Urs Fišer i Peter Boš (©Shutterstock, ©Reuters)
Urs Fišer i Peter Boš (©Shutterstock, ©Reuters)

Kuća starog šumara, rezervoar i Liga šampiona

Vreme čitanja: 4min | pet. 15.01.21. | 08:23

Union Berlin i Leverkuzen, dva najprijatnija iznenađenja sezone, otvaraju večeras 16. rundu Bundeslige

Nema konstantnosti na vrhu Bundeslige. Posle dugo vremena ekipe su napravile kolonu, a sve zbog činjenice da vodeći kvartet poslednjih sedmica nije igrao onako kako nas je navikao. Od problematičnog Bajerna do stabilizovanog Dortmunda.

Premijerni susret prethodne runde zapravo je bio sjajna pozivnica. Igrači minhenskog velikana potpuno su klonuli posle ranog vođstva od 2:0 u Menhengladbahu i naposletku je domaćin preokrenuo. Bio je to poziv za glavne konkurente, ali avaj. Leverkuzen je mogao da se dodatno približi Bavarcima, međutim nije stigao dalje od remija 1:1 protiv Verdera. Tri sata kasnije, Red Bul Lajpcig je bio u prilici čak i da preuzme čelo tabele, ali je kod kuće izgubio od Dortmunda sa 3:1.

Izabrane vesti

Napokon, Borusija se izborila za povratak u vodeću grupu. Između Bajerna na liderskoj poziciji sa 33 boda i Dortmunda na 4. mestu je samo pet koraka. Vrh Bundeslige neobično je širok pred, verovatno, najuzbudljiviji drugi deo sezone u poslednjih nekoliko godina.


Prvi duel 16. runde sada igra Bajer, i to na gostovanju Union Berlinu (20.30). Glavno pitanje u Leverkuzenu glasi: Da li su Farmaceuti odigrali veći deo prve polovine Bundeslige izvan svojih mogućnosti ili su u međuvremenu jednostavno izgubili lakoću? Poslednjih nekoliko nedelja ostavlja prostor za tumačenje. Poraz od Bajerna na kraju godine bio je tesan i nesrećan. Protiv Ajntrahta i Verdera na početku 2021. nastupi su bili šokantni. Kovitlajuća ofanziva Dijabija, Bejlija i Šika bila je neprepoznatljiva.

Kada je Kup utakmica protiv tima Frankfurta pre tri dana zapretila da će ponovo krenuti u pogrešnom smeru - 0:1 posle šest minuta - mnogi igrači Bajera pitali su se šta se ponovo događa. Na kraju je usledila zaslužena pobeda od 4:1. Koliko je ovaj uspon održiv pokazaće upravo večerašnji susret u Kući starog šumara.

"Union ima jasan, izrazit stil igre. Oni agresivno trče napred i neće se postavljati pozadi. Nisu to radili ni protiv drugih vrhunskih timova", rekao je trener Farmaceuta Peter Boš pre utakmice.

Union Berlin je ove sezone nastupio daleko iznad očekivanja i trenutno je petoplasiran, dok je Leverkuzen pao na treće mesto jer nije uspeo da pobedi u poslednja tri meča u ligi. Pošto su se Gvozdeni prošle sezone prvi put u istoriji kluba takmičili u Bundesligi, malo ljudi je moglo da očekuje da će toliko daleko da dogura u drugoj godini u najjačem rangu. Ekipa Ursa Fišera kandidat je za mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona i baš sudar sa Bajerom bi mogao da pokaže ima li još goriva u rezervoaru Uniona.

Iako četvrta pozicija nije lako osvojiva, svi u Union Berlinu upravo nju sanjaju pošto su skupili 25 bodova iz uvodnih 15 utakmica kampanje. Ono što je njihov nedavni niz učinilo još impresivnijim je to što su ostali neporaženi bez svog najboljeg strelca i talismana Maksa Kruzea u poslednjih pet prvenstvenih utakmica. Ipak, moglo bi da se kaže da je u redovima berlinskog sastava bilo određenog stepena razočaranja posle subotnjeg remija protiv Volfzburga na domaćem terenu, jer su Vukovi igrali sa igračem manje poslednjih 40 minuta. Otuda bi pobeda protiv Leverkuzena bila bi najbrži put do prevazilaženja gorkog ukusa koji im je ostao od prošlog vikenda.

Bajer će sada sigurno biti nervozniji zbog putovanja u Berlin, nego što bi bio pre zimske pauze, jer sastav

Petera Boša je osvojio samo bod od maksimalnih devet u protekla tri susreta. Posle tesnog poraza od Bajerna i Ajntrahta, domaća utakmica protiv sastava iz Bremena, koji je već tri meseca van forme, predstavljala je gotovo savršenu priliku za Farmaceute da svoju sezonu vrate na pravi put. Međutim, Leverkuzen je pružio izuzetno prosečnu predstavu, nedovoljnu za slavlje. Verkself mora da nastupi mnogo bolje ako želi da ima više šansi da pobedi Union Berlin, odnosno da ostane jedan od glavnih izazivača Bajerna za titulu prvaka Nemačke.

Union Berlin će večeras biti bez Šloterbeka, Udže, Gentnera, Pohjanpala i Kruzea. U međuvremenu, Leverkuzen je i dalje bez usluga dugotrajno odsutnih Paulinja, Arijasa i Palasiosa. Gostovanje Unionu verovatno će doći prerano i za Belarabija, Vajzera i Svena Bendera.

BUNDESLIGA - 16. KOLO

Petak

20.30: (3,20) Union Berlin (3,35) Leverkuzen (2,25)

Subota

15.30: (1,25) Dortmund (6,50) Majnc (10,0)

15.30: (1,75) Hofenhajm (3,60) Bilefeld (4,90)

15.30: (3,00) Keln (3,20) Herta (2,45)

15.30: (2,30) Verder (3,15) Augzburg (3,30)

15.30: (3,40) Volfzburg (3,40) RB Lajpcig (2,15)

18.30: (2,85) Štutgart (3,40) Menhengladbah (2,45)

Nedelja

15.30: (1,25) Bajern (6,50) Frajburg (10,0)

18.00: (1,55) Ajntraht (4,20) Šalke (6,00)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Union BerlinBajer LeverkuzenBundesliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara