Zbgnjev Bonjek (u sredini) u društvu Luis Figa i Karlhajnca  Rumenigea (Reuters)
Zbgnjev Bonjek (u sredini) u društvu Luis Figa i Karlhajnca Rumenigea (Reuters)

Legendarni Zibi: Danas bi Crvena zvezda i Kajzerslautern bili u Superligi, volim Vlahovića

Vreme čitanja: 5min | uto. 26.10.21. | 17:53

Nekadašnji as Juventusa o brojnim fudbalskim temama

Do golgeterske eksplozije Roberta Levandovskog u Nemačkoj, ne bi bilo mnogo dilema ko je najbolji poljski fudbaler svih vremena. Legendarni Zbignjev Bonjek je 80-ih godina prošlog veka žario i palio u dresovima Viđeva iz Lođa, Juventusa, Rome i poljske reprezentacije.

Sa Starom damom je osvojio skoro sve što se moglo osvojiti i bio deo čuvene generacije sa Platinijem, Šireom, Kabrinijem, Tardelijem, Rosijem... Posebno se isticao prodorima i driblinzima, a mogao je da igra na skoro svim pozicijama u napadu i veznom redu. Čak je na kraju karijere, kada je izgubio brzinu, igrao libera ili zadnjeg veznog.

Izabrane vesti

Karakterističan je bio po čuvenim brkovima i harizmi zbog koje je do dana današnjeg ostao popularan na Apeninima i rado pozvan gost u italijanskim medijima. Nedavno je posle skoro 10 godina napustio funkciju predsednika FS Poljske, a ostao je na mestu potpredsednika UEFA.

Iz uloge jednog od najbitnijih ljudi u evropskom fudbalu, za italijanski Tutomerkato je komentarisao famoznu priču o Superligi i želji najmoćnijih klubova da sruše Ligu šampiona.

„To je loše pripremljena, amaterska i smešna ideja. Bilo bi interesantnije da se 12 predsednika klubova sastalo u Parizu, Milanu ili Londonu i zajednički izašlo sa jasnim idejama i predlozima. ’Gospodo, odlučili smo, od 2024. želimo da igramo u našoj Superligi’. Umesto toga, uradili su to preko noći, nekim saopštenjem koje je bilo ranije pripremljeno i napisano. Bilo je jasno da im neće proći... Uostalom, mi već imamo takvo takmičenje, zove se Liga šampiona i prihoduje četiri milijarde evra od sponzora i TV prava. Taj novac se potom deli svima u svetu fudbala, a ne samo onima koji učestvuju. Oni su hteli takmičenje samo za sebe u kojem bi samo oni delili novac, a pričaju o nekoj solidarnosti. Evo daću vam primer: Da se Superliga stvarala pre 20 godina, tamo bi bili Crvena zvezda ili Kajzerslautern. Ako bismo imali takmičenje u koje se ulazi bez zasluga na terenu, meni bi to bilo dosadno i ja ga lično ne bih gledao“, rekao je legendarni Zibi kako mu tepaju na Apeninima.

Bliži se kraj godine i sve je aktuelnija tema osvajača Zlatne lopte. Da li Bonjekov zemljak Robert Levandovski može do nagrade koja mu je izmakla prošle sezone?

„Da je Žoržinjo postigao poslednji penal na Vembliju, ubeđen sam da bi on pobedio. Umesto njega je Donaruma izrastao u junaka. Glasaju Afrikanci, Azijci, Amerikanci... Oni tamo znaju samo za Ronalda i Mesija. Bojim se da će pobediti Mesi jer je osvojio Kopa Ameriku. Po mom mišljenju postoje trojica kandidata: Žoržinjo, Mesi i Levandovski. Za mene je najbolji Levandovski i još mi nije jasno zašto mu prošle sezone nije dodeljena Zlatna lopta jer je osvojio sve. Po meni, igrač mora da osvoji nešto da bi bio najbolji. A Žoržinjo je osvojio sve ove sezone...“.

Da li je Mesi najbolji igrač sveta?

„Gledao sam pre neko veče utakmicu Marselj – PSŽ i mislim da je nemoguće izračunati koliko vremena na terenu provede hodajući. Kasnije kada ubrza, onda ga baš ubrza... Ali da je meni saigrač i da se tako šeta... Ipak, dok god igra, biće najtalentovaniji na svetu“.

Koliko je današnji fudbal drugačiji od onoga kada ste vi igrali?

„Kada sam završio karijeru, Platini me je pozvao jedno jutro da mi kaže kako je mladi Didije Dešan rekao da sam mu ja idol, a ne on. Platini je zbog toga rekao da je Dešan glupan. U naše vreme je igrao najbolji svih vremena. Maradona. On je za mene nedodirljiv. Od 600 utakmica, je na 500 imao flastera. Danas je drugačije. Nema više sistemskog fauliranja. Tada je faul bio deo taktike. Danas ako nekoga ko ide ka golu, povučete za dres, zaradićete isključenje. U moje vreme bi vam sudija čestitao što ga niste pustili ka golu“.  

Ko je najviše tukao?

„Bilo ih je... Klaudio Đentile je možda bio najgrublji. Zalepio bi se za vas i ne bi vam dao da dišete ali ne mogu reći da je bio prljav igrač. Vjerhovod je bio toliko dinamičan i jak da nije ni morao da vas faulira. Kada se sudarite sa njim u duelu, imali ste osećaj da vas je udario voz. Sećam se i meča protiv Paskvalea Bruna. Na prvi faul je dobio crveni karton, pa zamislite sada kakav je to prekršaj bio... Pipao sam se po telu da vidim da li sam čitav i da li mi fali nešto“.

Bonjek je bio miljenik navijača Juventusa dok nije prešao u Romu. I danas sa pažnjom prati italijanski fudbal.

„Milan i Napoli su najbolji kada se vidi kontinuitet i postizanje golova ove sezone. Ali ne bih potcenio Inter i pogotovo Juventus. Iako kasne na tabeli, ovo je maraton a ne sprinterska trka. Juventus je mnogo menjao tim u poslednje vreme ali je uvek opasan. Milan me je iznenadio. Mislio sam da još nisu spremni ali su pogodili sa mladim igračima. Napoli je Spaletijevo ogledalo. Ozbiljan, pronicljiv, uporan. Spaleti pre svega traži taktičku disciplinu od svojih igrača. Takvo ponašanje je preneo na igrače ali ima još mnogo vremena do kraja i maja. Inter se prošle sezone previše oslanjao na Lukakua. On je igrao sam u napadu i često vukao loptu po 50 metara. To se ne viđa često u današnjem fudbalu... Današnji Inter je dosta drugačiji nego Konteov. Inzagi je doneo mir u glavama jer je Konte uvek držao visoku tenziju među igračima“. 

Istakao je Bonjek Fiorentinu i srpskog napadača Dušana Vlahovića kao iznenađenja.

„Fiorentina je osvojila mnogo manje bodova nego što je zaslužila igrom. Oni su jako dobro sklopljen tim i sviđa mi se fudbal koji gaji njihov trener. Vlahović mi je veoma interesantan igrač koji ide svojim putem. Fizički je jak, ima opasnu levu nogu, daje golove na različite načine i zbog toga mi se sviđa. Napadač mora da daje golove. U Romi imate veoma dobrog napadača kao što je Abraham, ali ako pogledate brojke Borhe Majorala iz prošle sezone, videćete da je igrao manje a davao više golova od Abrahama“, rekao je između ostalog Zbignjev Bonjek.


tagovi

Zbignjev BonjekDušan Vlahović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara