Penjarol je u krizi poslednjih godina. Bio je u senci gradskog rivala Nasionala, dok je prošle godine Liverpul uspeo da osvoji titulu. Ove godine odličan početak u šampionatu, pet vezanih pobeda i čelo tabele. Prethodnog vikenda je u velikom derbiju igrao bez golova protiv ljutog rivala Nasionala. Iskusni Dijego Agire seo je na klupu krajem novembra prošle godine. Pre toga je neuspešno vodio Santos koji je ispao iz brazilske elite. Kao odlično pojačanje se pokazao Leonardo Fernadez koj je stigao iz meksičke Toluke. Sa pet golova je najbolji strelac tima u ovogodišnjem šampionatu, dok je četiri puta mreže rivale zatresao Leonardo Seguira.

Klubovi iz Venecuele su uvek autsajderi u Kopa Libertadoresu, pa je tako i Karakas u Grupi G. Veliko pojačanje je povratak reprezentativca, golmana Fulkera Farineza koji je stigao iz francuskog vicešampiona Lansa. Zanimljivo da boje Karakasa brane dvojica Nigerijaca, Blesing Edet i Kristijan Egbutudike.

GRUPA H: RIVER PLEJT (ARGENTINA), NASIONAL (URUGVAJ), LIBERTAD (PARAGVAJ) I DEPORTIVO TAČIRA (VENECUELA)

Moćni River Plejt, šampion Argentine, posledjih godina nije pretnja po brazilske klubove u Kopa Libertadores. Fabrika talenata na Monumentalu i dalje štancuje igrače za najbolje evopske klubove. Martin Demikelis je vratio šampionski pehar sa Bombonjere u debitantskoj sezoni posle odlaska legendarnog Marsela Galjarda, najtrofejnijeg trenera u istoriji Rivera. Klaudija Ečeverija je kupio Mančester Siti, dok je nova zlatna koka 16-godišnji Franko Mastantuono koji je na pragu velikog Reala. Za vikend su Milioneri poraženi prvi put ove sezone, i to od Urakan u gostima (0:1), ali bi trebalo da se plasiraju među prva četiri tima u grupi i nastave borbu za pehar u Liga kupu Argentine. Ove godine eksplodirao je iskusni Kolumbijac Migel Borha koji je postigao 10 golova. Prethodne godine je bio u senci Lukasa Beltrana i Solomona Rondona, ali posle odlazaka dvojice napadača, u Fjorentinu, odsnono meksičku Pačuku, iskočio je u prvi plan. Odlazak Nikolasa de la Kruza u Flamengo je oslabio vezni red gde je i dalje komandant iskusni Naćo Fernandez. Ove sezone nosioci igre su Pablo Solari i Fakundo Kolidio. Franko Armani je i sa 37 godina nezamenjiv na golu. Najveće pojačanje u 2024. godini je Ezekijel Barko iz Atlante za 6.500.000 evra. River je prinuđen da prodaje bisere u Evropu, nije platežno moćan kao najboji brazilski klubovi, ali na Monumentalu sanjaju titulu Kopa Libertadores koja je poslednji put osvojena posle epskog finama sa Bokom i pehara koji je dodeljen u Madridu 2018. godine.

02.30: (7,25) Deportivo Tačira (4,40) River Plejt (1,45)

Kao „broj 2“ u ovoj grupi kotira se najbolji paragvajski tim Libertad koji je poslednjih godina vladar ove zemlje. Ostavio je iza sebe trofejnije Olimpiju i Sero Portenjo. I pehari Klausure i Aperture su u vitrinama crno-blih. Dres ovog kluba iz Asunsiona i dalje brane veterani Oskar Kardozo i Roke Santa Kruz, nekadašnji napadači Benfike i Bajerna. Kardozo je bolji ove godine, postgao je tri gola. Napunio je 40 godina, ali i dalje je klasa u Paragvajau. Kruz ima čak 42, i ne igra mnogo u poslednje vreme. On je „ujeo“ za srce navijače Olimpije pre nekoliko godina kada je odlučio da pređe u ljutog rivala i postane „izdajnik“. Lorenco Melgareho je najbolji igrač tima. Od polovine septembra na klupi Libertada sedi Arijel Galeano, koji je verovatno jedan od najmlađih trenera na svetu. Ima samo 27 godina. Vodio je mladi tim Libertada, a onda je dobio šansu da bude na kormilu šampiona Paragvaja.

Nasional je u padu posle odlaska Luis Suareza. Veteran se pre dve godine vratio u matični klub, doneo mu titulu, ali je brzo napustio velikana iz Montevidea i karijeru nastavio prvo u Gremiju, a sada je opet saigrač sa Lionelom Mesijem u Interu iz Majamija. Na klupi sedi veliko ime, nekadašnji as Intera Alvaro Rekoba. Uzdanice nekadašnjeg šampiona Južne Amerike su Gonzalo Garneiro, Nigerijac Kristijan Evere i Dijego Zabala. U Nasional igra i Rekobin sin Heremija, rođen u Komu. Ima samo 20 godina i velika je nada urugvajskog fudbala.

Deportivo Tačira je šampion Venecuele, ali nije dobro počeo novu sezonu. Tek je na petom mestu sa po četiri trijumfa, remija i dva poraza. Ima šest bodova manje od lidera Angosture. Moris Kova je sa tri gola prvi strelac tima, dok su dva puta mreže rivala u šampionatu zatresli Nelson Ernandez i Jerson Čakon.

KOPA LIBERTADORES - 1. KOLO

GRUPA A

Četvrtak

02.00: (1,90) Kolo Kolo (3,45) Sero Portenjo (4,20)

02.30: (3,60) Alijansa Lima (3,70) Fluminense (1,80)

GRUPA B

Utorak

23.55: (2,75) Kobresal (3,30) Barselona (2,60)

Petak

02.00: (2,40) Taljeres (3,25) Sao Paulo (3,05)

GRUPA C

Sreda

02.00: (1,45) Strongest (4,50) Gremio (7,00)

23.55: (3,10) Uačipato (3,30) Estudijantes (2,35)

GRUPA D

Sreda

04.00: (2,50) Universitario (3,15) LDU Kito (3,00)

23.55: (1,55) Botafogo (4,00) Junior (6,25)

GRUPA E

Utorak

23.55: (4,20) Miljonarios (3,50) Flamengo (1,90)

Petak

02.00: (1,75) Palestino (3,60) Bolivar (4,90)

GRUPA F

Četvrtak

02.30: (2,90) San Lorenco (3,05) Palmeiras (2,65)

Petak

02.00: (3,20) Liverpul (3,30) Independijente del Valje (2,30)

GRUPA G

Četvrtak

23.55: (6,00) Karakas (3,90) Atletiko Mineiro (1,58)

23.55: (2,20) Rosario (3,30) Penjarol (3,40)

GRUPA H

Sreda

02.30: (7,25) Deportivo Tačira (4,40) River Plejt (1,45)

23.55: (2,30) Nacional (3,35) Libertad (3,15)

***kvote su podložne promenama


tagovi

NasionalBotafogoSao PauloFlamengoKolo KoloLibertadSero PortenjoMiljonariosIndependijente del ValjeLDU KitoRiver PlejtBoka juniorsFluminensePalmeirasKopa LibertadoresArturo VidalHames RodrigezErnan BarkosSegundo KastiljoEndrikHerman KanoAleks Vigo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara