Đoan Laporta (Foto: Reuters)
Đoan Laporta (Foto: Reuters)

Laporta: Grizman je bio promašaj, nismo odustali od Mesija, Superliga i dalje živi

Vreme čitanja: 5min | uto. 07.09.21. | 00:19

Predsednik Barselone se na konferenciji za medije dotakao brojnih tema vezanih za klub

Pre mesec dana predsednik Barselone Đoan Laporta je održao konferenciju za medije. Istorijsku. Potvrdio da Lionel Mesi napušta klub, govorio o teškom finansijskom stanju. Sada je ponovo stao pred "sedmu silu". Mesi je još jednom bio neizostavna tema, ali se prvi čovek katalonskog kluba dotakao i odlaska Antoana Grizmana, pomalo šokantnog angažovanja Luka De Jonga. Finansije su opet dobile najviše prostora u njegovom izlaganju, a istakao je i da Ronald Kuman ima punu podršku.

S ozbirom da je preuzeo Barsu u najtežem trenutku u istoriji klub, preuzeo dug od 1.300.000.000 evra, na startu konferencije je bio upitan da li žali što se vratio na čelu Blaugrane?

Izabrane vesti

"Naravno da ne žalim što sam predsednik Barselone. Motivisaniji sam nego ikad".

20.45: (3,80) Republika Irska (3,20) Srbija (2,10)

Odmah je usledilo pitanje o Mesiju i njegovom odlasku.

"Bili smo pod pritiskom. Morali bi smo da stavimo klub pod hipoteku kako bi ispoštovali finansijski fer plej. Nismo mogli ništa da uradimo. Odavno smo postigli dogovor, rukovali se, ali liga na kraju ništa nije prihvatila. Čak ni petogodišnji ugovor. Prvo je imala pozitivan stav, ali nam je petog avgusta saopšteno da moramo da stavimo klub pod hipoteku. Na kraju smo postavili cijeve. Nismo mogli da konstatujemo da je došlo do poboljšanja i stvari su se završile kako su se završile".

Tvrdi da mu je jako teško kada vidi Mesija u drugim bojama.

"Niko nije želeo da dođe dotle. Bilo je jako tužno. Ispratio sam njegov debi u PSŽu i osećao sam se tužno kada sam ga video u drugom dreu. To je jako čudan osećaj. Nije mi prijalo kada sam ga video u tom dresu".

Da li bi Mesi mogao da se vrati u budućnosti?

"Ovo nije kraj kojem smo se nadali za Mesija u Barsi. Videćemo. Nećemo zatvoriti nijedna vrata. Večno ćemo mu biti zahvalni. On je iz Barse".

S ozbirom da finansijska situacija nije dozvolila klubu da potpiše novi ugovor sa argentinskim fudblerom, naredni korak su bile prodaje i smanjenje plata. Najiskusniji pojedinci, Đerar Pike, Đordi Alba i Serhio Buskest su pristali na manja primanja kako bi pomogli klubu.

"Želeo bih da čestitam Mateu Alemaniju i njegovom timu, jer su napravili strašan posao sa ugovorima. Takođe, zahvaljujem se Pikeu, Albi i Busketsu. Sva četvorica su dala sve za Barsu. Posvećeni su klubu. To je za divljenje. Uvek su pokazivali želju. Sada ćemo se okrenuti Serhiju Robertu. Tu su i drugi poput Umtitija koji su spremni da pomognu. Želeli smo da kapitenu daju primer. Sada ćemo nastaviti da pregovaramo sa ostalim igračima, za koje verujemo da će pristati na manje plate".

Da li bi raniji odlaza Grizmana omogućio klubu da zadrži Mesija?

"Kada uzmemo u obzir sve prodaje i odlazak Grizmana i dalje ne bi mogli da registrujemo Mesija. Naredne godine ćemo moći da postavljamo više ciljeve na tržištu".

Ronald Kuman je često na udaru kritika, ali ima Laportinu podršku. Zasad.

"Dopada mi se kao trener. Pričao sam sa njim posle utakmice sa Hetafeom. Da li mi se svidela? Dobio ju je, nema sada lakih utakmica, imamo i povrede... Kuman ima moju punu podršku i poštovanje. Mislim da mu je obnova ugovora dala samopouzdanje. Pričali smo kako treba da pregovaramo, jer ne volim da imam trenera koji ima jednogodišnji ugovor, ali moramo da pogledamo i klauzule koje su dobre za sve uključene strane".

Kako prvi čovek kluba tvrdi, Barsa neće odustati od svog prepoznatljivog stila igre.

"O Krojfovom modelu nema rasprave. U Kumanom "Krojfizam" niko ne sumnja, ali svaku trener ima svoje ideje".

U smiraj prelaznog roka, Barsa je priredila još jedno iznenađenje. Iz Sevilje je angažovala Luka de Jonga. Mnogi nisu bili oduševljeni tim potezom, ali Laporta tvrdi da Holanđanin ima šta da ponudi Kataloncima.

"Pričao sam danas sa Đordijem Krojfom i rekao mi je da je njegov otac ponekad imao rešenja koja iskaču iz klasične ideologije. Luk je napadač, igra dobro glavom... Može dobro da nam posluži. U pitanju je igrač koji može da navlači štopere, što bi mogla da bude dobra stvar za nas. U drim timu smo imali Havijera Salinasa, igrača drugačijeg profila".

Grizman je u klub stigao pre dve godine za 127.000.000 evra. Pred kraj nedavno okončane letnje pijace vraćen je madridskom Atletiku na pozajmicu sa pravom otkupa (koje se pretvara u obavezu ako Francuz odigra više od 50 odsto utakmica). Barsa će u najboljem slučaju zaraditi 50.000.000 evra (10.000.000 za pozajmicu, 40.000.000 za otkup) Prema mnogima angažovanje francuskog reprezentativca je promašaj, a sa time se slaže i Đoan Laporta.

"Da, možda smo svi očekivali više od njega, ali ne možete ništa reći za njegov stav. Ipak, nije se uklopio u naš sistem. Mislim da nije bio pojačanje koje nam je tada trebalo".

Đerar Pike se povredio prilikom surfovanja, ali Laporta kaže da neće biti sankcionisan zbog nesmotrenosti.

"Vrlo je blizu povratka. Neće biti nikakve kazne za Pikea, jer je puno puta pokazao koliko mu Barselona znači i dao sve za nju".

Prema njegovim rečima, projekat Evropske Superlige i dalje živi. Tri kluba, među kojima je i Barselona (uz Real Madrid u Juventus), ne odustaju."

"U ovom trenutku projekat živi. Tri kluba ne odustaju. Svi ti pritisci i pretnje nisu imale efekta. Brojni klubovi nas podržavaju jer to odgovara i njima. Englezi nisu nevoljni, ali trpe jake pritiske. Mislim da smo mogli bolje da predstavimo čitavu priču, ali jasno je da svima odgovara. Biće to veoma atraktivno takmičenje, najbolje na svetu, od kojeg će klubovi imati velike benefite".

Otkriva i da je klub pokušao da vrati Nejmara.

"Da pokušali smo, jer je u to vreme delovalo interesantno. Nejmar je žarko želeo da se vrati. Kontaktirao nas je i hteo je da dođe. Protumačili smo fer plej na drugačiji način. Znali smo da ne možemo da podignemo ponudu".

Da li Barsa razmišlja o Ćaviju kao treneru?

"Obožavam Ćavija, ali trenutno je Kuman ovde. Ne bih da budem nepošten prema Kumanu i govorim o drugima. Ćaviju sam na raspolaganju šta god da mu je potrebno".


tagovi

Đoan LaportaBarselonaLionel MesiRonald KumanĐerar PikeAntoan GrizmanLuk de Jong

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara