Ronaldinjo (©Reuters, ©AFP)
Ronaldinjo (©Reuters, ©AFP)

Najozloglašeniji kraj Bogote, Arsenal i ignorisanje narko bosova

Vreme čitanja: 5min | sre. 18.11.20. | 22:58

To je priča Independijente Santa Fea

Ligaški deo kolumbijske Primere je završen. Osam ekipa kvalifikovalo se na završni turnir koji će odlučiti novog-starog šampiona, a u pauzama između dva prvenstvena poglavlja provlače se i obaveze u kupu, koji je takođe ušao u finalnu fazu. Najzvučniji par osmine finala svakako je noćašnji okršaj između prestoničkog Independijentea i Amerike iz Kalija (02.00).

Već je bilo reči o čuvenim Đavolima iz "belog" grada sa obala reke Kauka, kluba koji je nekontrolisano trošio proklete dolare braće Orehuela i Kali kartela, i na kraju stvorio reputaciju večnog gubitnika. Podsećanja radi, Amerika je jedini klub koji je četiri puta igrao finale Kopa Libertadores i uvek bivao poražen.

Izabrane vesti

Junak ove priče je Independijente. Tim koji je u svojoj državi jednostavno poznatiji pod sufiksom koji nosi, Santa Fe, i kao ekipa iz najozloglašenijeg kraja Bogote, ali za razvoj fudbala jedan je od istorijski najznačajnijih ekipa u Kolumbiji.

Osnovan je 28. februara 1941. godine kao amaterski tim gimnazijalaca. Primarni cilj bio je učešće na lokalnom turniru sa pojedinim klubovima formiranih sa raznih univerziteta. Ekipa je završila kao drugoplasirana iza Policijskog Univerziteta Bogote. Klub je pod pritiskom sportskih novinara, i uz pomoć lokalnog saveza, nastavio sa radom, a 1942. godine na mesto trenera dolazi čuveni engleski stručnjak Džon Grinvel, bivši igrač i trener katalonske Barselone sa kojom je skupio tri Kupa kralja, a 1939. godine osvojio i Kopa Amerika sa selekcijom Perua. Uz njegovo vođstvo i iskustvo uspostavljeni su prvi temelji kluba iz Santa Fea, nažalost kasnije u novembru iste godine Grinvel je preminuo u 58. godini života od posledica srčanog udara.

Nacionalna liga osnovana je 1948. godine, a jedan od 10 osnivačkih klubova bio je Santa Fe, koji na kraju prve sezone završio na vrhu tabele, što ga čini prvim fudbalskim šampionom Kolumbije. Odatle potiče jedan od nadimaka kluba El Primer Campeón iliti Prvi šampion. Postoje i drugi pseudonimi pod kojim je Independijente poznat, kao što su Los Cardinals (Kardinali) uglavnom zbog upečatljivog zlatnog krsta koji je predstavljao logo kluba tokom prvih godina postojanja, a možda su najprepoznatljivi pod nadimkom Lavovi iz Santa Fea. Boja kluba i samih dresova je bela sa crvenim detaljima i podseća na londonski Arsenal, klub za koji je Luis Robledo jedan od osnivača, navijao tokom studija u Engleskoj.

Tokom perioda koji je u Kolumbiji poznat kao El Dorado (1949-1954), kada je savezna liga bila izbačena van asocijacija FIFA i CONMEBOL, i kada je država bila u ekonomskoj ekspanziji veliki broj igrača sručio se u kolumbijske klubove, naročito Argentinaca i Urugvajaca, a možda i najpoznatije ime bio je Alfredo Di Stefano, koji je prešao iz Rivera u Miljonarios, klub koji predstavlja gradskog rivala i sa kojim Lavovi igraju jedan od najvećih klasika na tlu Južne Amerike, poznat pod imenom El Clásico Bogotano ili El Clásico Capitalino.

Naravno, ni Independijente nije sedeo skrštenih ruku. Već po objavljenoj vesti da je u protivničke redove stigao jedan od najboljih igrača tadašnjice, u Santa Fe su pristigli Argentinci Rene Pontoni i Ektor Rijal, igrač koji će kasnije postati jedna od legendi Real Madrida. Kardinali su uspeli da dovedu čak igrače sa drugog kontinenta, i to ni manje ni više već iz Engleske. Laka zarada za veoma kratko vreme privukla je Nila Frenklina i Džordža Mauntforda nekadašnje igrače Stouka, kao i Čarlija Mitena iz Mančester Junajteda. Nažalost period El Dorada u potpunosti je pripao klubu iz plavog dela Bogote.

Fudbaleri Independijente Santa Fea (©AFP)Fudbaleri Independijente Santa Fea (©AFP)

Prvo internacionalno iskustvo Independijente je stekao u Kopa Libertadores 1961, nakon treće šampionske titule i iste sezone uspeo je da dođe do polufinala savladavši prvo ekvadorskog prvaka Barselonu, potom i bolivijskog šampiona Horhe Vilsterman, ali ga je na korak do finala savladao tih godina neprikosnoveni Palmeiras. Na sledeći veći uspeh na internacionalnoj sceni čekalo se gotovo pola veka, kada su Lavovi 2013, takođe u Libertadoresu, dospeli do polufinala gde ih je ponovo eliminisala brazilska ekipa, ovoga puta Atletiko Mineiro koji je te godine predvođen povratnikom u otadžbinu Ronaldinjom, kasnije u finalu savladao Penjarol.

Interesantno upravo Ronaldinjo je oktobra prošle godine "potpisao" za Santa Fe na jedan dan, kako bi odigrao prijateljsku utakmicu za Lavove protiv Atletiko Nasionala. Malo je reći da je publika crveno-belih bila u transu.

Independijente je jedan od retkih klubova iz Kolumbije, tačnije među tri koji poseduje kontinentalnu titulu, ne u Libertadoresu kao Onse Kaldas i Atletiko Nasional, ali svakako neospornu i njima najbitniju, jer gradski rival nema ni takvu. U sezoni 2015. uspeli su da podignu pehar namenjen osvajaču Kopa Sudamerikane, drugog po kvalitetu klupskog takmičenja Južne Amerike savladavši u finalu argentinski Urakan posle jedanaesteraca 3:1 (0:0 u dvomeču), ali možda i upečatljivija pobeda prethodila je finalu kada su na putu do njega u polufinalu izbacili River, bratski klub "Milionera".

Svoje utakmice igraju na stadionu Nemesio Kamačo, poznatijem kao El Kampin, kapaciteta nešto više od 36.000 ljudi i kojeg naravno dele sa Miljonariosom, a na njemu takođe svoje mečeve igra i reprezentacije ove države.

Do danas Lavovi iz Santa Fea uspeli su da prisvoje devet titula šampiona Kolumbije, isto koliko ima i Junior iz Barankilje, što ih stavlja na deobu petog mesta liste prvaka. Kada se radi o aktuelnom kupu, u svoje vitrine doneli su dva pehara 1989. i 2009. godine.

Mečevi između Amerike iz Kalija i Independijentea iz Santa Fea ne smatraju se klasikom, kao što je to slučaj sa Miljonariosom i gotovo svim ostalim klubovima iz većih gradova, ali to je već neka druga priča o rivalstvima nastalih tokom osamdesetih godina kada su određeni klubovi upali u šake regionalnih narko bosova. Kardinali, zanimljivo, nisu bili među tim društvom, u koji je spadalo čak devet klubova finansiranih prokletim zelenišom.

Osvrt na poslednjih 10 susreta nam govori da su ekipe poprilično ujednačene. Independijente je slavio pet puta, dok Amerika ima pobedu manje, a jedan od tih susreta završen je nerešenim ishodom. Treba napomenuti i to da su oba kluba obezbedila završnicu Primere koja počinje narednog vikenda.

KOLUMBIJA, KUP - OSMINA FINALA (JEDAN MEČ)

Sreda

Deportes Kindio - Deportivo Kali

Envigado - Junior u toku

23.45: (3,10) Aguilas Dorados (3,10) Atletiko Nasional (2,30)

Četvrtak

02.00: (2,20) Independijente Santa Fe (2,95) Amerika Kali (3,50)

21.00: (2,70) Deportivo Pereira (2,90) Independijente Medeljin (2,70)

21.00: Kukuta Deportivo - Deportes Tolima

Petak

01.40: (3,15) Alijansa Petrolero (2,90) Miljonarios (2,40)

Sreda (25.11)

Real San Andres - Deportivo Pasto

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

KolumbijaIndependijente Santa FeAmerika KaliKup Kolumbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara